Rejseguide til Taipei: Alt hvad du skal vide om at besøge Taiwans hovedstad
Vores personlige tips til byens bedste oplevelser, spisesteder og overnatningHej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her. |
Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.
Taiwans hovedstad Taipei bliver ofte overset til fordel for andre moderne asiatiske storbyer som Tokyo, Seoul, Hong Kong og Singapore.
Inden vi ved et slags tilfælde selv besøgte byen, havde vi ingen anelse om, hvad vi kunne forvente.
Taipei viste sig dog at være utrolig interessant med en vild blanding af gamle templer og moderne teknologi. Storbyen er både langsom og hurtig – lidt ligesom Tokyo – men langt mere overskuelig.
Overalt i byen følte vi os trygge og velkomne, og madkulturen med gademad og nattemarkeder vakte stor begejstring hos Alexander.
Her er et udpluk af vores bedste oplevelser fra tre dage i Taipei.
Video – Seværdigheder – Templer – Nattemarkeder – Spisesteder – Kaffebarer – Overnatning – Transport – Kort
Taipei er noget for dig, hvis…
- Du er glad for asiatiske storbyer som Bangkok og Tokyo.
- Du elsker gademad og har lyst til at prøve retter, du aldrig har set eller hørt om før.
- Du er fascineret af oldgamle templer med skyskrabere i baggrunden.
Hvorfor lige Taipei?
For at fornye vores visumfrie ophold i Filippinerne, rejste vi i december 2017 fra Manila til Taipei. Flybilletterne var billige og ingen af os havde noget særligt forhold til Taipei – så hvorfor ikke?
Efter en måned på Palawan, hvor der er langt mellem døgnåbne butikker og hæveautomater (men ikke langt mellem strømafbrud), var Taipei en noget anderledes oplevelse.
For selvom Taipei holder fast i mange skikke og traditioner, er det en ultra-moderne storby. Der er fuld knald på døgnet rundt, og uanset hvad man kan mangle, er det inden for rækkevidde.
En anden stor forandring fra Filippinerne til Taiwan var klimaet. Vi kom fra 30 grader med shorts og sandaler til omkring 10 grader og kold vind. Solen kiggede indimellem frem bag skyerne – men det var nødvendigt for os at tage alt det tøj på, som vi havde pakket i håndbagagen.
Vi kunne heldigvis ofte glemme kulden for et øjeblik ved at suse afsted med metroen, drikke fantastisk kaffe og slurpe varme nudelsupper.
Oprindeligt havde vi tænkt os at besøge den nærliggende nationalpark Yangmingshan samt den fotogene by Jiufen, men Taipei viste sig at have mere end rigeligt at byde på. Det fik os til at bruge alle tre dage i selve byen – og det kolde vejr indbød heller ikke ligefrem til lange udendørs gåture.
Vil du opleve mere end Taipei? Få inspiration til rejseplanen i denne engelske guide til 7 dage i Taiwan.
I løbet af vores ophold oplevede vi meget af det bedste, som Taipei har at byde på, og i denne artikel har vi skrevet om højdepunkterne.
Video: Taipei på 1 minut
Få et indtryk af livlige og spændende Taipei i denne rejsevideo fra vores tre dage i byen.
Seværdigheder
På et forholdsvist lille areal byder Taipei på en utrolig mængde seværdigheder.
Tager man metroen rundt, kan man sagtens nå byens absolutte highlights på en enkelt dag, men det kan anbefales at gå mellem seværdighederne for at få de mange nuancer med.
På den måde kan man også falde over templer, der er skjult mellem husene og lade sig overtale til endnu en spisepause af de mange madboder og små restauranter.
Her er tre seværdigheder, som vi i særdeleshed kan anbefale, at man kigger forbi + en kort vandretur, der viser Taipei fra sin mest kendte side.
Taipei 101
Taipei er nærmest lig med det ikoniske højhus Taipei 101.
Med sine 508 meter var Taipei 101 verdens højeste bygning fra 2004 til 2009, indtil pladsen blev overtaget af Burj Khalifa i Dubai.
Der er naturligvis 101 etager, og de lynhurtige elevatorer transporterer passagerer fra 5. til 89. etage på blot 37 sekunder.
Mod en indgangspris kan man måbe over udsigten fra observationsdæk på 88. og 89. etage, samt fra en udendørsplatform på 91. etage, hvis vejret tillader det.
I kælderen ligger der en madhal med et væld af spisemuligheder, og på Taipei 101’s fem første etager ligger et af byens dyreste shopping malls.
Taipei 101 nås lettest fra MRT-stoppet Taipei 101/World Trade Center.
