fbpx

Hvad skal man huske, inden man rejser? 10 gode råd til at få styr på ferien

Bliv helt klar til rejsen med disse vigtige forberedelser
Alexander & VictoriaHej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her.
Hvad skal man have styr på inden rejsen?

Det er et spørgsmål, vi har stillet os selv mere end én gang!

Efter mange års erfaring med at tage på både korte og lange ture, sidder hvad man skal huske inden afrejsen efterhånden på rygraden.

Derfor har vi nu lavet denne guide til hvad man skal huske, inden man rejser, og vi håber, at det kan hjælpe dig, hvis du nu liiiige er i tvivl, om du har glemt noget vigtigt.

Hvad enten du sidder og overvejer en destination eller allerede har bestilt ferien, er der nemlig nogle ting, som det er godt at få styr på, inden man tager afsted.

Vi håber, at vores gode råd kan bruges, så du føler dig forberedt!

1. Husk vigtige rejsedokumenter

Det vigtigste du absolut skal have med er selvfølgelig dit pas.

Sørg for at det ikke er udløbet eller udløber inden for 6 måneder af rejsens varighed – så er der nemlig mange lande, der ikke vil lukke dig ind. Der skal også være ledige sider i passet til eventuelle stempler.

Kreditkort (gerne i flertal) er praktisk at have med. Vi er selv glade for Revolut, hvor man kan veksle penge i appen til en god kurs og bruge kreditkortet i den lokale valuta.

Rejser du i EU, skal du også huske dit blå sygesikringsbevis.

Rejser du uden for EU og skal køre, skal du medbringe et internationalt kørekort (som egentlig bare er en oversættelse af kørekortet). Det kan fås på borgerservice for et lille gebyr. Læs mere om pris, bestilling af tid, ekspeditionsperiode og lignende på borger.dk.

Billetter og bookinginformation er ligeledes godt at have ved hånden – enten på print og/eller på telefonen. Der vil være nogle få lande, der kan kræve udprintede oplysninger om for eksempel dit hotel og adresse, men langt de fleste tager imod et screenshot eller en mail, du viser frem på telefonen. Husk at have det downloadet offline, hvis du skal til et sted, hvor du ikke har data.

Alexander med kørekort på Cookøerne

Det er godt at have et internationalt kørekort, hvis man skal køre i udlandet. Her har Alexander fået et lokalt kørekort på Cookøerne.

2. Tjek op på vaccinationer i god tid

Hvis man er på vej til et eksotisk rejsemål, bliver det ofte anbefalet, at man vaccineres mod forskellige sygdomme.

Det gælder især lande i Asien, Sydamerika, Mellemamerika, Afrika og øer i Stillehavet.

Derfor er det smart at undersøge god tid i forvejen, om man skal have nogle af de vaccinationer, der anbefales.

Hvis man skal rejse i mere end fire uger, er det en god tommelfingerregel at få styr på vaccinationerne en måneds tid (eller mere) før, men skal man rejse i mindre end fire uger, kan de fleste vaccinationer fås lige inden afrejsen.

Nogle vaccinationer kræver flere indsprøjtninger.

Sygdomme man ofte skal være opmærksom på:

  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • Meningitis
  • Japansk hjernebetændelse
  • Stivkrampe
  • Gul feber
  • Malaria (fås som piller)

Man kan blive vaccineret hos sin egen læge eller på en vaccinationsklinik, og vi vil også anbefale, at man forhører sig der om, hvilke vaccinationer man har behov for.

Filippinerne om vinteren

Hvis man skal besøge lande i Sydøstasien, for eksempel Filippinerne, er det godt at være vaccineret mod forskellige sygdomme.

3. Ansøg om visum

Skal du rejse uden for Europa, skal du huske at tjekke, om du skal have visum på forhånd.

Med det danske pas kommer man nemt ind i andre lande, og der er en del, hvor man blot får “visa on arrival”, hvis man opholder sig i landet i mindre end 30 dage.

