Hej, jeg hedder Alexander! I sommeren 2016 var jeg to uger alene i Japan, men for det meste rejser jeg med Victoria. Læs mere om os her. |
Hej, jeg hedder Alexander!
I sommeren 2016 var jeg to uger alene i Japan, men for det meste rejser jeg med Victoria.
Læs mere om os her.
Japan er anderledes. Ingen tvivl om det.
En rejse til Japan er ikke nødvendigvis et kulturchok på samme måde som at rejse til et U-land. Men netop fordi Japan på overfladen har meget til fælles med vesten, kan skinnet bedrage, for på mange måder opfører japanerne sig helt anderledes, end hvad vi som danskere er vant til eller forventer.
Det kan være sjovt, mærkeligt – og frem for alt øjenåbnende. Det er utroligt interessant at opleve andre livsformer, traditioner og kulturer, og det er lige præcis, hvad man kan i Japan. Det er et fascinerende land, og ethvert aspekt af den japanske livsstil kan byde på stor lærdom og vække oprigtig forundring.
Alexander har samlet 22 gode råd fra sit første besøg i Japan.
- Sig arrigato!
- Japan behøver ikke at være dyrt
- Ti stille
- De snakker engelsk, men vil helst ikke
- Der er flere grunde til at bære maske
- Kontanter er stadig mest almindeligt
- At finde rundt er ikke (så) svært
- Togene stopper med at gå ved midnat
- Smid dit affald ud rigtigt
- Der er ikke meget at spare på elektronik
- Tag skoene af før du går indenfor
- Sig arrigato!
- Japan behøver ikke at være dyrt
- Ti stille
- De snakker engelsk, men vil helst ikke
- Der er flere grunde til at bære maske
- Kontanter er stadig mest almindeligt
- At finde rundt er ikke (så) svært
- Togene stopper med at gå ved midnat
- Smid dit affald ud rigtigt
- Der er ikke meget at spare på elektronik
- Tag skoene af før du går indenfor
- Pas på spisepindene
- Stå stille når du spiser
- Du behøver ikke at give drikkepenge
- Slurp din ramen
- Knive og gafler er sjældne
- Bestil udenfor, spis indenfor
- Husk det sidste riskorn
- Der er grøn te allevegne
- Pachinko-arkader er overalt
- Vær i god tid hvis du vil se kirsebærblomster
- Du kommer til at skille dig ud
1. Sig arrigato
Japanerne er over-høflige, og du kan følge trop ved at sige “arrigato” (tak) så meget som muligt og bukke til de mennesker, du møder på din vej. Mange japanere bukker i hoften helt ned til deres ryg er vandret; hvis det udfordrer din smidighed, er det helt ok bare at give et anerkendende nik med hovedet i stedet.
Det skal siges, at japanerne selv har mange nuancer i deres buk, og at bukkene er tilpasset japanernes relative sociale rang, i forhold til hvem de addresserer – men det behøver du heldigvis ikke at tage dig af som turist.
2. Japan behøver ikke at være dyrt
Japan, og Tokyo i særdeleshed, er kendt som et verdens dyreste rejsemål. Og der er da også rig mulighed for at bruge titusindevis af yen på luksushoteller, spa-resorts, Michelinrestauranter og shopping i luksusklasse.
Men en tur til det kontrastfyldte land kan sagtens klares på budget. Hvis man bor på capsule hoteller og hostels samt primært spiser gademad, mad fra convenience stores eller selv kokkererer, behøver et ophold ikke at være dyrt.
Læs meget mere om hvordan man besøger Tokyo på budget lige her.
3. Ti stille
At være højlydt i offentligheden anses for at være uhøfligt. Tal derfor gerne lidt lavere, end hvad du er vant til. Det samme gælder i offentlige transportmidler, hvor de fleste er begravet i smartphones eller bøger og sandsynligvis vil værdsætte, at man ikke snakker løs lige ved siden af dem.
I det hele taget værner japanerne meget om deres privatliv og privatsfære.
