fbpx

Er livet som digital nomade noget for dig? Her er hvad du skal overveje

Passer din personlighed til at starte en livsstil som digital nomade?
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.

At leve som digital nomade er ikke for alle.

Selvom du har mulighed for at arbejde online, betyder det ikke nødvendigvis, at du vil trives med at leve en nomade-agtig tilværelse i udlandet.

Eller bare fordi du elsker at rejse, er det ikke sikkert, at du vil nyde at arbejde selvstændigt over internettet.

Vi elsker selv at leve som digitale nomader. Men vi er godt klar over, at livsstilen ikke passer lige godt til alle.

Læs artiklen og find ud af, om dine personlige egenskaber, mål og drømme passer sammen med at være digital nomade.

Fordel eller ulempe?

Om noget er en fordel eller en ulempe, er oftest subjektivt. For hvad der er en fordel for dig, kan være en ulempe for andre (og vice versa).

Der er både masser af fordele og masser af ulemper ved at være digital nomade. Og de hænger ofte sammen.

I denne artikel har vi forsøgt at sammenfatte pointerne, så du bedre kan få et overblik over, hvad du vil kunne få ud af at leve som digital nomade – og hvad du evt. kommer til at savne eller få det svært med.

Vi kan for eksempel løfte sløret for, at du nok får det vanskeligt som digital nomade, hvis du har svært ved at være selvdisciplineret, når du ikke har en fysisk arbejdsplads eller en chef i nakken.

Omvendt vil du nok trives som digital nomade, hvis du elsker at opleve nye, spændende kulturer og bliver motiveret af at arbejde selvstændigt på internettet med noget, du er passioneret omkring.

1. Rejselyst

En af hovedpointerne ved at leve som digital nomade er muligheden for at rejse.

Er du nysgerrig på nye oplevelser? At prøve nye ting? At få vækket dine sanser af det uventede?

Hvis du elsker at rejse, er en del af motivationen til, hvorfor netop du skal være digital nomade i hvert fald på plads.

Det er bare et plus, hvis du oven i købet er god til alt det praktiske, der hænger sammen med at rejse.

Hvordan har du det med at bestille flybilletter og komme til tiden i lufthavnen? At finde gode hoteller eller lejligheder på internettet? At føle dig tryg i nye omgivelser?

Hvis du ikke har så meget rejseerfaring, behøver du ikke at være nervøs.

Det meste lærer man undervejs, og resten kan man få hjælp med af andre rejsende og flinke lokale – eller med Googlesøgninger og diverse rejsebøger.

Læs også: 14 eksperttips til at finde de billigste flybilletter

Alex og Vic på Asu Island

Det er ingen hemmelighed, at vi elsker at rejse. Det er derfor, vi har startet Nordombord! Hvis du selv har det bedst i Danmark, er det måske ikke noget for dig at leve som digital nomade.

2. Tekniske færdigheder

Det gør livet som digital nomade så meget lettere, hvis du allerede har nogle tekniske færdigheder, inden du kaster dig hovedkulds ud i livsstilen.

Men bare rolig.

Selv hvis du ikke føler dig hjemme på internettet, og måske ikke har direkte salgbare færdigheder, kan du stadig få succes som digital nomade.

Det vigtigste er din villighed til at lære.

Vi har samlet 26 idéer til, hvordan du kan tjene penge online som digital nomade her.

Internettet gør det muligt at lære det meste med utallige hjælpsomme onlinekurser, blogs og videoer på Youtube.

Med selvdisciplin og den rigtige motivation kan du komme langt.

Singapore skyline

Er du komfortabel med teknologi og at arbejde digitalt?

3. Selvdisciplin

Når man har en fast arbejdsplads og veldefinerede arbejdsopgaver, spiller selvdisciplin en mindre rolle, end hvis man flytter fra sted til sted og selv bestemmer, hvad man skal arbejde med.

De fleste digitale nomader har derfor brug for en stor portion selvdisciplin for at få arbejdsmæssig succes.

Som selvstændig skal du være i stand til at sætte dig selv i gang.

Motivationen skal komme indefra

Hvis du synes, det er svært lige nu, så bare rolig. Alle kan forbedre deres selvdisciplin.