Nogle lande kræver dog visum – især hvis du planlægger at være der i længere tid. Det kan tage noget tid at skaffe, så det kan betale sig at være ude i ordentlig tid.

Du kan blive nægtet adgang på flyet, hvis du ikke har styr på dit visum…

I USA skal du ansøge om ESTA (elektronisk forhåndsgodkendelse) for at rejse ind i landet, og det gælder også, hvis du bare mellemlander i USA.

Sørg derfor også altid for at tjekke, om det er nødvendigt med visum, hvis du skal mellemlande i et andet land på vej til din destination.

Rejserute: To uger med naturoplevelser i det sydvestlige USA
Du er måske interesseret i:Rejserute: To uger med naturoplevelser i det sydvestlige USA

Vores road trip gennem Californien, Nevada, Utah og Arizona

Læs mere
bådtur fra Koh Lanta

I Thailand kan man få “visa on arrival”, men hvis man skal være i landet i mere end 30 dage, skal der søges om visum.

4. Køb den rigtige rejseforsikring

At have styr på rejseforsikringen er en kedelig, men vigtig del af forberedelsen inden en rejse.

Nogle har en rejseforsikring gennem deres indbo- og ulykkesforsikring, men husk at læse grundigt hvad den dækker.

Hvis rejseforsikringen kun gælder til en måneds rejse indenfor Europas grænser, kan det blive svært at få udbetalt forsikring fra en tre-måneders rundrejse i Asien.

Tjek derfor i forvejen om den gælder i hele rejseperioden og til de konkrete rejsemål, eller om forsikringen enten skal udvides eller tilkøbes separat.

Har man ikke allerede en rejseforsikring, skal man få sig en.

Det kan være fristende at undgå at købe rejseforsikring, fordi det er for dyrt, fordi man hellere vil bruge pengene på noget andet, eller fordi man aldrig har haft brug for den, så det kan føles som penge ud af vinduet.

Personligt har vi ikke så meget vores rejseforsikring for at få dækket småting som forsinket eller mistet bagage, men for ikke at skulle betale abnorme summer, hvis vi bliver syge, kommer til skade eller i yderste tilfælde skal transporteres hjem. Hospitalsregninger i udlandet kan hurtigt løbe op!

Rejseforsikringen er ikke kun for ens eget helbreds skyld. Kommer man ved et uheld til at ødelægge noget eller skade nogen, kan det blive en dyr affære, hvis man selv skal stå for erstatningen.

Der er forskellige typer af rejseforsikringer, og det burde være muligt at købe en der passer til dine behov.

Hvis man ikke rejser ofte, kan man måske nøjes med en enkeltrejseforsikring i stedet for en årsrejseforsikring, og hvis man bor flere sammen, kan man købe en fælles forsikring for hele husstanden.

Vær opmærksom hvis du skal på en særligt aktiv ferie (for eksempel skiferie), da det ikke er alle forsikringer, der dækker dette.

Husk at læse det med småt!

Stort set alle danske rejseforsikringer skal købes inden rejsen for at være gældende. Er man allerede taget afsted og har brug for at tegne forsikring, har vi skrevet en guide til netop det.

Læs om den bedste rejseforsikring til længere rejser og rejser uden returbillet: Hvad skal man vælge?

Den bedste rejseforsikring til længere rejser og rejser uden returbillet: Hvad skal man vælge?
Du er måske interesseret i:Den bedste rejseforsikring til længere rejser og rejser uden returbillet: Hvad skal man vælge?

En guide der sammenligner rejseforsikringer, som kan købes på farten, hvis man er på en længerevarende eller fleksibel rejse

Læs mere
Surfere på Bali i solnedgangen

Sørg for at købe en rejseforsikring, der dækker de oplevelser, du skal have. Her ses surfere på Bali.

5. Hav styr på valuta

Selvom man kan komme langt med kreditkort, er det nogle steder nødvendigt at bruge kontanter, og i nogle lande bruges det mere end andre.

