Rejseguide til Sanur: 15 bedste oplevelser & seværdigheder
Alt hvad du skal vide om Sanur på Bali, inklusiv hvad man skal se, hvor man skal bo og vores bedste tips til strandbyenHej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her. |
Klassisk feriestemning på Bali
Efter at have været på Bali ad tre omgange og samlet set brugt flere måneder på øen uden at opleve Sanur, besluttede vi os i 2024 for at se strandbyen med egne øjne.
Området har længe været en turistfavorit, og endelig forstår vi hvorfor.
Langs den rolige strandpromenade ligger hotellerne side om side med restauranter, cafeer, små butikker og massagebikse – alt sammen med udsigt til havet.
Vandet er stille og klart, der er ingen larmende vandsport, og stemningen er klassisk feriehyggelig.
Sanur er med andre ord et skønt sted at holde ferie på Bali; og så er man endda godt placeret til at opleve resten af øens templer, vandfald, vulkaner (og meget mere!).
Vi håber, at du med denne rejseguide bliver klogere på, hvad man skal se i Sanur og vil føle dig godt rustet til selv at besøge den rolige strandby.
Vores favoritter: Hvor skal man bo i Sanur?
- Ultra-luksus: Sumitra Luxury Villas – Villaer med privat pool direkte ud til stranden.
- Luksus: Tandjung Sari – Perfekt location og (nærmest) perfekte anmeldelser.
- Værdi for pengene: Hyatt Regency Bali – Et af Sanurs mest populære hoteller af en grund. Ligger lige ud til et af de flotteste strandstykker med private strandstole.
- Budget: Arena Living – Budgetvenligt hotel med pool kun 10 minutters gang fra stranden.
Søg efter de billigste og bedste hoteller i Sanur her.
Indholdsfortegnelse:
- Hvor ligger Sanur?
- Hvorfor skal man besøge Sanur?
- Oplevelser og seværdigheder i Sanur
- Hvor mange dage skal man bruge i Sanur?
- Hvor skal man bo i Sanur?
- Er det sikkert at besøge Sanur?
- Sådan kommer man rundt i Sanur
- Transport til Sanur fra lufthavnen
- Hvornår skal man besøge Sanur?
- Vores bedste tips til Sanur
- Hvad skal man medbringe til Sanur?
- Bæredygtige rejsetips
Hvor ligger Sanur?
Sanur ligger på den østlige side af Bali i Indonesien øst for hovedstaden Denpasar og Ngurah Rai International Airport på sydkysten.
Kystbyen er fyldt med liv hen ad strandpromenaden, der følger den lange strand. Stranden er den hyggeligste del af Sanur og den mest turistvenlige. Bag ved går hovedgaden og resten af byen.
Hvorfor skal man besøge Sanur?
Vi vil nok advokere for lande som Thailand eller Filippinerne, hvis man bare vil på en paradisisk strandferie…
Vil man derimod opleve en god blanding af kultur, spektakulær natur og solbadning på stranden, er Bali en af verdens fedeste destinationer. Og Sanur er et af Balis bedste bud på afslappet ø-stemning.
Byen er særligt velegnet for familier med børn, da der er meget roligt, og der er ingen trafik på Sanurs strandpromenade nede ved stranden.
Desuden brydes bølgerne af et rev langt ude fra stranden, så havet er stille og sikkert tæt på kysten.
Slentrer man langs den hyggelige strandpromenade, kommer man forbi flotte hoteller, spisesteder, små shops og massagebrikse. Der er lige tilpas mange muligheder til, at man hverken keder sig eller bliver fuldstændigt overstimuleret. Her er feriestemning for alle pengene.
Obs: Stranden er ikke lige god alle steder, og tidevandet gør, at havet nogle gange er trukket meget langt ud, hvilket ikke er særlig pænt. Der er også tang og skrald på nogle af strækningerne. Længere nede skriver vi, hvor man finder de flotteste dele af stranden.
Sanur vs. Nusa Dua
Hvad er forskellen på Sanur og Nusa Dua?
Både Sanur og Nusa Dua ligger på østkysten af Bali tæt på Denpasar og er populære steder at holde ferie, men derefter har områderne ikke så meget til fælles.
Nusa Dua er især kendt for de mange store luksusresorts med mere eller mindre private strande. Der er langt mellem det lokale liv, og det er generelt ikke så hyggeligt at gå rundt. Til gengæld er strandene nogle af Balis absolut flotteste, især fordi de store resorts gør noget ud af at fjerne tang og skrald.