At arbejde med noget, man virkelig brænder for og som giver mening, er nok for nogle.

For andre virker det bedst at have faste arbejdstider, definere opgaver og mål samt at have sunde rutiner.

Overvej også om du ud fra din tidligere arbejdshistorik vil have svært ved at føle dig motiveret til at arbejde for dig selv.

Hvis du synes, at der er mange distraheringer på nettet – så prøv at forestille dig at skulle få lavet noget i et tropisk paradis, hvor du meget hellere vil være ude under den skinnende sol.

Distraheringerne forsvinder ikke, men kan du modstå dem?

Livsstil eller ferie

At være digital nomade handler (desværre) ikke kun om at holde fri dejlige steder.

Det handler også om rent faktisk at arbejde og skabe værdi (og du kan blandt andet skabe værdi ved at finde din egen niche og hjælpe dit publikum).

Hvis du virkelig gerne vil have digital nomade-livsstilen til at fungere, skal du nok få øvet din selvdisciplin hen ad vejen.

Men hvis du egentlig bare helst vil rejse rundt og have det sjovt i et par måneder, er der andre måder at gøre det på – for eksempel ved at have sparet op på forhånd eller ved at arbejde frivilligt.

Læs også: Sådan får du råd til at rejse mere + 15 håndgribelige sparetips

Hollywood-skiltet i LA

Mange drømmer om at leve som digital nomade. Har du selvdisciplinen, der skal til?

4. Usikkerhed

Livet er altid fyldt med overraskelser.

Toget kan blive forsinket. Du kan forstuve foden. Du kan blive fyret.

Og du skal for det meste nok klare den.

Men hvis der sker dig noget i udlandet, er det næsten altid mere besværligt, end hvis det samme sker i trygge Danmark.

Derfor er det rigtig smart at lære at leve med en vis grad af usikkerhed som digital nomade.

Vi advokerer helt klart for at planlægge sig så godt fra de fleste usikkerheder som muligt og altid at have en backup-plan.

Men man kommer sjældent uden om, at livet på farten kan gå galt på flere måder, end hvis man har en stabil tilværelse i Danmark.

Hvor fjollet det end kan lyde, er det jo også en del af det spændende.

Usikkerhed i udlandet

Her er et par eksempler på uheldigheder, som du skal være klar på at lære at leve med som digital nomade:

 • Du spilder kaffe i din computer, som går i stykker. I Danmark kan du bestille en ny og have den få dage efter, eller du kan tage en tur i en elektronikbutik og købe den med det samme. Hvis du har et fast kontorarbejde, kan det endda være, at du får en ny udleveret med det samme. Befinder du dig på en lille ø et sted i Asien, kan situationen være noget sværere at rette op på – særligt hvis du bruger specialudstyr.
 • Din taske bliver stjålet. Al form for tyveri er virkelig besværligt. Men hvis du for eksempel mister dit pas og er langt fra en dansk ambassade, bliver dit liv pludselig langt mere besværligt.
 • Du skal bruge en læge eller et hospital. Overvej hvad der sker, hvis du brækker en knogle. I Danmark kan du gå på hospitalet uden beregning, men i udlandet skal du kontakte din forsikring og holde styr på diverse dokumenter og kvitteringer. Du skal nok få hjælp, men processen er lidt mere kompliceret.
 • Hæveautomaten virker ikke. Det er stort set aldrig et problem i Danmark. Særligt fordi du kan bruge MobilePay eller betale direkte med kreditkort. Men mange andre steder i verden er kontanter stadig det foretrukne betalingsmiddel.
 • Politisk uro. Det kan selvfølgelig ske i Danmark, men det er virkelig sjældent. Det samme gælder f.eks. strømafbrydelser og naturkatastrofer som jordskælv, vulkanudbrud og oversvømmelser. Man skal ikke bruge lang tid i udviklingslande for at opdage, at Danmark er et sandt paradis på nogle punkter.

Vi prøver ikke på at skræmme dig her. Det hele skal nok gå.

Og så skal man huske på, at livet i Danmark ikke nødvendigvis kun er en dans på roser. Det kan bare godt se sådan ud, når man sammenligner med lande, man ikke er vant til at leve i.

