fbpx

Filippinernes store hovedstad: Få et overblik over Manila

Hvorfor skal man besøge den gigantiske by?
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi deler ud af her på Nordombord. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi gerne deler ud af.
Læs mere om os her.

Efter næsten en måned på øen Palawan var Filippinernes kæmpestore hovedstad, Manila, noget af en omvæltning for os.

Her havde vi pludseligt strøm, varmt vand og pålideligt internet samt et væld af madmuligheder døgnet rundt – alt hvad man har brug for med andre ord.

Vi lejede en fin, lille lejlighed i Makati med pool og fitnessrum, som blev vores arbejdsrede og base, hvorfra vi udforskede dele af byen. Målet var ikke at se alle krogene, men i stedet at se nogle highlights, drikke god kaffe og få ro til at arbejde i et par dage.

I vores optik er Manila ikke en destination i sig selv, sådan som nogle andre asiatiske storbyer kan være, men har man en dag eller to i byen, er der bestemt lidt at lave.

Denne artikel er altså ikke en guide til alt, hvad man kan lave i Manila, men i stedet til hvad vi synes, det er værd at besøge Manila for – plus et par sikkerhedstips.

Hvad er Manila?

Med 71.263 indbyggere per kvadratkilometer er Manila med længder verdens tættest befolkede by, og tælles forstæderne med, er det også en af verdens mest folkerige byer i det hele taget.

Det store hovedstadsområde der oftest omtales som Manila, hedder rent faktisk Metro Manila og består af selve byen Manila samt 16 andre byer – heriblandt Quezon City og Makati, hvor vi selv boede under vores ophold. Distinktionen er ikke synderligt relevant for de fleste rejsende, men det er alligevel værd at kende til.

Manila er rodet, spredt og frem for alt bare virkeligt stor – og heri ligger nok vores største kritik. Det tager simpelthen for lang tid at komme rundt, for de interessante områder er ikke nødvendigvis tæt forbundet og den offentlige trafik er uigennemskuelig.

Der er dog alligevel grunde til at besøge byen – heriblandt for dens koloniale historie, gode kaffekultur og vilde shoppingmuligheder.

Filippinerne storby view

Der er mere end 86.000.000 kristne i Filippinerne, hvilket gør det til verdens fjerdemest kristne land – og helt klart nummer ét i Asien.

Manila fra flyet
Manila - Spraglet storby

Mange der besøger Manila er rent faktisk ikke byen Manila, men i stedet hovedstadsområdet Metro Manila, hvor hovedstaden Manila blot er en af 17 byer.

Manila trafik

Trafikken kan godt være pænt kaotisk i Manila.

Makati-området

Makati er Metro Manilas finansielle centrum og hjem til flere high-end shopping malls, dyre hoteller og multinationale selskaber. Rent kulturelt er det også et af byens livligste områder med skyskrabere, døgnåbne restauranter og et pulserende natteliv.

Vi fandt selv en lejlighed i et lejlighedskompleks med en central adresse på Airbnb til under 200 kroner per nat. Makati var et rigtig godt område at bo i.

Se de bedste hoteller og priser i Makati på Hotels.com (reklamelink) eller læs vores guide til at komme godt i gang med at bruge Airbnb.

Det er generelt muligt at gå rundt i Makati, men det kan også anbefales at tage en taxi eller Uber – man kommer langt for 100-200 pesos (ca. 13-26 kroner).

Manila skyline om natten
Makati shopping og natteliv

High-end storbystemning i Makati. Det livlige område er en favorit blandt byens expats.

Madmuligheder i Manila

Gademad i Manila er ultra billigt, og Alexander kunne hver morgen gå over på den anden side af gaden og blive mæt i suppe og ris for 30 pesos (ca. 4 kroner).

Amerikanske og filippinske fastfood-kæder dominerer gadebilledet, så der er ingen ende på burger, pizza og stegt kylling. Jollibee er størst, men der er sjældent langt til McDonald’s, KFC eller Starbucks.

