fbpx

Rejseguide til Rom på budget: 12 gratis oplevelser & seværdigheder

De bedste ting at lave i romantiske Rom til 0 euro
Alexander & VictoriaHej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi deler ud af her på Nordombord. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi gerne deler ud af.
Læs mere om os her.

Rom er evighedens by, og Italiens hovedstad er virkelig evigt populær. Folk fra hele verden strømmer til den smukke by 365 dage om året, og det er med til at presse priserne i vejret.

Priserne på maden fejler dog intet – og det gør kvaliteten bestemt heller ikke! Byens bedste pizzaer og lækreste gelato kan i hvert fald prøves uden at sprænge feriebudgettet.

Til gengæld kan det nemt tømme pengepungen at besøge kendte seværdigheder og museer. Men som overskriften afslører, er der heldigvis også masser af gratis oplevelser i byen – både de kendte og mindre kendte. Vi guider til 12, der ikke kræver en krone.

Nederst i artiklen kan du desuden se vores rejsevideo fra Italien, se alle oplevelserne på et kort og få hjælp til at planlægge din tur til Rom.

Hvorfor besøge Rom?

Rom er i sandhed et levende museum – og ikke et af de grå, gamle slags.

Overalt står prægtige bygningsværker, der kan dateres hundredvis eller endda tusindvis af år tilbage i tiden.

Få andre byer kan byde på så intakt kunst og farverig historie som Rom.

Hele byen er UNESCO-listet, og noget af det bedste ved Rom er, at byen lige præcis er lille nok til, at man kan gå rundt til alt – men stor nok til at man altid kan opdage noget nyt.

Find et godt sted at bo med vores bedste råd til de hyggeligste, billigste og mest romantiske områder og hoteller i Rom, så du nemt kan komme til alle seværdighederne og oplevelserne.

Selv hvis man ikke går op i Roms gamle historie, kan de fleste alligevel værdsætte nutidens Rom, der bedst forstås gennem romernes umættelige appetit på livet – både med hensyn til kultur, mad og ikke mindst kærlighed.

Så tag din elskede i hånden og gå gennem Roms romantiske gader. Du ved aldrig, hvilke eventyr du kommer ud på!

Her er 12 oplevelser i Rom, vi kan anbefale:

1. Pantheon

Historien om den præcise oprindelse er sløret, men én ting er sikker: Selv 2.000 år efter Pantheon blev bygget, er den runde kirke en af Roms prægtigste værker, og den imponerer gamle kendere lige så vel som førstegangsbesøgende.

Kirken, som startede ud med at være et tempel, er særdeles velbesøgt, men da vi selv slog et smut forbi midt på dagen, var der stort set ingen kø til at komme ind.

Det runde tag er blevet replikeret af utallige arkitekter i historiens løb, og hullet i midten lader lyset strømme ned til stor beundring for de besøgende.

Piazza della Rotonda, 00186

Loftet i Pantheon

Den 9-meter brede åbning i loftet af Pantheon er kirkens eneste lyskilde, hvilket gør, at rummet skifter udtryk i takt med solens position på himlen.

Pantheon udefra
Pantheon indefra
Milano: 5 grunde til at besøge den moderigtige by
Du er måske interesseret i:Milano: 5 grunde til at besøge den moderigtige by

Brug et par dage i den elegante storby

Læs mere

2. Fontana di Trevi

Legenden siger, at den der kaster en mønt i Trevi-fontænen, sikrer sig at vende tilbage til Rom en dag.

Måske er det grunden til, at Rom er en af verdens mest besøgte byer – og at fontænen altid er fyldt med både penge og tonsvis af turister.

Det er ikke nødvendigvis her, man skal planlægge at hænge ud en hel eftermiddag, men det kan alligevel anbefales at stikke hovedet forbi og beundre det smukke marmor-springvand.

Kaster man selv en mønt i vandet, kan man glæde sig over, at pengene bliver samlet ind og doneret til velgørenhed.

Hvis man vil opleve fontænen uden mennesker, skal man komme meget tidligt.

Piazza di Trevi, 00187

Fontana di Trevi

Den elegante Trevi-fontæne er en af Roms ældste vandkilder.

Folk foran fontænen

3. Colosseo

Colosseo (eller Colosseum som det kaldes på dansk) er en af Roms absolutte højdepunkter, og det afspejles også i, at den enorme bygning besøges af næsten fire millioner mennesker årligt.

Hvis man dukker op tidligt om morgenen, er det muligt at undgå de helt store grupper.

Det koster penge at gå ind i Colosseum, men vi vil argumentere for, at den største oplevelse faktisk fås udefra – og det er helt gratis.