For du kender de danske systemer og har med stor sandsynlighed et netværk af familie og venner, du kan få hjælp af. Et lignende netværk tager tid at opbygge i udlandet.

Alternativt skal du lære at stole endnu på dig selv og dine egne evner.

Selvstændighed er et personlighedstræk, som kan trænes. Og det bliver helt naturligt trænet for de fleste digitale nomader!

Læs mere om den bedste rejseforsikring til digitale nomader, længere rejser og rejser uden returbillet her.

Rabies i Thailand

I Danmark er det ikke noget alvorligt problem at få et lille hundebid. Da det skete for Alex i Thailand, betød det til gengæld, at han skulle på hospitalet seks gange for at være sikker på, at han ikke fik rabies. Der skete intet, men det var besværligt.

Usikker indkomst

En anden form for usikkerhed hænger sammen med din jobsituation.

Hvis du arbejder som freelancer, kan du sjældent være sikker på, hvornår du får dit næste job. Det samme gælder mange former for entreprenørskab.

Da vi første gang drog ud i verden som digitale nomader i 2017, vidste vi ikke, hvordan vi skulle få vores indkomst til at hænge sammen. I dag tjener vi penge på 8 forskellige måder som digitale nomader.

Det kræver en særlig psyke at håndtere den form for økonomiske usikkerhed, der følger med at arbejde selvstændigt.

En af de bedste måder at planlægge sig fra usikkerheden på er ved at have en god opsparing og aldrig at leve over evne.

Hvis du følger et budget og ved, at du har råd til at leve komfortabelt i månedsvis uden at tjene én krone, er det langt lettere at forblive glad og optimistisk.

Læs også: 14 gode råd til at rejse billigt og holde budgettet nede

Og hvis du alligevel skal bruge penge? Så kan du faktisk spare op til at rejse, hver gang du svinger det rigtige kreditkort.

Usikkerhed som digital nomade: kan du klare det?

Kan du klare den usikkerhed, der følger med at leve som digital nomade?

Hvis du er i tvivl, er vores bedste tip at prøve at eliminere så meget usikkerhed fra dit liv som muligt.

For eksempel:

 • Få helt styr på dine praktiske forhold.
 • Sørg for at have ekstra luft i budgettet.
 • Planlæg så god tid i forvejen som muligt.
 • Prioriter din sundhed.
 • Lær det lokale sprog.

Der vil altid være usikkerheder. Men med de rigtige intentioner er det muligt at undgå meget usikkerhed uden at gå på kompromis med eventyret og de uventede muligheder.

Følelsen af usikkerhed er ofte bare dét – en følelse.

Træk vejret dybt ned i maven og overvej, hvad der egentlig ville ske, hvis dine bange anelser skulle blive til realiteter. Og planlæg så derefter.

Victoria i New Zealand

Planlæg efter det værste og håb på det bedste. Det er en vindende opskrift for digitale nomader.

5. Fremmede kulturer

Vi er helt vilde med at udforske nye miljøer, at gå på opdagelse i fremmede køkkener og at lære nye kulturer at kende.

Men det har selvfølgelig også en bagside.

For lige så spændende som “fremmed” kan være, kan det også være skræmmende.

 • Du er outsider.
 • Du kender ikke systemerne.
 • Alting smager anderledes.
 • Lugtene er specielle.
 • Sproget er svært at forstå.

Man kan sikkert blive ved…

Hvad der kan være et eventyr for nogle kan være et mareridt for andre.

Elsker du at rejse?

Inden du begiver dig ud i verden som digital nomade, er det værd at overveje, hvad dine erfaringer med at rejse og opholde dig i udlandet er.

Hvad har du godt kunne lide, og hvad har været mindre rart?

Start eventuelt med at rejse et sted hen, som er tæt på din komfortzone.

Lande i verden

Der er så mange spændende steder i verden.

Asien eller Europa?

Selvom Sydøstasien er fantastisk for digitale nomader på mange punkter, er der også masser af skønne steder at arbejde fra i Europa.

Bevares, mange steder i Europa er pænt anderledes end Danmark… Men der er kortere vej hjem, du behøver ikke noget visum, kulturerne er relativt ens, og de politiske systemer er generelt stabile.

Det er én metode.

Alternativt skal du starte med, at tage så langt væk fra noget du kender som muligt.