4. De snakker engelsk, men vil helst ikke
Generelt vil japanerne hellere undgå at sige noget end at sige det forkerte. Det betyder, at mange japanere faktisk snakker ret godt engelsk – men helst vil undgå at bruge det for ikke at gøre sig selv til grin. De skal nok svare på engelsk, hvis man henvender sig til dem, men det er alligevel meget godt at være klar over.
5. Der er flere grunde til at bære maske
Når man går rundt i Tokyo, lægger man hurtigt mærke til, at mange går rundt med hvide masker på (også før det blev udbredt pga. Covid-19).
Nogle har dem på, fordi de er lidt ekstra forsigtige – eller mere sandsynligt, fordi de selv er lidt forkølede og vil undgå at smitte andre. Det er for de fleste japanere uhørt at tage en sygedag, så de gør meget for at undgå sygdom og bakterier. Nys eller host derfor så vidt muligt heller aldrig i offentligheden.
Maskerne er desuden også blevet populære at bære af helt andre årsager, primært: modemæssigt, for at holde varmen eller for at undgå social kontakt.
6. Kontanter er stadig mest almindeligt
Selvom japanerne teknologisk er langt fremme, er det ikke ualmindeligt, at en restaurant eller en butik ikke tager imod kreditkort. Hav derfor altid kontanter på dig.
Du behøver ikke at være nervøs for at gå rundt med mange penge på dig, da Japan er et af verdens sikreste lande. Tyverier og røverier finder nærmest ikke sted. Det er dog selvfølgelig altid en god idé at være almindeligt påpasselig med sine værdigenstande.
7. At finde rundt er ikke (så) svært
Inden jeg ankom til Japan, troede jeg, at det ville være svært at finde rundt, og at man kun kunne orientere sig ved hjælp af japanske tegn. Det viste sig dog, at de fleste skilte og kort i Japan også står på engelsk – og at mange japanere oven i købet taler fint engelsk og gerne vil hjælpe en vestlig turist i nød.
Et offline kort, f.eks. Google Maps, kan dog kraftigt anbefales.
8. Togene stopper med at gå ved midnat
I Tokyo stopper den meget effektive og brugbare offentlige transport med at køre mellem midnat og klokken et om natten, og togene kører først igen fra fire/fem-tiden om morgenen.
Hvis man ikke kan eller vil tage en taxi, kan man derfor risikere at strande efter en sen aften. Mange vælger blot at blive ude i stedet – eller at overnatte på et såkaldt capsule hotel.
9. Smid dit affald ud rigtigt
Japanske byer er generelt meget rene, og der sættes stor pris på, at man hjælper med at holde den høje standard.
Smid derfor aldrig affald på gaden, selvom det selvfølgelig siger sig selv. Og brug gerne den rigtige skraldespand, for affaldssorteringen er vigtig.
Da der ikke er voldsomt mange skraldespande på gaden, bliver man nogle gange tvunget til at holde på sit affald i et stykke tid.
10. Der er ikke meget at spare på elektronik
Det er selvfølgelig meget afhængigt af kursen på yen, men umiddelbart er der ikke mange penge at spare på elektronik i Japan. Ikke engang på japanske brands som Canon, Nikon eller Sony. Dog er der et stort udvalg af produkter, som kan være svære at skaffe andre steder.
11. Tag skoene af før du går indenfor
Foran de fleste templer og i receptionen på mange restauranter i Japan vil man typisk se en masse sko. Japanerne anser sko for urene, og det er almindeligt at tage dem af, inden man går indenfor.
Ved toiletbesøg på en restaurant kan man ofte låne et par (meget små!) badetøfler. Husk især at tage skoene af, hvis du bliver inviteret hjem til nogen.
12. Pas på spisepindene
Lad aldrig dine spisepinde stå oprejst i en skål med ris, og giv aldrig mad videre ved hjælp af spisepinde. Begge dele forbindes med begravelsesritualer.
