fbpx

Tokyo på budget: Tips til ikke at bruge en formue

Få dine yen til at række længere
Alexander

Hej, jeg hedder Alexander! I sommeren 2016 var jeg to uger alene i Japan, men for det meste rejser jeg med Victoria. Læs mere om os her.

Alexander Kinnunen

Hej, jeg hedder Alexander!
I sommeren 2016 var jeg to uger alene i Japan, men for det meste rejser jeg med Victoria.
Læs mere om os her.

Jeg besøgte Tokyo i slutningen af maj og starten af juni og brugte inden da en del tid på at undersøge, hvordan jeg kunne undgå at bruge en formue.

Tænker man sig ikke om, kan byen hurtigt blive en dyr fornøjelse, men ved at undersøge mulighederne godt på forhånd, fik jeg oplevet Tokyos bedste sider uden at blive ruineret.

I artiklen gennemgår jeg, hvornår på året man skal undgå at besøge byen, hvordan man bedst og billigst transporterer sig rundt, samt hvordan man sover og spiser til små penge uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Her er mine bedste budget-tips.

Kan Tokyo opleves på budget?

Tokyo behøver ikke at være dyr at besøge, selvom nogle af verdens dyreste hoteller, restauranter og butikker ligger i byen.

Japans hovedstad har meget at tilbyde til alle slags budgetter.

Mange oplevelser er gratis, selv den billigste mad smager fantastisk, og hvis man planlægger sin tur godt, kan både transport og overnatning også klares til små penge.

At rejse i Tokyo bliver nok aldrig lige så billigt som i Bangkok, men med disse tips i baghovedet behøver et besøg i hvert fald ikke at give overtræk på kontoen.

Der er rigeligt med muligheder for at bruge sine sparepenge i Tokyo – her på Takeshita Street i Harajuku.

Sæsoner og helligdage

Priserne på hoteller i Tokyo fluktuerer meget i løbet af året.

Uden for højsæsonen kan de fleste overnatningsmuligheder fås til nedsatte priser, men på helligdage bliver de skruet op, og det er værd at bide mærke i, at der kan være prisforskel på hverdage og i weekender.

På helligdage kan prisen for transport også ændre sig drastisk. Det gælder primært rejser rundt i landet; metropriserne i selve Tokyo er stabile.

De tre største helligdage i Japan er nytår, Golden Week og Obon Week. Medmindre man kommer for helligdagene i sig selv, kan man undgå skyhøje priser ved at besøge Tokyo (og Japan i det hele taget) uden for de følgende dage:

Nytår

Japans vigtigste højtid er nytår, og stort set alt er lukket fra den 1. januar til den 3. januar. Især templer og shrines bliver overfyldte.

Golden Week

Flere nationale helligdage er blevet samlet til en hel uge, der strækker sig fra den 29. april til omkring den 5. maj.

Obon Week

Under Obon får japanerne besøg af deres afdøde slægtninges sjæle, og i ugen rejser mange japanere ind og ud af byerne. Obon-ugen afholdes af nogle regioner i midten af juli og af andre i midten af august, så de uger kan være dyrere at rejse i.

Sommer

Generelt er Tokyo mest populært at besøge om sommeren fra midten af juli til og med august. Her bliver metrosystemet fyldt med forvirrede turister, og køerne vokser til de fleste attraktioner. Priserne på hoteller stiger, og det er også i de måneder, at Tokyo er varmest – med temperaturer omkring 30 grader og høj luftfugtighed.

For at holde budgettet nede, kan det bedst betale sig at planlægge Tokyo-besøget uden om helligdagene og sommermånederne.

Kirsebærblomstring og efterårsfarver

Traditionelt set er Japan mest turistet under kirsebærblomstringen og i efteråret, hvor træernes farver skifter fra grøn til rød, orange og gul rundt om de mange smukke templer.

Kirsebærblomstringen bliver fejret stort i Tokyo, blandt andet i Ueno Park, og det får hotelpriserne til at stige.

Besøger man Tokyo efter kirsebærblomstringen, får man fornøjelsen af at opleve et helt folkefærd i ekstase. Japanerne elsker kirsebærblomster, og blomstringen er det eneste tidspunkt på året, hvor der decideret bliver festet og drukket offentligt.

I Tokyo starter kirsebærblomstringen omkring den 20. marts og varer indtil starten af april.

De omtrent 1.000 kirsebærtræer i Ueno Park springer typisk ud et par dage inden fænomenet rammer resten af Tokyo. Jeg nåede desværre ikke at opleve det, men parken er også fin resten af året.

Oplevelser på budget

Tokyo byder på et utal af gratis eller billige oplevelser og attraktioner.