Lidt overraskende er der også relativt mange japanske restauranter, der serverer klassikere som sushi, tempura og ramen. Besøg Little Tokyo i Makati for det største udbud.

Ligeledes i Makati ligger vegetariske og veganske Corner Tree Café. Vi bestilte hummus med gulerodsstænger, tomatsuppe, quinoasalat, burger, mangojuice og den lækreste saltkaramelkage for i alt 1.545 pesos (ca. 200 kroner). Portionerne er små til prisen, men kvaliteten fejler ikke noget.

For helt ned til 50 pesos (ca. 6,5 kroner) bringer Food Panda hurtigt mad ud fra hundredevis af restauranter i Manila. Efter man har bestilt, kan man på hjemmesiden følge madens rejse hele vejen fra restaurantens køkken til ens egen hoveddør eller hotellets reception.

Corner Tree Café

Få god samvittighed på grønne Corner Tree Café.

Gademad i Makati
Gademad close-up

Kaffekultur i Manila

Filippinerne sætter pris på en god kop kaffe, og særligt i Makati ligger der mange hyggelige caféer, der sælger kaffe lavet på kvalitetsbønner.

Vi besøgte Local Edition, Fundamental Coffee, Habitual Coffee, Yardstick Coffee og Toby’s, som vi har skrevet meget mere om i denne artikel om 5 hyggelige kaffebarer i Makati.

Kaffe i Manila

Der er gode muligheder for specialkaffe i Manila. Prøv f.eks. disse 5 hyggelige kaffebarer i Makati.

Turistattraktionen Intramuros

I selve hovedstaden Manila ligger Intramuros (fra spansk: indenfor murene), som under den spanske kolonisering var Manila. Byen blev grundlagt i 1570’erne og blev hovedsædet for regeringen og spaniernes politiske magt.

Intramuros fremhæves ofte som Manilas bedste turistattraktion, så selv om turen fra Makati var en smule lang, skulle vi naturligvis besøge den historiske bydel.

Efter at have takket nej til et halvt dusin cykelture foran San Agustin-kirken, begav vi os på egen hånd ud på de brostensbelagte gader. Her trivedes det lokale liv uden forurening fra de utallige jeepneys, der kører uden for murene, og vi nød at slentre langsomt rundt i fred og ro.

Stort set alle Intramuros oprindelige bygninger blev ødelagt i Anden Verdenskrig, så de spredte, historiske dele føltes desværre en smule undervældende.

Muren med kanoner var fin at gå på, og selvom de kristne kirker var flotte – særligt i en asiatisk kontekst – er vi nok bare lidt forkælede med gamle kirker og masser af historiske seværdigheder i Europa.

Hvis man er særligt historieinteresseret, er Intramuros et let salg, men har man kun kort tid i Manila, er det i vores optik ikke et must.

Intramuros med skyline
Intramuros mur

Gå en tur på muren i Intramuros med Manilas skyline i baggrunden.

Gadeliv i Intramuros

Der er fuld gang i det lokale gadeliv i Intramuros.

San Agustin-kirken facade
Kirken set indefra

San Agustin-kirken er romersk-katolsk og bygget i starten af 1600-tallet.

Grøntsagshandler i Intramuros
Manilas Katedral med plads
Katedralen indefra

Når paven kommer forbi Filippinerne, besøger han naturligvis Manilas katedral, der ligger i Intramuros.

Storcentre i Manila

Hvis der er noget, Manila virkelig gør godt, må det være storcentre. Er man til shopping i megastørrelsen, vil man føle sig godt tilpas i byens utallige malls, som byder på alt fra europæisk luksusmode og amerikansk fastfood til lokale filippinske varer og elektronik fra Kina.

SM Mall of Asia har med mere end 400 butikker og 200 restauranter noget for enhver smag. Hvis det ikke er nok, er det også her, man finder landets første IMAX-biograf og Sydøstasiens største indendørs skøjtehal.

Elsker man storcentre, vil man elske SM Mall of Asia – og hader man dem, ja, så er det nok ikke her, man bliver omvendt.