13. Stå stille når du spiser
At gå mens man spiser anses for at være dårlig manér, og det bliver ligeledes heller ikke opfattet positivt at snakke i telefon på farten. Spis derfor hellere maden stående – eller vent til der er et sted at sætte sig ned.
14. Du behøver ikke at give drikkepenge
Prøver man at give drikkepenge, får man dem højst sandsynligt retur med et smil. De vil simpelthen ikke modtage dem. Det stammer fra, at japanerne ikke tror på, at de skal have et monetært incitament for at gøre et godt stykke arbejde – og det er jo meget dejligt at vide.
Brug i stedet de sparede drikkepenge på at nyde godt af de mange utrolige kulinariske oplevelser.
15. Slurp din ramen
Der ses bestemt ikke ned på dem, der slurper nudlerne i sig – tværtimod. En rigtig ramen-afficionado vil sige, at den ultimate smagsoplevelse opnås ved at få en masse luft ind samtidigt med nudlerne, og det vil naturligvis også give en høj lyd. Sat lidt på spidsen kan man næsten lytte sig til de mest populære nuddel-huler.
Det bliver heller ikke opfattet som uhøfligt at bøvse – men bliver derimod set som et tegn på tilfredshed.
Læs mere om ramen og resten af den japanske madkultur i vores store guide til det japanske køkken.
16. Knive og gafler er sjældne
Gør dig selv den tjeneste at blive familiær med spisepinde, inden du besøger Japan. Der findes knive og gafler, men bestemt ikke alle steder, og klart størstedelen af alle måltider bliver serveret med spisepinde i stedet for vestligt bestik.
Japanerne bliver ofte gladeligt overraskede, når de ser vesterlændinge spise med spisepinde.
17. Bestil udenfor, spis indenfor
På de fleste uformelle spisesteder, bestiller man ved at vælge og betale for mad og drikkevarer i en automat, der enten står udenfor eller i indgangen til stedet.
Der er heldigvis ofte billeder til at hjælpe turisterne med at vælge, og hvis ikke, kan det være en sjov måde at få sig en overraskende gastronomisk oplevelse!
18. Husk det sidste riskorn
Det anses for at være uhøfligt ikke at spise op – helt op!
Prøv at fiske selv det sidste riskorn op, selvom det kræver lidt træning i at bruge spisepinde. Kokkene vil værdsætte, at du på denne måde viser respekt til de landmænd, der har dyrket din mad.
19. Der er grøn te allevegne
Knust grøn te – matcha – er meget populært i Japan, og man kan få stort set få alt i en grøn udgave. Matcha-is, matcha-brød og selvfølgelig matcha-kager… Teen skulle efter sigende have mange positive sundhedsegenskaber, og så smager den også godt!
20. Pachinko-arkader er overalt
Hvis du går forbi et sted, hvor dørene pludseligt åbner sig til et inferno af lyd, står du måske uden for en Pachinko-arkade.
Japanerne er generelt vilde med spil, og Pachinko er den nationale favorit. Det er en slags vertikal pinball, hvor små kugler flyver rundt (og støjer forfærdeligt i processen).
Tag et kig ind i en af arkaderne og find ud af, om det er noget for dig.
21. Vær i god tid hvis du vil se kirsebærblomster
Japanerne er helt vilde med kirsebærblomster, og de følger med i særlige kirsebærblomstudsigter på nationalt tv i flere uger op til. Når blomsterne endelig springer ud i foråret, går landet i kollektiv ekstase. Parkerne bliver fyldt med såvel unge som gamle, der fejrer blomsternes kommen med liv og glade dage.
Mens nogle nyder dem i stilhed, er der også mange, der drikker store mængder alkohol og fester; en af de eneste tidspunkter, hvor japanere offentligt gakker ud.
Kirsebærblomstsæsonen er også utroligt populær hos turister, og det kan derfor anbefales at booke hotel og transport i god tid, hvis man vil opleve fænomenet.
Det samme gælder i øvrigt, hvis man rejser i efteråret, når træerne skifter farve fra grøn til rød, orange og gul.
