fbpx

Tarsier Monkeys og Chocolate Hills på Bohol

Oplev filippinske spøgelsesaber og chokoladebakker på samme dag
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.

Bohol var oprindeligt ikke en del af vores rejseplan i Filippinerne, men det føltes forkert at tage fra landet uden at have set de bittesmå, søde filippinske spøgelsesaber, der kaldes Tarsier Monkeys – og de ses altså bedst på Bohol.

På samme ø kan man også opleve de forunderlige bakker, der kaldes Chocolate Hills, og dem var vi også lidt nysgerrige på at se.

Der er ingen grund til at købe en dyr turpakke, for begge dele kan sagtens gøres selvstændigt på scooter, og står man lidt tidligt op, kan man endda nå det inden frokost.

Her er vores guide til at besøge Chocolate Hills og Tarsier Sanctuary.

Chocolate Hills

I midten af Bohol ligger en hel masse usædvanligt formede bakker spredt ud over et 50 kvadratkilometer stort område, og de ser ret specielle ud.

Bakkerne er (desværre!) ikke fyldt med chokolade, men navnet kommer af, at de i tørsæsonen skifter farve fra grønne til chokoladebrune, og efter sigende ligner det endeløse rækker af Hersheys Chocolate Kisses.

Der fortælles flere forskellige sjove, lokale legender om, hvordan bakkerne blev til, men geologer mener, at formationerne er formet af kalksten og lerlag, der engang har været en del af havbunden.

Uanset hvordan de er kommet til, er det hvert fald sikkert, at de naturlige, små bjerge er værd at se med egne øjne, hvis man er taget til Bohol.

Chocolate Hills Carmen

Dronen skulle selvfølgelig op at flyve over de mange bakker.

Chocolate hill set oppefra
Spidse bakker
Chocolate Hills en enkelt rund
Victoria og chokoladebakkerne
Masser af chocolate hills

Chokoladebakker så langt øjet rækker

Det er uklart, præcis hvor mange chokoladebakker der findes, men der estimeres at være mellem 1.268 og 1.776 af dem i det store område.

Størstedelen af dem findes i Sagbayan, Batuan og Carmen, og man kan se bakkerne fra to udkigsposter; Chocolate Hills Complex i Carmen (ca. 55 kilometer fra Tagbilaran City) og Sagbayan Peak i Sagbayan (ca. 75 kilometer nordvest for Tagbilaran City).

Vi tog til Chocolate Hills Complex, da det lå tættere på det Tarsier Sanctuary, vi også gerne ville forbi på dagens udflugt.

Når man først er kommet hen til Chocolate Hills Complex, er der ikke så meget andet at lave end at gå op ad trapperne, tage et par billeder hele vejen rundt og gå ned igen. Regn med omkring 30 minutter til oplevelsen.

Bakkerne er mellem 30 og 50 meter høje og altså ikke gigantiske, men man kan få et fint overblik over dem fra udkigsplatformen. De ser flotte ud på billeder, og fordi de er en af Bohols (og Filippinernes) største turistattraktioner, kan man godt forvente at dele udsigten med et par andre turister.

Udsigtsplatform

Udsigtsplatformen i Chocolate Hills Complex.

Victoria hjælper med at tage et billede

Victoria giver en hånd med selfiestangen.

Det praktiske

Bakkerne kan besøges året rundt, og selv hvis de ikke er brune, er det et helt særligt syn.

Indgangsprisen for at besøge Chocolate Hills Complex var på 50 pesos per person (6,5 kroner). Udsigtsplatformen er åben hver dag kl. 8.00-23.30.

Der er gratis parkering, og ved siden af parkeringspladsen er der souvenirshops og en restaurant med filippinske måltider og forskellige drikkevarer.

Chocolate Hills trappe
Chocolate Hills område
Droneskud Chocolate Hills område

Chocolate Hills Complex i Carmen giver god udsigt over chokoladebakkerne.

Bohol bredformat

Tarsier Sanctuary

De nuttede mini-aber med de store øjne var den helt store grund til, at vi måtte besøge Bohol. Spøgelsesaberne ser en smule skøre og skumle ud, men mest af alt er de super søde.

De filippinske spøgelsesaber er virkeligt små – endnu mindre end vi forestillede os! Kroppen er på størrelse med en menneskehånd, og det er nogle af verdens mindste primater (og faktisk ikke en abe, selvom navnet lyder sådan).

Desværre er de meget truede på grund af fældning af de filippinske skove, hvor de naturligt lever.

Tarsier klamrer sig
Lille spøgelsesabe

Spøgelsesaberne gemmer sig gerne godt for regn og alt for meget opmærksomhed.

Tyk tarsier
Tarsier på træ

Sjov info om spøgelsesaberne

 • Spøgelsesaberne er nattedyr og sover det meste af dagen.
 • De lever i træer og elsker at klamre sig til grenene.
 • Hovedet kan drejes 180 grader.
 • Ørerne kan bevæge sig i retning af lyd.
 • De er det pattedyr, der har størst øjne i forhold til kropsstørrelsen.
 • Det ene øje er større end hjernen.
 • De har meget skarpe tænder og spiser primært insekter, men også små fugle, slanger og øgler.
 • De kan hoppe tre til fem meter og bruger halen til at balancere.
 • De har ansigtsmuskler, så de kan ændre deres ansigtsudtryk (hvor sødt er det ikke lige?).
Øjne så store som tekopper

Øjne så store som tekopper… Eller i hvert fald større end deres hjerner!