Med omtrent 200.000 besøgende om dagen skal man ikke være bange for menneskemængder, men vil man have det hele under ét tag, er SM Mall of Asia et af Manilas bedste bud.

Ud til vandet kan man spise på en af de mange restauranter eller distrahere børnene med et af de utallige underholdningstilbud.

Vi besøgte også Greenbelt i Makati, som har flere gode restauranter i en stor have og derudover et væld af butikker. Får man brug for syndsforladelse eller blot en (religiøs) pause undervejs, kan man besøge den katolske kirke, der ligger i den frodige have.

SM Mall of Asia
MOA udefra

Sikkerhedstips til Manila

Manila er generelt lige så sikker eller usikker som de fleste andre millionbyer. Byen er ikke farlig, og filippinerne er virkelig søde, men man kan selvfølgelig altid være uheldig at støde ind i slemme mennesker, der vil udnytte, at man er på udebane.

Vi gik rundt til fods i Makati både om dagen og om aftenen uden på nogen måde at føle os utrygge.

Når det er sagt, skal man dog, som i alle storbyer, være på vagt og tage almindelige, fornuftige forholdsregler. For eksempel:

 • Undgå private taxier og tag i stedet taxi med taxameter eller Uber rundt. Det gælder i særdeleshed fra lufthavnen.
 • Vær ekstra opmærksom på overvenlige fremmede, der tilbyder mad eller drinks – især på barer.
 • Lad pas og dyre smykker ligge på hotelværelset. Hold eventuelt telefon, kreditkort og kontanter hemmeligt i en bæltetaske og hav blot et par mønter eller små sedler i lommen.
 • Det anbefales, at man undgår at drikke vandet fra hanen. Vi overlevede dog at børste tænder i vandet. Gratis “service water” på de fleste restauranter kan sagtens drikkes.
 • Hold dig væk fra områder som Tondo og Baclaran om natten samt de uoplyste dele af Malate og Ermita.

Manila er lige så sikker eller usikker som de fleste andre storbyer – bare husk den almindelige fornuft.

Til og fra Manila

Skal man rejse rundt i Filippinerne er et stop i Manila nærmest uundgåeligt. Herfra flyver flere selskaber til de mange øer, såsom Palawan, Cebu og Siargao. Indenrigsbilletterne er generelt ret billige (under 500 kroner), hvis man bestiller i god tid.

Vi kan anbefale at flyve med Cebu Pacific, som tit er det billigste selskab. Du kan også tjekke Philippine Airlines eller AirAsia.

Internationale fly mellem Manila og andre storbyer i Asien går ofte, og billetterne er heller ikke altid dyre, da der er mange flyselskaber om buddet. Især har AirAsia tit gode tilbud.

Til og fra Danmark er der vist (endnu) ikke direkte fly, så der er typisk et eller to stopovers afhængigt af flyselskabet.

Find de billigste priser på flybilletter til Manila på Momondo (reklamelink, hvad er det?).

Du kan også læse vores 14 eksperttips til at finde de billigste flybilletter, inden du bestiller.

Manila lufthavn

Kort

Find de steder vi har skrevet om i artiklen på kortet herunder. Klik på ikonet øverst til venstre for at se en oversigt.

Har du været i Manila?

Del gerne dine oplevelser eller bedste tips med os i kommentarerne nedenunder!

Vi håber, at du kunne bruge vores artikel. Spørg endelig også løs, hvis du har noget på hjerte.

Vil du også hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak, og rigtig god tur!

2 Kommentarer

 1. Jonas

  Hej har en fætter der bor i Manila og kunne godt snart tænke sig noget rugbrød eller andre skandinaviske råvare. Har søgt forgæves håber i måske ved noget om der er en skandinavisk købmand dernede måske

  Hilsen jonas

  Svar
  • Alexander & Victoria

   Hej Jonas,
   Vi kender desværre ikke noget til en skandinavisk købmand i Filippinerne. Det bedste bud er måske at komme i kontakt med en person, der skal rejse til Manila, som kan tage rugbrød (eller andet) med til din fætter. Held og lykke! 🙂

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