Hvis du planlægger at besøge landet på den tid af året, så tag et kig på denne (engelske) guide med en to ugers rejseplan til Japan om efteråret.
22. Du kommer til at skille dig ud
Det er ikke til at komme uden om. Hvis du ikke er japaner, vil du skille dig ud og tiltrække opmærksomhed.
Bare gør dit bedste
Det er ikke nogen katastrofe ikke at huske at følge alle disse råd hele tiden.
Som turist er du til dels undskyldt – men det er alligevel en god idé at gøre sig umage for at følge deres skikke og respektere kulturen. Og respekt er her det vigtigste ord: du kommer rigtig langt ved at vise respekt for japanerne og deres traditioner.
Vil du vide mere om Japan?
Jeg håber, at rådene kunne bruges, og at du nu er en smule bedre rustet til at tage til Japan.
Det er et fantastisk land, og de fleste der rejser dertil kan slet ikke vente med at komme tilbage og opleve endnu mere. Sådan har jeg det i hvert fald selv.
En stor del af min kærlighed til Japan hænger sammen med den japanske mad, som jeg har skrevet om i artiklen Ramen, tonkatsu & tempura: Den store guide til japansk madkultur. Her er også flere tips til at spise som de lokale uden at støde hverken kokkene eller forfædrenes ånder.
Hvis du skal til Tokyo, har jeg skrevet om de bedste områder og seværdigheder i den store by (inklusiv specfikke hotelanbefalinger) samt en guide til at besøge Tokyo på budget.
Og hvis du skal til Kyoto, må du hellere læse min grundige guide til Japans kulturelle hovedstad.
Fly til Tokyo
Det er svært at gøre flyveturen til Tokyo meget kortere, men den kan da i det mindste blive lidt billigere. Brug vores reklamelink (hvad er det?) nedenunder til at finde de billigste billetter:
Find de billigste flybilletter til Tokyo på Momondo.
Rigtig god tur til Japan
Skriv gerne i kommentarerne nedenunder, hvis du har nogle spørgsmål omkring Japan eller deres særlige skikke og traditioner. Så svarer vi så hurtigt, vi kan.
Vil du hjælpe os?
Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com eller shoppe på Amazon.
Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.
Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.
Arrigato!
Hej Alexander, først vil jeg lige sige, at det er en rigtig god artikel du har skrevet med en masse gode- og brugbare tips/råd.
Jeg smutter til Japan næste måned og har et par spørgsmål angående transport og telefoni.
Hvad er det mest oplagte at investere i med hensyn til transport?
Jeg bor hos en værtsfamilie i Ichikawa (Tokyo). Jeg har ingen planer om at forlade Tokyo området.
– Har hørt at JR-Pass kan være nyttigt hvis man skal over længere distancer, mens at det ikke er nødvendigt hvis man opholder sig indenfor et bestemt område?
– Angående telefoni er jeg helt blank. Værtsfamilien har givet mig et par links til en hjemmeside der forklarer bestilling af forudbestilte sim-kort osv…
Derudover har jeg læst omkring ¨Pocket Wifi.¨
Dog finder jeg det forvirrende, da jeg inde på Japanspecialisten kunne læse, at der er mange offentlige wifi-spots der kan benyttes. Min telefoni-udbyder fortalte mig det samme, og det har ikke nogen specially abonnementer til Japan.
Beklager hvis jeg skriver sløset, det er midnat 🙂
Håber du kan hjælpe
Med venlig hilsen
Kasper
Hej Kasper,
Tusind tak for de pæne ord! Det lyder da virkelig spændende med en tur til Japan.
Det er helt rigtigt forstået, at det giver bedst mening at investere i et JR-Pass, hvis man har tænkt sig at rejse over længere strækninger – eksempelvis fra Tokyo til Kyoto og tilbage igen.
Hvis du planlægger at blive i Tokyo, vil jeg foreslå at du i stedet anskaffer dig et Pasmo- eller Suica-kort, når du ankommer. Det har jeg skrevet mere om i artiklen Tokyo på budget: Tips til ikke at bruge en formue.
