fbpx

Den ultimative guide til capsule hoteller i Japan

En gennemgang af den mærkelige, men billige overnatningsform
Alexander

Hej, jeg hedder Alexander! I sommeren 2016 var jeg to uger alene i Japan, men for det meste rejser jeg med Victoria. Læs mere om os her.

Alexander Kinnunen

Hej, jeg hedder Alexander!
I sommeren 2016 var jeg to uger alene i Japan, men for det meste rejser jeg med Victoria.
Læs mere om os her.

Om det er for at få en helt unik japansk oplevelse, et billigt sted at sove eller adgang til spafaciliteter, er en nat på et capsule hotel et oplagt valg.

Hotelformen er ultra japansk; mærkelig og effektiv på samme tid.

Manglen på privatliv kan føles grænseoverskridende, og de trange capsules er en smule klaustrofobiske. Men i jacuzzien sammen med de andre nøgne japanere kan man få en følelse af total frihed og forundring over fænomenet.

Alexander har besøgt et par capsule hoteller i Japan og guider dig her gennem oplevelsen.

Capsule for en nat

Det er svært at anbefale længevarende ophold på capsule hoteller. De er lavet til, at man ankommer sent (efter arbejde eller måske mere almindeligt efter en bytur) og næste morgen tager hjem igen eller direkte tilbage på jobbet.

De fleste steder er det ikke engang muligt at lade sin bagage stå mellem check-out om formiddagen og check-in om eftermiddagen.

Men en enkelt nat er nok til at få den fulde oplevelse – og så er det måske også meget rart at kunne komme på et hotel med en rigtig seng og eget værelse.

En overnatning på et capsule hotel kan til gengæld være en billig måde at sove på i den ellers lidt dyre japanske hovedstad.

Læs flere tips til hvordan du kan besøge Tokyo på budget lige her.

Hovedreglen på hotellerne er, at kun mænd har adgang. Dog har nogle capsule hoteller særlige etager til kvinder, og der findes få hoteller, der har dobbelt-capsules til par.

Min første nat på et capsule hotel. Her ses en af de mange gange med capsules.

Generelle råd og regler

Tag dine sko af

I Japan bliver man ved de fleste templer og restauranter bedt om at tage sine sko af – og det gælder generelt også på capsule hotellerne.

Ved receptionen er der typisk små skabe, hvor skoene kan låses inde, og man i stedet kan tage små badetøfler på.

Det er almindeligt at give sko-nøglen til receptionisten, som holder den, til man forlader hotellet.

Nøgle og bagage

Efter at have checket ind får man en nummereret nøgle, som henviser til ens capsule-nummer.

Nøglen kan bruges til et skab med samme nummer, som oftest står på samme etage som receptionen. Det er meningen, at man i skabet lægger sine personlige ejendele, da der sjældent er noget opbevaringsplads i selve capsulen (som heller ikke kan låses).

Skabene er sjældent specielt rummelige, så har man meget bagage eller endda en stor kuffert, kan det være svært at få plads til det hele.

Der findes hoteller, som tilbyder at opbevare større tasker i receptionen, men nogle gæster vælger blot at tage chancen og lægger kufferten oven på skabet i stedet.

Påklædning

På capsule hotellerne får man både tøfler og et sæt tøj, man kan bære på hotellet. De fleste gæster har jakkesæt på, inden de checker ind på hotellet, og så skifter de hurtigt til det givne tøj – eksempelvis en badekåbe.

Man er selvfølgelig velkommen til at have sit eget tøj på, hvis man gerne vil skille sig ud fra mængden.

Badefaciliteter

Alle badeværelser og toiletter er offentlige på capsule hotellerne, så forbered dig på at børste tænder, sætte hår og bade med fremmede japanere. Hotellerne gør ofte meget ud af sine badefaciliteter, og man kan finde varme pools samt dampbade og saunaer.

Al badning foregår generelt splitterravende nøgent, og det er vigtigt, at man vasker sig grundigt, inden man går i jacuzzien. Man får udleveret håndklæder, og typisk er der sæbe, shampoo, hårbørster, engangsskrabere, tandbørster, tandpasta og andre toiletsager tilgængeligt gratis.

Advarsel: I Japan er det få capsule hoteller (og badeanstalter i det hele taget), der tillader synlige tatoveringer.

Tatoveringerne er historisk synonyme med bandekriminalitet, og det er derfor påkrævet at dække dem til med bandager eller håndklæder i offentlige rum og bade. Det gælder selv små tatoveringer, så har du nogle tatoveringer, er det en god idé at tjekke med det specifikke capsule hotel, om de har regler på området.

Mad og drikke

Det er generelt ikke tilladt at spise eller drikke i sin capsule, men mange hoteller har en restaurant og bar, der serverer simple måltider og øl. Vis blot en ansat din personlige nøgle og beløbet bliver lagt på regningen.