Det bedste sted at møde tarsiers

Spøgelsesaberne trives ikke i fangenskab, og de bliver let stressede. Vi har læst, at de forsøger at begå selvmord, hvis de har det dårligt, for eksempel ved at slå hovedet mod tremmerne.

Derfor skal man undgå Loboc Tarsier Conservation Area på Bohol. Det er et uofficielt tarsier-reservat, der ikke støttes af den beskyttende, non-profit-organisation The Philippine Tarsier Foundation, og her holdes tarsierne i fangenskab under dårlige forhold.

Besøg i stedet Tarsier Sanctuary (som også kaldes The Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary). Det drives af The Philippine Tarsier Foundation, og her lever spøgelsesaberne frit.

Man kan gå igennem et “Tarsier Trail”, som er et indhegnet naturområde på 134 hektar, hvor man kan være heldig at se nogle af de små dyr. Indhegningen beskytter dyrene mod rovdyr såsom katte, men de kan vælge at forlade området, hvis de har lyst.

Personalet holder øje med antallet af tarsier-aberne, og om morgenen spotter de spøgelsesabernes gemmesteder. Fordi de er nattedyr, bliver de som regel siddende på samme plads hele dagen og hviler sig, og guiderne i Tarsier Sanctuary kan vise de dyr frem, de har fået øje på om morgenen.

Fordi de har frihed til at placere sig, hvor de vil, kan man også risikere, at der ikke er spottet nogle spøgelsesaber, den dag man besøger reservatet. Vi var dog heldige at se hele fire!

En guide følger med rundt på stien og viser, hvor spøgelsesaberne sidder, og bagefter er der et lille museum med information om dyrene. Hele oplevelsen tager ikke ret lang tid, så sæt en halv til en hel time af.

Victoria i skoven

Det regnede så meget, at vi blev gennemblødte, men oplevelsen var det hele værd.

For ikke at stresse dyrene, og for at de skal have lyst til at blive i området, skal man huske følgende:

 • Det er strengt forbudt at røre spøgelsesaberne.
 • De elsker stilhed. Vær stille eller snak meget lavt.
 • Hav telefonen på lydløs.
 • Gå ikke alt for tæt på dem – heller ikke med mobilen.
 • Brug ikke blitz.
Mand med kamera og tarsier

Hold dig på afstand fra de små dyr, så de ikke bliver stressede.

Det praktiske

Prisen for at se de søde små spøgelsesaber var på 60 pesos per person (ca. 8 kroner). I prisen indgår, at en guide følger med rundt i området.

Reservatet har åbent hver dag kl. 9-16.

Der er gratis parkering ude foran, og inde i det lille museum kan man købe simple tarsier-souvenirs.

Tarsier

De små aliens er ikke til at modstå.

Sådan kom vi rundt

Fra Alona Beach lejede vi en scooter for 400 pesos (ca. 52 kroner) for otte timer. For 500 pesos (ca. 65 kroner) kunne man leje den i 24 timer. Oveni skal man selv sørge for at købe benzin, hvilket dog er ret billigt.

For at undgå de store turistgrupper, kørte vi afsted klokken 6 om morgenen mod Chocolate Hills Complex. Fra Alona Beach er der næsten 70 kilometer, og det tog omkring to timer.

Tarsier Sanctuary ligger på vejen, så det kan besøges før eller efter. Vi tog forbi på tilbagevejen, da det først åbner kl. 9 om morgenen, men kører man rundt lidt senere på dagen end os, kan man sagtens besøge Tarsier Sanctuary inden Chocolate Hills. Der er som sådan ikke en fordel i at besøge det ene før det andet.

Vejene er ret gode, og de lokale familier og skolebørn vinker ivrigt, når man kører forbi. Vink og smil endelig tilbage!

Kort og rutevejledning

Her er et kort, der viser ruten, vi tog fra Alona Beach til Chocolate Hills Complex i Carmen og til Tarsier Sanctuary.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak!

5 Kommentarer

 1. Camilla

  Filippinerne har egentlig aldrig sagt mig så meget, men jeg kan se, at jeg nok bør genoverveje, om jeg ikke skulle rejse dertil en dag. Det ser jo så fantastisk ud! Og så er de små spøgelsesaber jo slet ikke til at stå for (:

  Svar
  • Alexander & Victoria

   Vi faldt også pladask for dem! Og som du nok har set, er vi blevet ret vilde med landet. Filippinerne er spændende at rejse i, og der er vildt mange oplevelser at hente; hvad enten man er mest til dyreliv, vandreture, vandsport eller strande. En rejse dertil kan i hvert fald varmt anbefales 🙂

   Svar
 2. Trine

  Det kunne jeg også godt tænke mig at opleve en dag. Særligt de små aber, er som Camilla siger, slet ikke til at stå for. De er virkelig nuttede
  Og rigtig godt at I har sat jer ind i hvilke steder der beskytter dyrene bedst.

  Svar
  • Alexander & Victoria

   Selvfølgelig – det synes vi er rigtig vigtigt. Du ville elske de små tarsiers!

   Svar
   • Trine

    Det ville jeg uden tvivl.. Elsker dem faktisk lidt allerede ♡

    Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