At slentre rundt i de mange forskellige områder af byen er i sig selv fascinerende – og endda ganske gratis, men det er også muligt at se panoramaudsigt over byen samt at besøge templer, shrines og parker uden at bruge en krone.

Der er så meget at sige om byens områder og seværdigheder, at vi har skrevet en hel guide til de bedste oplevelser i Tokyo, hvoraf flere af dem er gratis!

Mad på budget

Skal budgettet sprænges en smule på Japan-turen, skal det bruges på maden.

Man kan spise udmærket på et meget lille budget i Tokyo, men man kan spise fantastisk, hvis man vil betale lidt mere.

Den japanske madkultur er helt speciel, og det kan man læse meget mere om i vores artikel om at forstå det japanske køkken og bestille mad som en lokal.

Her er et par måder at spise billigt på

  • Traditionelle små lokale restauranter har ofte lave priser med retter ned til 400 yen (ca. 23 kroner) og byder på autentisk mad og atmosfære. Restauranterne er kendetegnet ved kun at have plads til få gæster og umiddelbart være indrettet på umoderne vis.
  • På flere gode restauranter kan man få dyre aftenmenuer til stærkt nedsatte priser, hvis man spiser der til frokost.
  • Man kan også gøre et kup ved at spise hos byens mange comfort food-steder, der har meget fair priser. Det kan for eksempel være steder, der fokuserer på at sælge ramen- eller udonretter.
  • Generøse portioner risretter kan fås til mellem 300 og 1.000 yen (ca. 17-56 kroner) hos kæderne Sukiya, Matsuya og Yoshinoya, som har hundredvis af restauranter i byen og lange åbningstider.
  • Med lidt disciplin kan et besøg på kaiten-zushi (sushi på rullebånd) være en billig måde at prøve spændende sushi af på uden at gå over budget. En tallerken med to stykker koster helt ned til 100 yen (ca. 6 kroner).
  • En måde at spare mange penge på, er ved at undgå at købe drikkevarer. Det er sikkert at drikke vand fra hanen i Japan, og postevand er gratis på de fleste restauranter. Det er også almindeligt at få en gratis kop te med til et måltid.

Tokyo har utallige billige restauranter med fast food og comfort food. Hos Sukiya kan man for eksempel få risretten Gyudon med forårsløg og æg til ca. 30 kroner.

Hos Ichi-Ban-Kan i Shinjuku kan man blandt andet få fire små gyozaer til ca. 10 kroner.

Mange af de bedste (og billigste!) måltider i Tokyo fås på små, meget lokale restauranter, der ikke ser ud af meget udefra.

Supermarkeder

Hvis man vil spise endnu billigere, kan man overveje at købe færdigpakkede retter i supermarkedet.

Færdigpakkede sushibokse laves frisk hver morgen, men sættes om aftenen ned med omkring 50%, fordi sushien i japanernes øjne ikke længere er helt frisk.

Man kan også købe utallige andre sjove retter, og det er en interessant oplevelse i sig selv at købe ind i et japansk supermarked.

Et alternativ til supermarkederne er de mange convenience stores, som for eksempel 7-Eleven, Lawson og Family Mart. Her kan man hurtigt og billigt købe sig mæt i riskugler (onigiri), sushi, bentobokse og sandwiches.

Kæden Lawson har filialer i hele landet – her med Mount Fuji i baggrunden.

Transport på budget

Den mest budgetvenlige måde at transportere sig rundt i Tokyo på er utvivlsomt ved at gå.

En rolig gåtur kan give plads til nogle af byens mange gemte detaljer, som ellers kan blive forbigået i højhastighedstogene.

Vælger man at gå rundt, får man dog formentligt ømme ben, inden man kommer fra den ene ende af byen til den anden, for Tokyo er virkelig stort.

Følg de lokales fodspor og gå rundt i Tokyo. I hele byen er der brede fortove, mange gågader og ikke mindst interessante detaljer, som man kun kan opfange på gåben.

Det kan derfor give mening at tage offentlig transport ind om morgenen og så gå rundt i løbet af dagen, inden man igen om aftenen kan tage metroen hjem – eller måske gå hele linjen tilbage.

Selvom priserne for offentlig transport i Tokyo er meget rimelige, er det alligevel et oplagt sted at spare penge, hvis man besøger byen på budget.

En billet på JR-linjen starter fra 140 yen (ca. 8 kroner), og en billet til Tokyo Metro Line starter fra 170 yen (ca. 10 kroner).

Det er ikke en dyr billet, men hvis man rejser langt og skifter linje et par gange, kan prisen hurtigt snige sig godt opad. Særligt hvis man bruger systemet flere gange om dagen.