I asiatiske lande som Thailand og Indonesien, men også i vores naboland Tyskland, bliver kontanter brugt væsentligt mere end i Danmark.

Undersøg hvilken valuta der skal bruges undervejs på din rejse – særligt hvis du skal til mere end et land.

Dollars, euro og pund kan hæves med kort varsel fra de fleste banker og vekselkontorer, men skal du bruge australske dollars, mexicanske pesos, vietnamesiske dong eller noget helt fjerde, kan det betale sig at bestille dem på forhånd og købe dem til en god kurs.

Går turen til Myanmar, Etiopien eller et andet mindre udviklet land, er det ikke sikkert, at man kan finde en hæveautomat på hvert gadehjørne.

Sørg for at have nok valuta med i kontanter og medbring eventuelt dollars eller euro som reserve.

Hold budgettet nede: 14 gode råd til at rejse billigt
Du er måske interesseret i:Hold budgettet nede: 14 gode råd til at rejse billigt

At rejse er ikke kun for de rige!

Læs mere
Penge på Cookøerne

Cookøerne bruger de både New Zealand dollar og deres egne specielle mønter.

6. Tænk over sæson og oplevelser

Hvilken sæson skal du rejse i? Her mener vi både vejrsæsonen og turistsæsonen.

Det er ikke livsvigtigt at vide, men det kan være fordelagtigt i forhold til, hvor meget man skal planlægge og pakke.

Vejret er i den grad med til at bestemme ens påklædning. Bliver det 40 grader og sol? Skal du have en regnjakke med? Eller kunne det være rart med lange bukser og en tyk trøje?

Turistsæsonen behøver ikke nødvendigvis at spille ind på din rejse, men kommer du i højsæsonen, under en særlig festival eller midt i vinterferien, kan det være en god idé at have booket hotel og oplevelser på forhånd.

Tjek vejrudsigten og lav lidt research om, hvad der sker i den periode, du er på besøg, for at føle dig en smule forberedt.

15 gode råd til at pakke lettere & smartere
Du er måske interesseret i:15 gode råd til at pakke lettere & smartere

Pak bedre og rejs som en pro

Læs mere
Solnedgang fra Aventinerhøjen

Rom kan føles mere turistet, hvis man besøger storbyen i skoleferierne.

7. Research destinationen

Det er altid en fordel at have basal viden om det land, man skal besøge.

Hvilket sprog snakkes der? Hvor mange mennesker bor der? Er der et kongehus eller en præsident? Hvilken religion praktiseres, og er det noget, man skal tage højde for? Hvad er dos and don’ts kulturmæssigt?

Religion og kultur kan spille ind på, hvordan man bedst opfører sig ordentligt på destinationen og i interaktioner med lokale. Nogle steder anses venstre hånd for uren, og i mange kulturer skal skuldre og knæ dækkes til, hvis man besøger religiøse seværdigheder.

Vi oplever generelt, at det bliver værdsat, at man gør en indsats for at tilpasse sig. Kultur og religion kan også være vigtigt at være bevidst om i forhold til at pakke det rigtige tøj.

For din egen skyld kan det være godt at kende tidsforskellen i forhold til eventuelt jetlag og kommunikation med dem derhjemme.

Det er også rart at have styr på sikkerhedsniveauet, hvis der er områder, man skal holde sig fra eller andet at være opmærksom på.

Hold øje på Udenrigsministeriets rejsevejledninger og brug din sunde fornuft – og husk på at verden ikke er så farlig, som det kan lyde til.

I en digital verden med behov for at oplade telefoner, computere og kameraer, er det desuden praktisk at vide, hvilke strømstik der bruges; måske skal du have en adaptor med hjemmefra.

Tokyo stilhed

Det er en god idé at sætte sig ind i et lands skikke. Her ses et tempel i Tokyo. Du kan læse vores råd til at besøge Japan her.