Kom ud på dybt vand.

Du vil hurtigt finde ud af, at det “fremmede” egentlig ikke er så slemt – det er faktisk super spændende.

Berlin som digital nomade

Hvis du vil starte med at leve som digital nomade tæt på Danmark, så overvej at tage til altid livlige Berlin.

6. Minimalisme

Med mindre du har tænkt dig at rejse rundt med flere tunge kufferter, end du selv kan bære, bliver du tvunget til at tænke minimalistisk som digital nomade.

Selv hvis du opholder dig i et land i mange måneder ad gangen, vil de færreste nå at akkumulere lige så mange ting, som der ligger på den gennemsnitlige danskers loftrum eller i garagen.

Minimalismen er i vores optik en af de skjulte fordele ved at være digital nomade.

For at have mulighed for at have færre ting med dig rundt, lærer dig at skære ind til, hvad der er essentielt.

Når man selv skal bære sin taske rundt i hektiske storbyer med høj luftfugtighed under bagende sol, bliver det lynhurtigt klart, at intet er gratis at have med sig.

Læs mere: 15 gode råd til at pakke lettere og smartere

Skal du flyve meget, kan der også være forskel på billetprisen alt efter, om du rejser med håndbagage eller skal have flere tasker tjekket ind.

Overvej om du kan leve mere minimalistisk. Er du OK med at bære din egen bagage med rundt i verden? Kan du klare dig med mindre?

Velkommen til livet som nomade!

Victoria på Asu Island

Hvor få materielle ting kan du klare dig med for at føle dig tilfreds og lykkelig?

7. Langt fra venner og familie

Det er svært at komme uden om, at de fleste digitale nomader er længere væk fra deres venner og familie, end hvis de bor og arbejder fast i deres hjemland.

Man kan rejse hjem oftere. Snakke regelmæssigt i telefon. Skrive breve. Følge med på sociale medier, og så videre… Men det bliver bare ikke helt det samme, vel?

På den positive side kan man sige, at samværet med dine nære med stor sandsynlighed føles endnu mere værdifuldt, når du så endelig er hjemme.

Og det er helt klart muligt at få nye venner som digital nomade. Særligt hvis man kommer i coworking spaces, hvor der også er andre digitale nomader.

Vi har været heldige at få besøg, mens vi har boet i udlandet, og vi har også mødtes med venner og familie, der rejste i nærheden af, hvor vi befandt os.

Men alle kan ikke være lige så heldige, og det er en rigtig god idé at overveje det langvarige sociale aspekt af at leve som digital nomade i dit tilfælde.

Thailand dronebillede

Som digital nomade kommer du nok til at se din familie og dine venner mindre, end hvis du bor fast i Danmark.

Passer det til dig at leve som digital nomade?

Efter at have læst artiklen burde du have en bedre idé om, hvorvidt det er noget for dig at starte et liv som digital nomade.

Hvis du stadig er i tvivl, så lav et eksperiment.

Er du mest i tvivl om den digitale del? Start din online karriere i god tid inden du evt. ville tage afsted, eller tag som minimum afsted med en solid opsparing, så du kan lære hen ad vejen.

Hvad med nomadetilværelsen? Se om du kan tage et orlov eller en forlænget ferie og prøv at flytte rundt på en måde, som du kunne forestille dig at gøre som digital nomade.

For nogle kan det være en god idé at dyppe tæerne, inden man bliver digitale nomade på fuldtid.

For andre virker det bedst bare at kaste sig ud i det.

Uanset hvad du vælger, så husk at det ikke behøver at være permanent.

Vi gennemgår alle mange faser i livet, og måske er du kun digital nomade i et par måneder eller år – der er intet rigtigt eller forkert.

Én ting er sikker: hvis du drømmer om at blive digital nomade, så kan drømmen kun blive til virkelighed, hvis du forfølger den.

Rød sol i New Zealand

Dit drømmeliv venter bare på dig.

Hvad synes du?

Vi vil rigtig gerne høre dine tanker om at leve som digital nomade.

Har du allerede startet dit digitale nomadeliv, eller overvejer du at gøre det?

Skriv til os i kommentarerne herunder og lad os høre om dine overvejelser.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