I Sanur er der alt fra luksushoteller til billige, budgetvenlige guesthouses, og det føles meget mere som en ægte balinesisk strandby.
Selvom de fleste butikker og restauranter primært henvender sig til turister, er stemningen alligevel ret lokal, og man får et indblik i balinesernes hverdag.
Hvis man gerne vil bo luksuriøst og ikke specielt har brug for en by lige uden for døren, kan Nusa Dua være et rigtig fint valg. Hotellerne fungerer lidt som små landsbyer med restauranter, mange pools og for eksempel legeland til børn.
Herfra kan man sagtens tage rundt og opleve det autentiske Bali på resten af øen. I den nordlige ende er der også lidt butikker på gaden. Et andet pluspoint for Nusa Dua er nærheden til resten af Bukit-halvøen (inklusiv Balis bedste surfing).
Sanur er et bedre valg for dem der forventer en klassisk “strandferie”, hvor man kan slentre op og ned ad strandpromenaden, købe is og prøve en ny restaurant hver aften. Området er virkelig populært for familier af en grund. Til gengæld er stranden lidt mindre pæn nogle steder, og der kan ligge tang og skrald.
Hvis man har nok tid på Bali, kan man altid overveje at bo begge steder.
Vores personlige anbefalinger til de bedste steder at bo i det eksklusive område på Bali
Læs mereOplevelser og seværdigheder i Sanur
Hvad skal man se i Sanur?
For at være helt ærlige så er der ikke så meget at se eller lave – og det er netop pointen her.
I strandbyen kommer man helt ned i gear, og det afspejler de følgende ting man kan lave i Sanur også.
Der er dog ikke så langt til attraktionerne på resten af Bali, så vi giver også nogle anbefalinger til, hvor man kan tage hen på dagsture.
Her er de 15 bedste oplevelser og seværdigheder i Sanur:
- Gå langs strandpromenaden
- Vær på stranden
- Lej en solstol for en dag
- Få massage
- Kør på cykel
- Kig ind til Tanjung Sari Temple
- Se koraltemplet
- Shop i Sindhu Beach Market
- Spis snacks på Sindhu Night Market
- Prøv kræfter med vandsport
- Bali Kite Festival
- Se havskildpadder
- Nusa Penida, Nusa Lembongan og Nusa Ceningan
- Gili-øerne
- Andre dagsture fra Sanur
1. Gå langs strandpromenaden
Sanur har som et af få steder på Bali en ny, lige og velfungerende strandpromenade.
Den går helt nede ved stranden med sand og solstole på den ene side og hoteller, spisesteder og butikker på den anden.
Hvis man har været andre steder på Bali, vil man lægge mærke til, hvor unikt det er, at man ikke er omgivet af trafik. Scootere kører normalt på de absolut smalleste veje på Bali, men der er ingen scootere her.
Det er fredfyldt og rart. Det er kun nogle få cyklister, man skal være opmærksom på.
Vi kørte med vores baby i klapvogn på strandpromenaden, og det er ellers ikke mange andre steder på Bali, vi har kunne gøre det – normalt er fortorvene nemlig skæve, ujævne eller ikke-eksisterende.
Strandpromenaden er 5-6 kilometer lang, så man kan sagtens bruge lidt tid på at slentre frem og tilbage.
2. Vær på stranden
Den største grund til at bo i Sanur er tilgangen til stranden. Modsat mange andre strande på Bali, hvor sandet er sort, er sandet i Sanur hvidt, og sådan som man forestiller sig en rigtig feriestrand.
Her kan man slappe af, nyde det rolige vand, tage en svømmetur, sole sig eller drikke en kold, frisk kokosnød.
Tidevandet ændrer ret meget på vandstanden, så man skal være forberedt på at gå langt ud på nogle tidspunkter af dagen – eller man kan tjekke tidevandet på forhånd og prøve at planlægge sine udflugter eller måltider, når vandet er lavest.
Der er også stor forskel på, hvor bred stranden er. Nogle steder kan man knapt ligge på sandet mellem strandpromenaden og vandet, mens der andre steder er plads til rigtig mange mennesker.
Sanurs strand er bredest og flottest ud for Hyatt Regency Bali, der ligger sydligt samt ud for Tandjung Sari Hotel, der ligger i midten/nordligt (reklamelinks). Begge er også ret gode steder at bo. Helt oppe ved havnen i Sanur er der ikke særlig spændende.