Gå en tur rundt om den ovale bygning for at sætte pris på dens størrelse, og kig ind gennem de åbne søjler for at få et indblik i det imponerende bygningsværk.

Indgangsprisen er 7,5 euro (ca. 56 kroner), hvis man er EU-borger mellem 18 og 25 år, og det er gratis, hvis man er under 18 år. For alle andre koster det 12 euro (ca. 90 kroner). Billetten giver også adgang til Forum Romanum.

Det er gratis for alle at besøge Colosseum den første søndag i måneden.

Piazza del Colosseo, 00184

Victoria ved Colosseum
Colosseum ved solnedgang

Colosseum er snart 2.000 år gammel, og bygningen er en af det antikke Roms største gaver til nutiden.

Colosseum indefra

Det er verdens største amfiteater! Colosseum er 189 meter langt, 156 meter bredt og op til 50 meter højt.

Colosseum i Rom

4. Forum Romanum

Lige ved siden af Colosseum, i midten af Rom, ligger Det Romerske Forum (Forum Romanum).

I flere århundreder lagde området rammerne for livet i Rom; det var her folk mødtes og talte om politik, her der blev handlet, og her der blev holdt store taler såvel som grusomme henrettelser.

Få steder i verden er historien så levende som i Rom – og få steder i Rom er historien så levende som ved Det Romerske Forum.

Man kan betale for at slentre mellem ruinerne (inkluderet i billetprisen for at besøge Colosseum), men man kan også blot nyde dem gratis udefra.

Via della Salara Vecchia, 00186

Forum Romanum

Forum Romanum set gratis fra gadeplan.

Forum Romanum oppefra

Forum Romanum indefra. Selv om det er flot udefra, er det faktisk indgangsprisen værd at kunne gå rundt blandt de historiske bygninger.

Dolomitterne: De 18 bedste vandreture & udsigtspunkter (i alle sværhedsgrader og længder)
Du er måske interesseret i:Dolomitterne: De 18 bedste vandreture & udsigtspunkter (i alle sværhedsgrader og længder)

Rejseguide til vores yndlings korte og lange hikes i Norditaliens smukke bjerge

Læs mere

5. Peterskirken

I verdens mindste land ligger verdens mest berømte kirke.

Peterskirken i Vatikanstaten er et mesterværk, der er gratis at besøge, og selvom man ikke er religiøs, bør man beundre de enorme marmorsøjler og de smukke loftsmalerier.

Pro tip: Kom så tidligt som muligt, og helst lige inden kirken åbner. Så undgår du både at vente i kø (som typisk tager to timer midt på dagen!), og du kan se kirken, inden den fyldes af store turistgrupper.

Hvis du kommer forbi onsdag morgen, vil der højst sandsynligt være ekstra mange mennesker på pladsen foran kirken, Piazza San Pietro. Paven holder nemlig audiens (næsten) hver onsdag, og det er yderst populært at høre hans prædiken og modtage hans velsignelser.

Hvis du har 6 euro (ca. 45 kroner) kan vi virkelig anbefale at gå op i kirkens kupel og se udsigten over Vatikanstaten. Vær forberedt på mange trappetrin og til tider trange passager. For at tage en elevator noget af vejen kan man betale 2 euro (ca. 15 kroner) ekstra.

Piazza San Pietro, 00193

Peterskirken i Rom
Vatikanstaten statuer
Peterskirken indefra
Præster i Peterskirken
Udsigt over Rom fra Peterskirken

Udsigt over Rom fra toppen af Peterskirken.

Engelsborg-broen

Efter en tur i Vatikanstaten kan man svinge forbi Castel Sant’Angelo (Engelsborg) og gå over den smukke bro Ponte Sant’Angelo over Tiberen.

Firenze rejseguide: 16 bedste oplevelser & seværdigheder
Du er måske interesseret i:Firenze rejseguide: 16 bedste oplevelser & seværdigheder

Alt hvad du skal vide om Firenze i Toscana, inklusiv hvad man skal lave, hvor man skal bo og vores bedste tips

Læs mere

6. Den Spanske Trappe

Først var Den Spanske Trappe (eller på italiensk: Scalinata della Trinità dei Monti) bare berømt – og nu er den også blevet berømt for at være berømt.

Folk fra hele verden kommer til Rom for at hænge ud på de veltrådte trappetrin, men pas på. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, da der jævnligt bliver givet bøder ud til folk, der nyder en sandwich i solen. Det er tilladt at sidde på trinene, men forbudt at spise.

Trinene er “spanske”, fordi den spanske ambassade ligger lige i nærheden – og den har også givet navn til pladsen, hvor trappen står.

Lidt ironisk er Den Spanske Trappe opført og betalt af en fransk diplomat, og på toppen ligger Trinità dei Monti-kirken, der sjovt nok også er fransk. Længe leve Europa!