Afslapning

Nogle capsule hoteller har udover deres capsules også afslapningsrum, hvor man kan få en lille lur på en madras på gulvet. Hvis man ikke køber adgang til en capsule, men blot til badeafdelingen, kan dette være en billig måde at få lidt søvn på.

Derudover er der ofte behagelige stole, inklusiv massagestole, og computere til offentlig brug sammen med diverse lokale aviser og mangahæfter.

Det er ikke tilladt at ryge i capsulen, så der er særskilte rygeområder på de fleste hoteller.

Selve capsulen

De typiske capsules ligger tæt og i to etager forskudt oven på hinanden. Der er gardiner eller persienner til at lukke af for lys og nysgerrige blikke, men de er langt fra lydtætte. Det er derfor god stil ikke at larme hverken på gangene eller i capsulen (hvilket egentlig gælder for hele Japan).

Udover madrassen, som fylder hele capsulen, er der også ofte et lille tv samt en radio og et vækkeur.

Checkout

Check-out er sjældent senere end klokken 10 om formiddagen, og for at undgå ekstra gebyrer, er det vigtigt, at man har skiftet tilbage til sit almindelige tøj og afleveret nøglen i receptionen inden.

Capsulen på Green Plaza Shinjuku Capsule set indefra.

Specifikke hoteller

Den største koncentration af capsule hoteller ligger i Tokyo, tæt på de store togstationer som Shinjuku og Shibuya. Der findes også flere muligheder i Kyoto og Osaka.

Green Plaza Shinjuku Capsule

Min første nat i Tokyo var på Green Plaza Shinjuku Capsule Hotel.

Kulturchokket var ikke ubetydeligt; jeg var ikke forberedt på, hvor mange capsules der lå på gangene (mange!), at der var flere etager, og at ingen bar badebukser i de offentlige bade. Men da chokket havde lagt sig, stod jeg smilende tilbage med en ægte japansk oplevelse.

Green Plaza er et af de største capsule hoteller (ca. 600 sengepladser), og med hotellets gode pris, beliggenhed tæt på Shinjuku JR-stationen og fine badefaciliteter inklusiv en udendørspool, er det et oplagt valg til en enkelt nat i Tokyo.

Hotellet har en separat etage til kvinder.

160-0021 Tokyo, Shinjuku-ku, Kabuki-Cho 1-29-2.

Shinjuku Kuyakushomae Capsule Hotel

Inden rejsen gik tilbage mod Danmark, sov jeg for 150 kroner en enkelt nat på Shinjuku Kuyakushomae Capsule Hotel – også med rigtig god beliggenhed tæt på den enorme Shinjuku-togstation.

Hotellet ligger midt i Tokyos kendte red light district Kabukicho, og det er derfor et populært valg for japanske mænd, der på grund af et par ekstra genstande har misset det sidste tog.

Ligesom på Green Plaza er der bade- og spafaciliteter, gratis toiletsager, restaurant, wi-fi og capsules med tv, alarm og strømstik. Hotellet har ligeledes en etage til kvinder.

Se billeder, priser og ledighed hos Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel her (Reklamelink: hvis du booker gennem dette link, får vi en lille kommission. Det koster absolut intet ekstra for dig, og vi vil blive meget glade, hvis du har lyst til at støtte os. Læs hele vores reklamepolitik her).

160-0021 Tokyo, Shinjuku-ku, Kabukicho 1-2-5.

Badeafdeling capsule
Gang på Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel

Spaområde og capsule-gang på Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel i Tokyo. ©Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel (reklamelink)

New Japan Cabana Capsule

Med et stort træningsrum og en swimmingpool med baner, er New Japan Cabana Capsule oplagt, hvis man gerne vil træne under sit ophold i Osaka.

Sengene i hotellets capsules er ekstra lange, og passer derfor bedre til vestlige besøgende end mange af konkurrenternes.

Spaområdet med badefaciliteter og sauna har døgnåbent, og man kan få udleveret et bredt udvalg af toiletsager. Hotellet er rent og stilen er gennemført.

Der er gratis wi-fi samt en restaurant/bar på toppen af hotellet, der både serverer japansk og vestlig mad.

Se billeder, priser og ledighed hos New Japan Cabana Capsule Osaka her (reklamelink).

542-0071 Osaka, Chuo-ku Dotonbori 2-3-28.

Capsules New Japan
Pool på hotellet

På New Japan Cabana Capsule i Osaka er der stilede capsules og plads til lange svømmetag. ©New Japan Cabana Capsule (reklamelink)

Capsule Ryokan Kyoto

Capsule Ryokan Kyoto kan man få det bedste af flere verdener: sov på klassiske tatami-måtter som på de originale ryokans, i en billig, effektiv og moderne capsule med wi-fi, international stemning og engelsktalende personale.