3. Lej en solstol for en dag
Hvis man ikke bor på et hotel med solstole, kan man flere steder leje en solstol for en dag.
Vi overhørte en pris på 150.000 IDR (~ 75 kroner) per dag for en stol, men det er nok ikke en helt fast pris. Det lyder en smule dyrt i Bali-regi, synes vi. Måske kan man forhandle – især hvis man lejer flere strandstole eller ikke planlægger at ligge der hele dagen.
Ud for nogle hoteller eller restauranter er det også muligt at bruge dem “gratis”, hvis man køber mad og drikke fra stedet.
4. Få massage
Lyt til bølgernes blide brusen mens du får masseret dine ømme muskler. Lyder det ikke fantastisk?
Da vi besøgte Sanur, fik vi begge en fodmassage på stranden, og det var lige, hvad vi havde brug for efter at have gået op og ned ad promenaden.
Både langs stranden og oppe ved hovedgaden er der mulighed for at få massage, men der er selvfølgelig bedst udsigt (og en dejlig brise) på stranden.
Prisen ligger som udgangspunkt på omkring 120.000 IDR (~ 60 kroner) per time, men svinger med længden, typen af massage og kvaliteten af faciliteterne.
5. Kør på cykel
Cykler kan lejes flere steder langs strandpromenaden – enten for en timepris eller en hel dag.
Hvis man ikke vil gå så langt, gerne vil hurtigt rundt eller bare vil se mere af området, er det en fin aktivitet.
Det er meget trygt at cykle langs strandpromenaden – også for børn. Resten af Sanur ville vi nok ikke cykle med børn i. Trafikken er lidt crazy, og der er ikke ligefrem cykelstier.
Vi spurgte kun om prisen et enkelt sted, hvor de som udgangspunkt tog 30.000 IDR (15 kroner) per time eller 150.000 IDR (75 kroner) for en hel dag, men vi går ud fra, at man godt kan forhandle lidt.
6. Kig ind til Tanjung Sari Temple
Pura Tanjung Sari er et hindutempel, der ligger lige syd for Tandjung Sari Hotel (reklamelink) og en af de flotteste dele af stranden.
Man kan som turist desværre ikke gå ind i templet, men det er stadig flot at se udefra.
Fra strandsiden kan man se lidt af templet, men går man ind fra hovedgaden (eller gennem Griya Santrian Beach Resort & Spa) kan man se mere.
Et hurtigt lille stop værd hvis man har god tid i Sanur.
7. Se koraltemplet
Lige omkring strandpavillonen på den del af Sanur-stranden, der kaldes Karang Beach, ligger der et mystisk, lille koraltempel på sandet.
Vi har ikke kunne opstøve så meget information om det, men det er værd at tage et nærmere kig på de mange fine koraller.
8. Shop i Sindhu Beach Market
Sindhu Beach Market ligger helt ned til stranden og er et relativt stort marked med en hel masse små boder, der sælger tøj, sko, kasketter, tasker, drømmefangere, legetøj, kunst, interiør og meget andet.
Kvaliteten af mange af produkterne er vi lidt skeptiske omkring, men det er hyggeligt at gå igennem og tjekke markedet ud.
9. Spis snacks på Sindhu Night Market
Tæt på strandmarkedet (oppe ved svinget på hovedgaden Jalan Danau Tamblingan) ligger Sindhu Night Market.
Her er der hver aften madboder, som primært sælger indonesiske retter til billige penge og andre snacks.
10. Prøv kræfter med vandsport
Selvom Sanur-stranden generelt er meget rolig, kan det nogle steder godt lade sig gøre at prøve forskellige typer vandsport.
Vi så ikke rigtig noget ude på havet, men der var reklamer for stand up paddle boarding, parasailing, kitesurfing, windsurfing, dykning, jetski og endda at sidde på en bananbåd spændt efter en speedbåd.
Så vidt vi ved, er det ikke her, man finder øens bedste snorkling. Der skal man nok til Nusa Dua, Amed, Candi Dasa eller Gili-øerne (som vi kommer ind på lidt længere nede).
11. Bali Kite Festival
Hvert år i juli afholdes Bali Kite Festival i Sanur, hvor forskellige landsbyer konkurrerer mod hinanden med gigantiske drager på helt op til 4 x 10 meter.
Det lyder til at være en stor fest, hvor der blandt andet også bliver spillet traditionel gamelan-musik.
Vi kan ikke forestille os andet, end at det må være sjovt at overvære. Især med børn!