Piazza di Spagna, 00187

Den spanske trappe i Rom

For enden af Den Spanske Trappe ligger kirken Trinità dei Monti med en af Roms bedste udsigter.

Udsigt fra Den Spanske Trappe

7. Piazza Navona

Fortsæt ad en af de smalle gader og træd ud på Piazza Navona, som er en af Roms højest elskede pladser.

I midten ligger springvandet Fontana dei Fiumi, der repræsenterer de fire store floder Nilen, Ganges, Donau og Rio de la Plata, men hele vejen rundt er der ting at se og opleve.

Besøg for eksempel kirken Sant’Agnese in Agone eller se Neptun-statuen Fontana del Nettuno.

Caféerne omkring pladsen er lidt dyre, men det koster ingenting blot at hænge ud og nyde det blandede show af springvand, turister, malere og gademusikanter med smukke barokke bygninger i baggrunden.

Julemarkedet skulle være et af byens bedre. Hvis du skal til Rom i juletiden, kan vi anbefale dig at læse denne (engelske) guide til de bedste julemarkeder i Rom.

Piazza Navona, 00186

Piazza Navona
Springvand i Rom
Toscana rejseguide: 13 bedste byer & steder at besøge i den smukke italienske region
Du er måske interesseret i:Toscana rejseguide: 13 bedste byer & steder at besøge i den smukke italienske region

Inspiration til hvad man skal se og lave i Toscana

Læs mere

8. Terrazza del Gianicolo

Fra Gianicolo Hill er der panoramaudsigt over hele Roms historiske centrum, og særligt Victor Emanuel-monumentet træder frem i horisonten.

Det er en lille gåtur at komme hele vejen op til Piazzale Giuseppe Garibaldi, hvorfra den bedste udsigt fås.

Mister man pusten kan man glæde sig over, at der ikke er langt til de gode pizzaer og is i Trastevere bagefter.

Piazzale Giuseppe Garibaldi, 00165

Udsigt fra Gianicolo Hill

Den skønne udsigt fra Gianicolo Hill.

Victor Emanuel-monumentet

Victor Emanuel-monumentet på Piazzale Giuseppe Garibaldi.

9. Largo di Torre Argentina

Midt i byen kan man finde en stor plads med ruiner, men det er ikke et hvilket som helst arkæologisk område – her skal de katteglade sørge for at komme forbi.

Hvis man kigger nærmere på ruinerne ved Torre Argentina, vil man nemlig opdage, at tilsyneladende ejerløse katte ligger og soler sig på trapper og søjler.

I 44 f.Kr. blev den berygtede Julius Cæsar myrdet her – i dag tager frivillige sig af de ca. 250 katte, der kalder ruinerne for deres hjem.

Torre Argentina Cat Sanctuary er gratis at besøge, og her er det muligt at komme lidt tættere på kattene. Donationer til arbejdet med at fodre, beskytte og sterilisere kattene værdsættes højt.

Ps. Selv hvis man ikke er katteglad, er ruinerne et interessant syn.

Largo di Torre Argentina, 00186

Katte i Rom
Largo di Torre Argentina
Rejseguide til Paris: 10 bedste oplevelser, områder & seværdigheder
Du er måske interesseret i:Rejseguide til Paris: 10 bedste oplevelser, områder & seværdigheder

Alt hvad du skal vide om Paris, inklusiv hvad man skal lave, hvor man skal bo og vores bedste tips

Læs mere

10. Villa Borghese

Når Roms gader bliver for varme, søger mange lokale mod Villa Borghese; en af byens største parker.

Villa Borghese har fine blomster, masser af skyggefulde hjørner, store områder til fri leg, gode stier og ikke mindst det fremragende kunstmuseum Borghese Gallery.

Roms zoologiske have, Bioparco, ligger også i parken og kan særligt anbefales, hvis man har børn med.

I parkens vestligste ende ligger Terazza del Pincio, hvorfra der er en skøn udsigt over den romerske plads Piazza del Popolo.

Piazzale Napoleone, 00187

Borghese-parken
Alex sprælabe

When in Rome!

11. Campo de’ Fiori

Gademarkedet Campo de’ Fiori lokker folk til fra nær og fjern med duften af frugt, friskbagt brød, nyplukkede blomster – og alskens andre delikatesser som urter, oste og nødder.

Køb for eksempel et stort stykke Parmigiano Reggiano med hjem (hvis du altså kan lade være med at spise den med det samme!).

Om natten forvandler pladsen sig til et mødested for unge og gamle, der nyder livet med vin på udendørscaféerne, pasta på restauranterne og musik fra natklubberne.