Efter ejeren Keiji Shimizu som ung backpackede og boede på hostels rundt i verden, mente han, at lignende oplevelser var svære for turister at finde i Japan. Han byggede derfor Capsule Ryokan Kyoto, som også tillader kvinder adgang samt har specielle værelser til par med plads under sengen til større tasker og kufferter.

Se billeder, priser og ledighed hos Capsule Ryokan Kyoto her (reklamelink).

600-8226 Kyoto, Shimogyo-ku Tsuchihashi-cho 204.

Anderledes capsule

Umiddelbart er ordene ryokan og capsule ikke forenelige og nærmest diametralt modsatte, men på Capsule Ryokan Kyoto smelter de alligevel sammen. ©Capsule Ryokan Kyoto (reklamelink)

Nine Hours

Nine Hours er en capsule hotelkæde, der har hoteller i både Tokyo, Kyoto og Sendai.

Designet på hotellerne er meget futuristisk, og hele oplevelsen strømlinet og stilren. Der er faciliteter til kvinder, og de rummelige capsules har særligt designede puder og et lysbaseret vækkeur, der hjælper til at give en god start på dagen.

Der er ikke noget spaområde, men til gengæld private brusere, hvor både håndklæder, shampoo og andre plejeprodukter er frit tilgængelige.

Hvis man blot vil tage et bad eller bruge hotellet til en lur mellem 12.00-21.00, kan det lade sig gøre til en lavere pris.

Se priser og ledighed hos Nine Hours i Shinjuku, Tokyo her (reklamelink).

Nine Hours har 4 lokationer: 2 i Tokyo, 1 i Kyoto og 1 i Sendai.

Receptionen og et fælles badeværelse på det futurisk indrettede capsule hotel Nine Hours. ©Nine Hours (reklamelink)

First Cabin

Har du altid drømt om at flyve på første klasse og få din egen lille kabine, kan oplevelsen genskabes på et af First Cabins mange capsule hoteller, der både tilbyder ophold på first class og business class.

Førsteklasseskabinerne måler 2,1m · 2,1m · 2,1m og har udover sengen også plads til et lille bord samt et 32” fladskærms-tv. Business class kabinerne har ikke nogen gulvplads, men måler til gengæld også 2,1m i højden, så man ikke sover hverken under eller over nogen, sådan som man ellers ofte gør på capsule hoteller.

Hotellet har wi-fi, badefaciliteter samt fællesrum, hvor både mænd og kvinder kan være sammen. Der må dog kun sove en person i hver capsule, og sove- og badeafdelingerne er kønsopdelte.

Se priser og ledighed hos First Cabin Tsukiji i Tokyo her (reklamelink).

First Cabin har adskillige lokationer i Tokyo, Kyoto, Osaka og Kyushu.

Luksus capsule

Sov på førsteklasse på Cabin Tsukiji i Tokyo. ©Cabin Tsukiji (reklamelink)

Vil du vide mere om Japan?

Du skulle nu gerne være blevet en smule klogere på de mystiske japanske capsule hoteller. I bund og grund er det hverken svært eller skræmmende – det er bare en (meget!) anderledes måde at sove på.

Giv det eventuelt et skud for en enkelt nat. Under alle omstændigheder er det en oplevelse, man ikke lige glemmer.

Hvis du vil vide mere om Japan, har jeg skrevet en masse tips og tricks til førstegangsbesøgende i artiklen 22 råd til dit første besøg i Japan. Der er mange anderledes traditioner og skikke i landet, som det er en god idé at kende til i forvejen.

Jeg har også skrevet en hel del om japansk mad i artiklen Ramen, tonkatsu & tempura: Den store guide til japansk madkultur. Læs den og lær blandt andet hvad forskellen på soba og udon er samt at bestille mad som en lokal. Så skulle du gerne være godt forberedt.

Jeg har desuden skrevet om de bedste områder og seværdigheder i Tokyo samt hvordan du undgår at bruge en formue i byen.

Du kan også læse min store guide til Kyoto: Japans kulturelle hovedstad.

Fly til Tokyo

Flybilletter til Tokyo behøver ikke at koste det hvide ud af øjnene, og du kan bruge vores reklamelink (hvad er det?) nedenunder til at finde de billigste billetter:

Find de billigste flybilletter til Tokyo på Momondo.

Rigtig god tur til Japan

Skriv gerne i kommentarerne nedenunder, hvis du har nogle spørgsmål til capsule hoteller eller Japan i det hele taget. Det kunne også være sjovt at høre om dine erfaringer, hvis du har prøvet at sove på et af de mærkelige hoteller.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com eller shoppe på Amazon.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