12. Se havskildpadder
Når man går langs strandpromenaden, kommer man naturligt forbi Bali Turtle Conservation (eller en af de to andre skildpadde-steder).
Det er med lidt blandede følelser, vi skriver det på listen over ting at lave i Sanur, men vi har taget det med, fordi de fleste nok alligevel kommer forbi på deres besøg.
Bevaringen af havskildpadder er virkelig vigtig, og vi synes, de gør et godt stykke arbejde med at passe på æggene (så de ikke bliver taget af mennesker eller rovdyr) og sætte dem ud igen.
Der er også lidt information om havskildpadder.
Selve bassinerne skildpadderne svømmer rundt i, er derimod ikke særlig imponerende. De er relativt små, og de mange havskildpadder har ikke meget plads – hverken de store, “gamle” havskildpadder, eller de helt unge som er mange om et lille bassin.
Desværre tilbyder de også at turister kan være med til at frigive havskildpadderne i havet for en pris – og de skal jo selvfølgelig sættes fri. Vi kan dog læse os frem til, at det ikke er godt for skildpadderne at blive holdt og rørt af mennesker, og det er synd, at profit vægtes højere.
Selvom det virker til at være en sjov oplevelse at holde en skildpadde og sætte den fri, vil vi alligevel anbefale, at man ikke betaler til det.
13. Nusa Penida, Nusa Lembongan og Nusa Ceningan
Øst for Sanur ligger øerne Nusa Penida, Nusa Lembongan og Nusa Ceningang, hvor Nusa Lembongan er den tætteste, Nusa Ceningan er den mindste og Nusa Penida er den vildeste.
Nusa Lembongan og Nusa Ceningan hænger sammen med en (famøs) gul bro. Øerne er mest kendte for at være afslappende steder, hvor man kan nyde at være på stranden. Vi har ikke selv besøgt de to, men der ser dejligt ud.
Nusa Penida er langt større end de andre to, og den er et sandt paradis for eventyrelskere. Øen er meget klippet og har en utrolig dramatisk kystlinje.
Du har nok set billeder af Broken Beach, Kelingking Beach (som ligner en T-Rex oppefra) og Diamond Beach, der er tre af højdepunkterne på Nusa Penida.
Vi har tidligere boet fire dage på Nusa Penida, men de mest kendte udsigtspunkter kan nås på en lang dagstur fra Bali. Du kan læse vores rejseguide til Nusa Penida med de bedste strande og seværdigheder her.
Der sejler både til Nusa Lembongan og Nusa Penida fra Sanur, og turen over vandet tager omkring 45 minutter.
Alt hvad du skal vide, inklusiv hvad man skal se, hvor man skal bo og masser af billeder
Læs mere14. Gili-øerne
Hvis man skal endnu længere ned i gear (og længere væk), kan man overveje at tage til Gili-øerne.
- Gili Trawangan: Også kendt som Gili T. Den mest populære af de tre og kendt som lidt af en fest-ø.
- Gili Meno: “Honeymoon Island” er så laid-back, som det kan blive.
- Gili Air: En slags blanding af de to andre, som især er populær for familier.
Alle tre øer er så små, at man nemt kan gå rundt, og der er ingen biler.
Alt hvad du skal vide om Gili Meno, inklusiv hvor du skal bo, hvad du skal lave og vores bedste tips til den lille ø tæt på Bali
Læs mere15. Andre dagsture fra Sanur
Sanur ligger strategisk på Bali til at nå det meste af resten af øen på dagsture. Inden for en times kørsel kan man se meget, og inden for to timer er der rigtig mange muligheder.
Her er 23 idéer til de bedste ting at lave fra Sanur på en dagstur:
- Garuda Wisnu Kencana Cultural Park. Kæmpestor statue midt på Bukit-halvøen.
- Uluwatu Temple. Tempel ved havet med dramatiske klipper (og aber) i Uluwatu. Her oplevede vi den kendte kecak-ilddans ved solnedgang.
- Tanah Lot. Et andet kendt kysttempel, der ligger ude i havet.
- Tag på stranden i Nusa Dua. Nogle af Balis flotteste strande ligger ret tæt på Sanur.
- Goa Gajah. Fint tempelkompleks med en sjov grotteindgang indhakket i sten.
- Kanto Lampo Waterfall. En smuk kaskade af vand under en time fra Sanur.
- Tibumana Waterfall. Simpelt men meget æstetisk vandfald.