Busser koster generelt mere end metro, og bare at overveje at tage en taxi kan sprænge budgettet – Tokyo er nemlig verdens dyreste taxi-by.

Ventetid er sjældent en faktor på store stationer som Shinjuku og Shibuya, hvor der i rush hour går flere toge i minuttet.

En typisk togplatform i Tokyo. Der er altid god skiltning på engelsk.

Offentlig transport i Tokyo

Tokyos offentlige transport kan godt være en smule uoverskuelig ved første blik, men skaffer man sig et japansk “rejsekort” og sætter sig ind i tingene, er det slet ikke så svært.

Første skridt er at skaffe sig et kort, og valget står mellem Pasmo og Suica. Ikke alle stationer sælger begge kort, men forskellene er negligerbare, så køb blot det kort der er tilgængeligt. Jeg købte et Pasmo-kort allerede i Narita-lufthavnen.

Kortene kan købes fra billetautomater på metro- og togstationer. Automaterne har engelsk vejledning, så processen er enkel.

Prisen er 1.000 yen (ca. 57 kroner), hvilket inkluderer et depositum på 500 yen (ca. 29 kroner). Depositummet får man igen, når man afleverer kortet tilbage, for eksempel i lufthavnen lige inden hjemrejse.

Det er nemt at tilføje penge til kortets balance på alle stationer, og der er altid automater med engelsk vejledning. Som mange andre steder i Japan kan kreditkort ikke benyttes i automaterne, så husk kontanter.

Læs flere gode og praktiske råd til dit første besøg i Japan lige her.

Når man først har skaffet sig et Pasmo- eller Suica-kort, er det utrolig smidigt at transportere sig rundt i Tokyo. Kortet bruges til at komme ind på stationerne, og når man forlader en station bliver prisen udregnet automatisk.

Offentlig transport i Tokyo er fantastisk, og det bliver så meget sjovere at bruge, når man har et Pasmo- eller Suica-kort.

Fordelene fremfor at købe små papirbilletter til togene er utallige; udover simplificeringen af et ellers lidt uoverskueligt billetsystem med mange linjer og operatører, er der en smule rabat, når man bruger kortene, og de kan endda også bruges som betalingsmiddel i sodavandsmaskiner og andre automater.

Den grønne Yamanote Line (linje 14) cirkler rundt om Tokyo og stopper ved mange populære stationer som Shinjuku, Harajuku, Shibuya, Tokyo, Akihabara og Ueno.

Overnatning på budget

Udvalget af sengepladser i Tokyo er gigantisk og spænder lige fra en lænestol på en mangacafé til førsteklassesudsigt over skylinen på et af byens luksushoteller.

Der er med andre ord noget for alle pengepunge.

Befinder man sig i Tokyo, er der dog ingen grund til at gemme sig på hotelværelset. I stedet for at bruge budgettet på en dyr seng, foreslår jeg, at man prioriterer at spise godt og opleve byens mange kultur- og underholdningstilbud.

Området man vælger at bo i har også indflydelse på den endelige pris. Det kan for eksempel ikke nødvendigvis betale sig at bo afsides, hvis det kræver, at man bruger lang tid og mange penge på at komme ind til byen og de egentlige attraktioner.

Gennemsnitligt er det billigere at bo i Akihabara og Asakusa end i Shinjuku, Shibuya og Roppongi.

Læs mere om de forskellige kvarterer i vores store guide til de bedste områder og seværdigheder i Tokyo. Artiklen indeholder også en del specifikke hotelanbefalinger.

Jeg plejer at bruge Hotels.com til at researche og booke hoteller. Skriv blot dine rejsedatoer ind og søg efter de billigste hoteller i Tokyo (reklamelink).

Internet- og mangacaféer

Den billigste måde at få en nats søvn i Tokyo er nok på en internet- eller mangacafé.

For en lav pris får man adgang til et lille rum, hvor man i fred kan læse mangabøger eller sidde ved en computer med internet. Nogle gange begge dele.

Man kan i stedet vælge blot at bruge stolen til at sove, og flere af stederne har også brusere. Prisen for denne simple “overnatning” ligger på omkring 1.500 yen (ca. 85 kroner) for fem timers adgang.

Bydelen Akihabara er hjem til mange internet- og mangacaféer.

Capsule hoteller

Mere praktisk er det at sove på et såkaldt capsule hotel. For en lav pris får man en lille capsule at sove i.

Hotellerne har typisk offentlige spa- og badefaciliteter, diverse gratis toiletsager, en restaurant samt et afslapningsområde med aviser og internet.