Piazza Campo de’ Fiori, 00186

Campo de’ Fiori

Piazza Campo de’ Fiori om søndagen – den eneste dag på ugen der ikke er madmarked.

London rejseguide: 33 bedste oplevelser & seværdigheder
Du er måske interesseret i:London rejseguide: 33 bedste oplevelser & seværdigheder

Hvad skal man lave i London? De mest spændende områder, flotteste udsigter og fedeste attraktioner

Læs mere

12. Parco Savello

Et af Roms bedste steder at nyde solnedgangen er Parco Savello, også kendt som Giardino degli Aranci (den orange have), der ligger på den berømte Aventinerhøj.

Man kommer ikke til at være alene, men til gengæld bliver udsigten over byen og Peterskirken i det fjerne ikke meget bedre.

Tag plads ved kanten og lad dig fortrylle af Roms lys og romantik.

Via di Santa Sabina, 00153

Parco Savello

Solnedgangsromantik i Parco Savello på Aventinerhøjen.

Udsigt fra Parco Savello
Victoria ved Parco Savello
Rom i solnedgangen
Berlin rejseguide: 50 bedste oplevelser & seværdigheder
Du er måske interesseret i:Berlin rejseguide: 50 bedste oplevelser & seværdigheder

Alt hvad du skal vide om Berlin, inklusiv hvad man skal lave, hvor man skal bo og vores bedste tips

Læs mere

Video fra Italien

Mangler du mere inspiration, så tag et kig på vores rejsevideo fra Italien, hvor flere af oplevelserne fra Rom indgår.

Kort over Rom

Find de oplevelser vi har skrevet om i artiklen på kortet herunder. Klik på ikonet øverst til venstre for at se en oversigt.

Skal du til Rom?

Nu hvor du ved, hvordan du får mange af de største oplevelser i Rom uden at betale en krone, kan du i stedet øge madbudgettet – eksempelvis med nogle af byens bedste pizzaer og is.

Vi har skrevet om begge dele, og du kan læse om vores jagt på Roms bedste pizza her eller blive is-inspireret i vores gelato-guide.

Hvis du mangler mere inspiration til oplevelser i Rom, kan vi anbefale denne tre-dages rejseplan til byen (engelsk guide).

Efter du har oplevet (og spist dig gennem) Rom, kan vi anbefale at tage nordpå til kulturrige Milano og Bergamo – eller sydpå til sprudlende Napoli, hvorfra man kan bruge en dag på at besøge vulkanen Vesuv og ruinbyen Pompeji eller sejle til den pastelfarvede ø Procida.

Milano: 5 grunde til at besøge den moderigtige by
Du er måske interesseret i:Milano: 5 grunde til at besøge den moderigtige by

Brug et par dage i den elegante storby

Læs mere
Rejseguide til Procida: Alt hvad du skal vide om den italienske vulkan-ø
Du er måske interesseret i:Rejseguide til Procida: Alt hvad du skal vide om den italienske vulkan-ø

Vores bedste tips til oplevelser, strande, spisesteder og overnatning

Læs mere

Fly til Rom

Flybilletter til Rom behøver heldigvis ikke at koste en formue, og du kan bruge vores reklamelink nedenunder til at finde de billigste billetter:

Find de billigste flybilletter på Momondo.

Overnatning i Rom

Som mange andre storbyer er Rom desværre ikke helt billig at overnatte i. Derfor kan det ofte betale sig at være ude i god tid med at booke overnatninger i byen.

Vi har skrevet en guide til hvor man skal bo i Rom med de bedste områder og hoteller, så du kan finde det bedste sted at bo på din ferie.

Du kan også bruge vores reklamelink herunder for at finde de bedste (og billigste) hoteller i byen:

Søg efter hoteller i Rom på Hotels.com ved at klikke her.

Du kan også kigge efter et værelse eller en lejlighed på Airbnb. Hvis du aldrig har prøvet det før, kan vi anbefale at læse vores komplette guide til Airbnb for nybegyndere.

Hvor skal man bo i Rom? De bedste områder & hoteller
Du er måske interesseret i:Hvor skal man bo i Rom? De bedste områder & hoteller

Stor rejseguide til storbyferie i Italiens romantiske hovedstad

Læs mere
Tak for at læse med

Tak skal du have for at have læst vores rejseguide til Rom med de bedste gratis oplevelser og seværdigheder.

Vi håber, at den har været nyttig!

Hvad synes du om Rom?

Hvis du allerede har været der, ville det være fantastisk at høre dine bedste tips og tricks i kommentarerne.

Tøv ikke med at spørge os om noget, hvis du ikke har været i Rom endnu. Vi er glade for at hjælpe.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo og booke overnatning på Hotels.com eller på Booking.com.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