- Ubud. Gå en tur rundt og oplev Balis mest specielle by. Kig forbi Ubud Palace, Taman Saraswati Temple, Dalem Ubud Temple og rismarkerne lige bag Museum Puri Lukisan.
- Monkey Forest. Smuk skov syd for Ubuds centrum fyldt med (relativt) rolige makakaber. Gå ikke glip af de tre templer.
- Campuhan Ridge Walk. Hyggelig gåtur på højderyg i det vestlige Ubud.
- Taman Ayun Temple. Vandtempel med mange meru-tårne.
- Risterrasserne i Tegallalang. De mest kendte rismarker på Bali. Rimelig turistede.
- Bayad Waterfall. Vandfald med gode fotomuligheder.
- Tirta Empul Temple. Tempel med helligt vand som mange bader i.
- Gunung Kawi. “Kongernes dal” med templer indhugget i stenvæggen.
- Tukad Cepung Waterfall. Vandfald med magiske lysstråler i en åben grotte.
- Leke Leke Waterfall. Smalt vandfald indhyllet i tæt jungle.
- Jatiluwih Rice Terraces. Smukke risterrasser med vulkanudsigt.
- Ulun Danu Beratan Temple. Balis mest ikoniske tempel i hellig sø.
- Mount Batur solopgangstur. En af de vildeste udsigter på Bali som er værd at stå tidligt (!) op for.
- Kertha Gosa Pavillon. Detaljeret tag i historisk pavillon.
- Besakih Temple. Balis “modertempel” på Agung-vulkanen.
- Gembleng Waterfall. Vandfald med unik jungleudsigt på vej til Sidemen.
Hvor mange dage skal man bruge i Sanur?
Som du måske kan fornemme, er der ikke super meget at lave i selve Sanur. Og det er dejligt!
Men det betyder også, at man faktisk kan nøjes med at bruge en enkelt overnatning eller to i byen, hvis man blot vil opleve lidt strandliv på Bali. Det kan også være i forbindelse med en tur til Gili-øerne.
Vil man gerne sole og chille meget (og sætter man pris på roligt vand, for eksempel til mindre børn), kan man sagtens bruge længere tid. Især hvis man bor på et af de lidt bedre resorts.
Sanurs gode placering på Bali gør også, at byen nemt kan bruges som udgangspunkt til dagsture på øen – se bare alle mulighederne i punktet lige herover.
Finder man et dejligt, betaleligt sted at bo og nyder at have en rolig base, når man er “hjemme”, kan Sanur være en glimrende mulighed.
Vi må indrømme, at vi nok ikke selv ville bo her meget længere end én eller to nætter. Sammenlignet med andre sydasiatiske strande, synes vi ikke, at stranden i Sanur er så flot. Man finder heller ikke de bedste butikker eller (plantebaserede) spisesteder på Bali her.
Vi kan dog sagtens se attraktionen i Sanur, hvis man gerne vil have en strandferie på Bali – særligt for familier der værdsætter stabilitet (og fraværet af hektisk trafik) på ferien.
Hvor skal man bo i Sanur?
Der er virkelig mange dejlige hoteller i Sanur, og heldigvis behøver det ikke engang at være vildt dyrt at bo med direkte adgang til stranden.
Vi har samlet et par af de bedste hoteller i forskellige prisklasser, der har gennemgående gode anmeldelser og fornem beliggenhed.
De bedste hoteller i Sanur:
- Ultra-luksus: Sumitra Luxury Villas – Villaer med privat pool direkte ud til stranden.
- Luksus: Tandjung Sari – Perfekt location og (nærmest) perfekte anmeldelser.
- Luksus: Andaz Bali – Hyatt’s upscale søsterhotel bygget som en balinesisk landsby.
- Værdi for pengene: Hyatt Regency Bali – Et af Sanurs mest populære hoteller af en grund. Ligger lige ud til et af de flotteste strandstykker med private strandstole.
- Budget: Arena Living – Budgetvenligt hotel med pool kun 10 minutters gang fra stranden.
Søg efter de billigste og bedste hoteller i Sanur her.
Ultra-luksus
Sumitra Luxury Villas – A Pramana Experience
Hvis man vil have sin egen ultra-luksuriøse villa med privat pool direkte ud til stranden, skal man ikke kigge længere end mod Sumitra Luxury Villas.
Se priser og ledighed hos Sumitra Luxury Villas her (reklamelink).
Luksus
Tandjung Sari
Tandjung Sari ligger direkte ud til den nok bredeste og bedste del af stranden i Sanur.