Med hensyn til telefoni og internet oplevede jeg, at der var rigeligt med wifi rundt omkring i Tokyo til mit behov.
Hvis du har brug for internet overalt, kan en pocket-wifi-løsning godt give mening. Det foregår ved, at du simpelthen lejer en lille router, du kan have med dig rundt, som du så kan bruge til alle dine devices. Den kan typisk hentes og afleveres i lufthavnen.
At skaffe et lokalt SIM-kort er ikke umuligt, men desværre umiddelbart ret besværligt 🙂
De bedste hilsner,
Alexander
Hej Alexander, tusind tak for svar og beklager den sene respons!
Jeg har lige et andet spørgsmål angående opladning af elektronik.
Skal man ha fat I en adapter & konverter eller hvorledes?
Umiddelbart passer apple produkter da universelt og derfor kun nødvendigt med en adapter?
Med venlig hilsen
Kasper
Hej Kasper,
Godt svaret kunne bruges!
Ja, du skal have fat i en adapter til dine opladere. Vi rejser tit selv bare med en enkelt adapter, som vi så bruger til en lille stikdåse, da vi har mange elektroniske dimser med os.
I Japan bruger de samme plugs som i USA – altså to smalle, lige “pinde”. Se evt. et billede her: https://www.japan-guide.com/e/e2225.html
Jeg brugte ikke selv nogen konverter, da jeg var der. Det er kun ved få produkter, at det er nødvendigt 🙂
De bedste hilsner,
Alexander
Hej igen Alexander, endnu en gang mange tak for hjælpen/feedback!
Kom lige til at tænke på, brugte du Apps til navigation?
Hvis så, hvilke brugte du?
Og tror/mener du at Wifi-spots i Japan vil være tilstrækkeligt, hvis man benytter Google-Maps?
Med venlig hilsen
Kasper
Det var så lidt!
Jeg brugte selv Google Maps til at finde rundt. Ofte downloadede jeg kortene offline til telefonen i forvejen, så den bare kunne bruge GPS.
Der er ikke vildt mange wifi-spots, men jeg havde ingen problemer og gik primært online på metrostationerne, hvor der altid var gratis forbindelse.
Hej Aleksander
Vi tager til Tokyo i slutningen af april og hjem umiddelbart efter Golden week. Vi vil rigtigt gerne opleve kirsebærtræerne i blomst, og så vidt vi kan forstå, skal vi nordpå, når vi rejser så sent. Har du været på Hokkaido og kan fortælle noget om den del af Japan?
Mvh
Majbritt
Hej Majbritt,
Det er helt rigtigt forstået, at kirsebærblomsterne springer ud senere, når man bevæger sig nordpå i Japan.
Hokkaido skulle være et godt bud til slutningen af april.
Desværre har jeg ikke selv været nord for Tokyo, så jeg har ikke så mange brugbare tips. Men jeg håber, at I får en uforglemmelig tur!
Hvordan vil du beskrive den japanske kultur?
Hej Alexander. Det er en rigtig fin og lærerig artikel, du har skrevet.
Jeg er ved at finde ud af en tur på egen hånd til Japan, nærmere bestemt til Sendai, nordøst Japan.
Har fulgt en skøjteløber på facebook, der har vundet OL 2 gange, ham ville jeg gerne se live, men ved ikke, hvordan man køber billet til hans show. Det hedder Fantasy on ice, og han skal skøjte i Sendai først i juni. Har du en ide om, hvordan man kan bestille en billet til dette show? Har fået at vide, det er mega svært, selv for japanere at købe billet.
Mange hilsener
Ann
Hej Ann, tak for dine pæne ord! Desværre ved jeg ikke noget om at bestille billetter til showet. Hvis det selv er svært for japanere, er det nok en god idé at alliere sig med én, der har konkret erfaring med det. Held og lykke og rigtig god tur!