Kvinder er dog ikke altid velkomne, og hvis de er, er det typisk på en særskilt etage.

Ligesom på internet- og mangacaféer, er capsule hotellerne ikke særligt velegnede til mere end en enkelt nat, da man ofte skal checke ud om formiddagen og først kan checke ind igen om eftermiddagen.

Det kan dog være en sjov, besparende og ikke mindst unik oplevelse, som uddybes i denne ultimative guide til capsule hoteller.

Jeg sov selv på Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel til 150 kroner for en enkelt nat. Hotellet lå super centralt i Shinjuku, havde en fin spa-afdeling – og ved at sove på capsule hotel får man endda et mindre kulturchok med i prisen.

Se billeder, priser og ledighed hos Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel her (Reklamelink: hvis du booker gennem dette link, får vi en lille kommission. Det koster absolut intet ekstra for dig, og vi vil blive meget glade, hvis du har lyst til at støtte os. Læs hele vores reklamepolitik her).

Hvis man accepterer det absurde grundpræmis, kan det være direkte befriende at sove en nat på capsule hotel.

Gang på capsule hotel

En typisk gang på et capsule hotel, her fra Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel. ©Hotels.com

Hostels

Hvis man ikke har noget imod at sove i køjeseng, kan der være meget at spare ved at sove på et af byens mange hostels.

Jeg sov en nat på Sakura Hostel i Asakusa, og det kan anbefales, hvis man vil udforske bydelen og de østlige dele af Tokyo.

Rummene er rene, der er et lille køkken, wi-fi, stort fællesrum, høflig international betjening og så er lokationen bag den gamle forlystelsespark ret så hyggelig.

Det tager kun et par minutter at gå til Senso-Ji og et lille kvarter at gå til den nærmeste metrostation. Der er mange mad- og shoppingmuligheder i nærområdet.

Se priser og ledighed hos Sakura Hostel her (Reklamelink).

Fælles sovesal

Fælles sovesal på Sakura Hostel Asakusa. ©Hotels.com

Airbnb

Airbnb findes også i Tokyo, og tjenesten bruges både af professionelle og private udlejere.

Udover unikke overnatningsmuligheder og et personligt forhold til udlejeren, kan en lejlighed på Airbnb være en billigere mulighed end mange af byens hoteller – ikke mindst fordi man typisk vil have et lille køkken, hvor man selv kan lave morgenmad, inden man begiver sig ud i mylderet.

Du kan tilmelde dig Airbnb gennem dette link og få 250 kroners rabat på din første rejse.

Hvis du ikke har prøvet det før, kan du også læse vores komplette guide til Airbnb for nybegyndere, hvor vi hjælper dig godt i gang.

I hyggelige Shimokitazawa boede jeg et par nætter i en fin, billig Airbnb-lejlighed med køkken.

Vil du vide mere om Tokyo?

Nu hvor du ved, at et besøg i Tokyo ikke behøver at koste en million, er det bare om at få pakket kufferten!

Tokyo er en fantastisk by, og jeg drømmer mig tit tilbage til neonskiltene såvel som de grønne, smalle baggyder.

Hvis det er første gang, du besøger Japan, kan du forberede dig ved at læse 22 råd til dit første besøg i Japan. Artiklen skulle gerne hjælpe dig med at være en høflig turist – for Japanerne er nemme at støde, uden man er bevidst om det, så det er godt at læse lidt op på lektien.

Nogle af mine bedste oplevelser i Tokyo var helt sikkert madoplevelser, og jeg har skrevet om ramen, tonkatsu, tempura og meget mere i en stor guide til japansk madkultur.

I artiklen om de bedste områder og seværdigheder i Tokyo forsøger jeg at give et overblik over byens mange forskellige distrikter, og hvor man finder de mest unikke attraktioner.

Og hvis du tilfældigvis også skal til Kyoto, må du hellere læse min grundige guide til Japans kulturelle hovedstad.

Fly til Tokyo

Flybilletter til Tokyo er ikke så dyre, som de har været, og du kan bruge vores reklamelink nedenunder til at finde de billigste billetter:

Find de billigste flybilletter fra København til Tokyo på Momondo.

Rejser du fra Jylland? Klik her i stedet og find de billigste flybilletter fra Billund til Tokyo.

Rigtig god tur til Tokyo

Har du flere råd til at klare Tokyo på budget? Del dem endelig med os i kommentarerne!

Og spørg endelig løs, hvis du har nogle spørgsmål. Vi hjælper dig gerne.

Vil du også hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak, og rigtig god tur til Japan!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi sender rejseråd og inspiration, som vi har gjort os umage med - maks én gang om måneden ☀