Derudover er det et af de bedst anmeldte hoteller, vi nogensinde har set. Så noget må de gøre rigtigt!
Se priser og ledighed hos Tandjung Sari her (reklamelink).
Andaz Bali – a Concept by Hyatt
Andaz Bali ligger lige ved siden af Hyatt Regency og virker til at være en lidt mere luksuriøs (og nyere) version af samme koncept.
Lækre værelser, gode faciliteter, pool og en uslåelig placering lige ud til stranden. Hvad mere kan man ønske sig?
Se priser og ledighed hos Andaz Bali her (reklamelink).
Værdi for pengene
Hyatt Regency Bali
Stranden ved Hyatt Regency er Sanurs bedste (sammen med stranden ved Tandjung Sari), så hvis man gerne vil have mulighed for både pool og strand, bliver det ikke meget bedre end her.
Hyatt er et relativt stort resort, men derfor er priserne heller ikke lige så høje, som man måske kunne forvente.
Se priser og ledighed hos Hyatt Regency Bali her (reklamelink).
Budget
Arena Living
Hvis man gerne vil spare lidt penge og ikke har noget imod en kort gåtur ned til stranden (cirka 700 meter), kan man overveje at tjekke ind på Arena Living i Sanur.
Her er pool, værelserne har aircondition, og man er tæt på massevis af spisemuligheder.
Se priser og ledighed hos Arena Living her (reklamelink).
Få overblikket og planlæg den perfekte tur
Læs mereEr det sikkert at besøge Sanur?
Bali er en meget sikker destination at besøge, og det samme gælder Sanur.
Få andre steder i verden har vi set så mange solorejsende kvinder, og det er generelt et godt tegn på, at folk føler sig trygge og velkomne. I Sanur er der også mange børnefamilier.
Både i Sanur og på resten af Bali har vi følt os meget sikre. Med det sagt skal man selvfølgelig altid have sin sunde fornuft med sig og passe på sine ejendele.
Trafik i Sanur
Trafikken er nok det farligste ved at besøge Bali generelt. Den er ikke så ordnet, folk kører ret vildt, og der sker desværre mange uheld. Kør forsigtigt, hvis du selv begiver dig ud på vejene!
Det unikke ved Sanur er imidlertid, at der er en strandpromenade helt ned til stranden, hvor man kun må gå eller cykle. For familier med børn er det helt klart en fordel ikke at skulle bekymre sig om biler og scootere.
Bevæger man sig op til Sanurs hovedgade, er der dog en del trafik i løbet af dagen og aftenen.
Myg og naturkatastrofer
En anden “fare” er potentielle myggesygdomme. Både denguefeber, chikungunya og zikavirus og i mindre grad malaria findes på Bali. Myggene er især aktive ved solopgang, solnedgang og i frodige områder.
Da Sanur ligger ud til havet, er der færre myg end i tætbevoksede steder, men det er stadig en god idé at beskytte sig med dækkende tøj eller myggespray, når man er ude.
Bali er en vulkanø midt i ildringen, så udbrud og jordskælv kan forekomme. Det er dog sjældent. Hvis der sker noget, skal man selvfølgelig følge myndighedernes anvisninger.
Det er altid en fin idé at være skrevet på Udenrigsministeriets danskerliste.
Sådan kommer man rundt i Sanur
Gå rundt
En af grundene til, at Sanur er så populært et område af holde ferie på Bali er, at man nemt og komfortabelt kan gå rundt.
Det helt store trækplaster er strandpromenaden, hvor der (højst overraskende) ikke kører nogle scootere. Som fodgænger skal man højst undvige for et par langsomme cyklister, der endda har deres egen “bane” en del af vejen.
På Sanurs hovedgade er der fortov på begge sider.
Da vi besøgte Sanur, kørte vi med klapvogn overalt uden nogle problemer. Det kan man desværre ikke alle steder på Bali, men her var det fint.
Cykel
Sanur er et af de få steder på Bali, hvor det kan give mening at cykle.
Cykler kan lejes flere steder langs stranden (eller måske endda på dit hotel), og det er en hyggelig måde at komme lidt hurtigere frem og tilbage langs stranden, hvis man ikke vil gå meget.
Vi er derimod ikke helt sikre på, at vi kan anbefale at cykle ude på de store veje i Sanur by. Der er hvert fald en del biler og scootere – og ikke nogen separat cykelsti.
Scooterleje
Det er meget populært selv at leje scooter på Bali, og det er også sådan, vi selv primært har transporteret os rundt (inden vi havde en baby med).