8. Find den rigtige balance af planlægning

Behovet for at planlægge alt hjemmefra eller være helt spontan kommer meget an på ens personlighed (og type/længde af rejse).

På den ene side er det ikke smart at komme til et nyt sted helt uforberedt, men på den anden side kan man også glæde sig så meget til en rejse, at man planlægger en masse oplevelser på forhånd.

Vi kender det alt for godt. Der er så mange spændende muligheder, og man har lyst til at opleve det hele!

Realiteten kan dog være en anden, når man er afsted, og det er ikke spor hyggeligt at skulle skynde sig fra oplevelse til oplevelse, eller ikke at have plads til spontane eventyr.

I vores erfaring er det rarere at have én pausedag for meget end én for lidt – især på længere rejser.

Derfor er vores bedste råd, at man skal kende lidt til mulighederne og planlægge højdepunkterne, men sørge for at have tid til at være fleksibel undervejs.

29 tips & gode råd til at besøge Thailand: Alt du skal vide, inden du rejser
Du er måske interesseret i:29 tips & gode råd til at besøge Thailand: Alt du skal vide, inden du rejser

Tag afsted med ro i maven til Smilets Land

Læs mere
Alex & Victoria ved den bølgende vej med cypresser

Sørg for ikke at have planlagt alt på forhånd, så du for eksempel har tid til at stoppe og nyde solnedgangen – som her på et roadtrip i Toscana.

9. Pak medicin med hjemmefra

Hvis du tager medicin, har allergi eller bruger prævention, skal du selvfølgelig have nok med til din rejse.

Vi tager selv (miljøvenlig) solcreme med fra Danmark og eventuelt myggespray med, når vi rejser til varme lande.

Nogle tager smertestillende medicin og piller mod dårlig mave med på forhånd, men det plejer vi ikke – hvis det bliver nødvendigt, kan man som regel købe det på rejsen.

Vær også opmærksom på, om du skal tage malariapiller. Der kan være bivirkninger ved pillerne, så overvej om det kan betale sig i forhold til rejsens længde og de områder, du skal besøge.

Anse Source d'Argent

Hvis du er på en lille ø på Seychellerne, er det ikke sikkert, at alt nemt kan skaffes.

10. Ikke-nødvendige forberedelser

Til sidst kan du forberede dig ekstra til din rejse ved at læse rejseguides og blogs om destinationen.

Det kan både gøre, at man glæder sig utroligt meget, men også at forventningerne bliver for høje.

Vi plejer at researche og læse mest fra blogs, da de oftest er mere personlige (og realistiske) end nogle guidebøger, der medtager alle de “turistede” oplevelser relativt ukritisk.

Til gengæld kan rejseruter og forslag fra guidebøger bruges som estimat for, hvad der er muligt at nå på den tid, man er afsted.

Ankommer du sent, eller vil du gerne vide, hvor du skal tage hen til at starte med, kan du booke en overnatning eller flere i forvejen – eller kende til et område, der kunne være fedt at bo i.

Hvis der er særlige ture, du vil på, eller fine restauranter du vil besøge, kan det også være en god idé at bestille på forhånd.

Hvad har vi i kameratasken? Det bedste udstyr til foto og video på rejsen
Du er måske interesseret i:Hvad har vi i kameratasken? Det bedste udstyr til foto og video på rejsen

Kamera, objektiver, drone og andet tilbehør vi bruger til at skabe rejseindhold i høj kvalitet

Læs mere

Vi håber, at du kan finde rejseinspiration på vores rejseblog. Her ses et billede fra vores tur langs Highway 1 i Californien.

God tur!

Tak for at læse vores guide til hvad man skal huske, inden man rejser. Vi håber, at du kan bruge nogle af rådene!

Har du et andet godt tip til, hvad man skal have styr på, inden man tager afsted?

Så lad os endelig høre det i kommentarerne herunder.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo og booke overnatning på Hotels.com eller på Booking.com.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