Vi kan dog ikke anbefale det utvetydigt.
Trafikken er vild på Bali, og selvom Sanur er mere rolig end resten af øen, så er der gang i den på hovedgaden, og det er bestemt ikke her, man skal lære at køre på scooter.
Man behøver heller ikke selv at køre dårligt for at blive involveret i et uheld…
Husk altid hjelm, kør i venstre side, overhal med yderste forsigtighed, gå ud fra at alle de andre ikke kigger sig tilbage, hold en jævn fart, brug blinklysene (og husk at slukke dem) – så burde det gå.
Men igen: at køre scooter på Bali er virkelig ikke for alle, og det er en risiko, man kan overveje helt at springe over.
Hvad koster det at leje scooter på Bali?
Prisen for scooterleje varierer med model og længden på lejen, men koster typisk i omegnen af 50.000 IDR (~ 25 kroner) per dag. Der er også mulighed for elektriske scootere.
Billeje
Hvis man sidder inde i en bil, er man utvivlsomt bedre beskyttet, end hvis man sidder på en scooter.
Vi ville ikke selv være komfortable med at køre bil på Bali…
Trafikken er som sagt ret vild på øen, bilerne kører ind og ud af vejbanerne hele tiden (hvis de da holder sig på banen), og der er massevis af scootere mellem bilerne.
Hvis man dog ikke har noget imod den balinesiske trafik og gerne kører i venstre side, er der fine muligheder for selv at leje bil.
Vi vil dog generelt i stedet anbefale nedenstående…
Privat chauffør eller taxi
At køre med en privat chauffør eller taxi er klart at foretrække, hvis man ikke selv kører scooter.
Enkelte ture fra A til B
Til enkelte ture kan man enten bruge GoJek eller Grab (der fungerer som Uber). Sammenlign de to apps for at få den bedste pris. Det kræver selvfølgelig data på telefonen.
Ride-share apps virker ikke alle steder på øen, men i Sanur kunne vi godt bruge det.
Dagsture
Til ture med flere stop synes vi, at det er genialt at bruge en privat chauffør, hvor man aftaler tid, stop og pris på forhånd.
Prisen for en halvdagstur på 4-6 timer er typisk omkring 400.000 IDR (~ 200 kroner), mens prisen for en heldagstur på 7-8 timer er omkring 700.000 IDR (~ 350 kroner). Hertil er det normalt at give 10-20% i drikkepenge til chaufføren.
Det kan dog variere med længden og blive dyrere, hvis man tager mere end en times tid væk.
Stort set alle villaer, guesthouses og hoteller kan hjælpe med at arrangere transport. Du kan også tage et kig i vores guide til transport på Bali, hvor vi anbefaler specifikke privatchauffører og giver andre tips.
Sådan kommer man rundt på øen og i byerne (inklusiv priser)
Læs mereOffentlig transport
Desværre er den offentlige transport på Bali tæt på ikke-eksisterende.
Der findes (vist) offentlige busser, men vi har ikke selv begivet os ud i at forstå systemet.
Hvis man virkelig rejser på budget, er det dog værd at undersøge nærmere. Man skal nok være forberedt på en noget længere rejsetid i alt.
Transport til Sanur fra lufthavnen
Selvom Sanur kun ligger cirka 14 kilometer fra lufthavnen (Ngurah Rai International Airport), tager det alt fra 30 minutter til 1 time afhængigt af trafikken.
Det kan muligvis tage endnu længere tid, hvis man kommer omkring jul, nytår og andre helligdage.
Så snart man træder ud af lufthavnen, står der taxachauffører klar til at give dig en god pris – selv hvis du siger, at du allerede har en chauffør stående klar. De er frække, men sådan en lufthavnstur er altså også bare ret lukrativ.
Vi har selv været glade for enten at have aftalt en privat tur med en chauffør i forvejen eller brugt GoJek eller Grab på telefonen til at bestille en tur til en fair pris. Begge dele har fungeret upåklageligt.
Forvent at betale omkring 200.000-300.000 IDR (~ 100-150 kroner) for turen fra lufthavnen til Sanur.
Hvornår skal man besøge Sanur?
Bali er en tropeø beliggende kun 8 grader syd for ækvator, så som udgangspunkt er det varmt og fugtigt året rundt med en gennemsnitstemperatur på omkring 28 grader.
Året er delt op i to sæsoner:
Den tørre sæson: April til september. Kun få regnskyl og varmt, solrigt vejr.
Den våde sæson: Oktober til marts. Regner mest om eftermiddagen og stadig masser af sol.
Vejret er generelt bedst i juli og august, hvor der også er flest turister på grund af sommerferie på den nordlige halvkugle, og at australierne er begyndt at fryse down under.
April og maj samt september og oktober kan siges at være skuldersæson, hvor vejret stadig er godt, men der er færre turister (og dermed også lavere priser på overnatning).
Læs vores guide til hvornår man skal rejse til Bali for at blive klogere på vejret og forskelle på sæsonerne.
Bliv klogere på hvornår det er bedst at rejse til Bali i Indonesien
Læs mereVores bedste tips til Sanur
- Der er forskel på stranden, og nogle steder er den bedre (og bredere) end andre. Overvej at bo på et hotel tæt på de flottere dele af Sanurs lange strand.
- Solen er kraftig. Husk solcreme, solhat og at blive i skyggen i de farlige timer midt på dagen.
- Book overnatning i god tid hvis du rejser i højsæsonen (juli og august samt omkring jul og nytår). Der vil nok altid være ledige værelser, men mange af de bedste hoteller og resorts bliver booket flere måneder i forvejen.
- Wifi er overalt på hoteller og caféer, og det er normalt super hurtigt. Hvis man har brug for internet andre steder, kan man overveje at købe et lokalt SIM-kort med data. Det er ret billigt og nemt at anskaffe.
- Undgå myggestik ved at dække dig til – særligt omkring daggry og skumring.
- Lær lidt indonesisk (Bahasa Indonesia). Balineserne bliver glade for et goddag, tak og farvel.
- Pas på i trafikken. Der er scootere alle vegne. Selv på de absolut smalleste veje.
- Overvej at booke en privat chauffør til en halv- eller heldagstur, hvis du tager på dagsture fra Sanur og skal mere end bare fra A til B.
- Dæk skuldre og knæ i templerne. Der er ikke mange i Sanur, men på en dagstur kan man komme til en del forskellige. For det meste kan man også låne en sarong.
- Kreditkort kan bruges de fleste steder, men kontanter er mest almindeligt på små restauranter, i lokale butikker og boder, til indgangsbilletter og for at betale taxaer/private chauffører.
Hvad skal man medbringe til Sanur?
- Rejseforsikring. Rejs aldrig uden!
- Et godt kamera – her er en guide til det udstyr, vi bruger.
- Solcreme. Vi anbefaler, at man bruger en økologisk, vegansk solcreme uden oxybenzone og andre skadelige kemikalier. En solhat eller kasket er også praktisk.
- Myggespray eller tøj, der kan beskytte håndled og ankler for myg.
- Let og luftigt tøj. Klimaet er varmt og fugtigt.
- Badetøj og et håndklæde eller en sarong. Sidstnævnte kan også købes i de mange boder eller fra sælgere på stranden.
- En genopfyldelig vandflaske og snacks.
Bæredygtige rejsetips
For at rejse så bæredygtigt som muligt, anbefaler vi følgende:
- Book økovenlig overnatning som hoteller med bæredygtighedsfokus eller traditionelle balinesiske bambushytter. Sidstnævnte findes dog (så vidt vi ved) ikke i Sanur.
- Minimer brugen af aircondition og sluk når du ikke er på værelset.
- Køb håndlavede souvenirs direkte fra kunstneren i stedet for masseproducerede varer i større butikker.
- Respektér lokale traditioner og følg anvisninger for påklædning i templerne.
- Spis så plantebaseret, lokalt og økologisk som muligt.
- Overvej at leje en elektrisk scooter i stedet for en benzindrevet.
- Medbring dit eget drikkevand i en genopfyldelig flaske. Forsøg i det hele taget at undgå engangsplastik.
- Tag kun fotos og efterlad kun fodaftryk. Lad være med at tage ting fra naturen med dig.
- Lær mere om balinesisk kultur og historie for at få en dybere forståelse for øen.
Tak for at læse med
Tak skal du have for at have læst vores rejseguide til Sanur. Vi håber, at den har været nyttig!
Hvad synes du om Sanur?
Tøv ikke med at spørge os om noget i kommentarerne, hvis du ikke har været i Sanur endnu. Vi er glade for at hjælpe.
Hvis du allerede har været der, ville det være fantastisk at høre dine bedste tips og tricks.
Vil du hjælpe os?
Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo og booke overnatning på Hotels.com eller på Booking.com.
Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.
Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.
Tusind tak!
Indsend Kommentar