National Chiang Kai-shek Memorial Hall
National Chiang Kai-shek Memorial Hall blev opført i 1980 til ære for Taiwans tidligere præsident Chiang Kai-shek.
Chiang Kai-shek er en kontroversiel politisk figur, men den store, symmetriske plads er et imponerende syn og et rart pusterum fra Taipeis høje huse og smalle gader.
Pladsen ligger lige ved MRT-stoppet C.K.S. Memorial Hall.
Huashan 1914 Creative Park
Et stort sake-bryggeri optog det meste af grunden i starten af 1900-tallet, men i dag
er de gamle fabriksbygninger omdannet til kunstgallerier, designerbutikker, fancy caféer og restauranter. Her ligger også en biograf, og der afholdes jævnligt koncerter med aspirerende indie-bands.
Huashan 1914 Creative Park kan med andre ord med rette kaldes for en hipsters drøm.
Vi nød at slentre rundt i området og opleve den livlige stemning.
Stå af ved MRT-stoppet Zhongxiao Xinsheng og gå ca. 150 meter for at nå Huashan 1914 Creative Park.
Elephant Mountain
Taipeis bedste udsigt fås fra Elephant Mountain, hvor der på den ordnede (og stejle!) sti undervejs findes gode udsigtsposter.
Herfra kan man se byens flotte skyline – og ikke mindst Taipei 101, som dominerer landskabet.
Gåturen op til den mest kendte udsigtspost tager 15-20 minutter, men har man lyst til at gå mere, fortsætter stien endnu længere.
Stien starter 650 meter fra MRT-stoppet Xiangshan, der er det sidste stop på den røde linje. Der er rigeligt med skilte, der peger i retning af Elephant Mountain. Følg blot parken fra metroen til der kommer en vej, og drej ad vejen til venstre.
Templer
Taipei er spækket med templer. Vi blev vilde med den farvefyldte arkitektur, og hvert tempel bød på nye oplevelser; nogle var fyldt med messende og syngende mennesker, mens andre var helt tomme og gav plads til stille tanker.
Longshan Temple
Longshan-templet er Taipeis mest kendte og populære tempel at besøge – for både religiøse og turister. Forvent høj aktivitet døgnet rundt.
Dets lange historie er fyldt med drama; templet blev blandt andet bombet under Anden Verdenskrig, men hver gang det er blevet ødelagt, er det blevet genopbygget.
Udover den religiøse betydning repræsenterer Longshan også Taipeis resiliens og modstandsdygtighed.
Tæt på templet ligger den historiske gade Bopiliao, som ofte bliver fremhævet som en seværdighed i Taipei. Vi var ikke vildt imponerede af de orange murstenshuse, som blegner en smule ved siden af de orientalske templer, men området er hyggeligt at gå rundt i.
Det er nemt at komme til Longshan-templet. Stå blot af på MRT-stoppet Longshan Temple og gå de sidste meter nord fra exit 1.
Linji Huguo
Ikke alle der stiger af ved MRT-stoppet Yuanshan er klar over, at der på den anden side af gaden ligger et hundrede år gammelt tempel. I stedet søger mange mod Taipei Fine Art Museum eller Taipei Expo Park. Men det er synd at overse det fine tempel.
Linji Huguo er ikke Taipeis mest spektakulære tempel, men det er helt klart et kort visit værd, hvis man alligevel står af på Yuanshan – og for eksempel er på vej mod Dalongdong Bao’an-templet.
Linji Huguo ligger blot få meter fra MRT-stoppet Yuanshan.
Dalongdong Bao’an
Dalongdong Bao’an-templet blev bygget i 1742 som et tempel for taiwanesiske folkereligioner, og det er siden blevet bygget om utallige gange. I dag er det dedikeret til den taoistiske helgen Baosheng Dadi.
Templet er meget aktivt, og da vi besøgte det, var der fuld gang i flere religiøse ritualer, som vi ikke forstod så meget af, men som ikke desto mindre var interessante at iagtage.
Som mange andre af Taipeis templer er Bao’an-templet både farverigt og fyldt med fine detaljer. Haven, som ligger lige overfor indgangen til templet, skal man bestemt tage sig tid til at gå gennem.
Dalongdong Bao’an ligger i gåafstand fra MRT-stoppet Yuanshan.
Nattemarkeder
I Taipei fås de bedste måltider ikke nødvendigvis på fine restauranter, men i stedet fra gadekøkkener som først ruller frem, når solen er gået ned.
Taipeis nattemarkeder er kendt som nogle af verdens bedste, og et besøg i byen kan ikke siges at være komplet uden at have oplevet i hvert fald ét.
Vi besøgte det ikke selv, men det største nattemarked er Shaolin, som ligger nord for centrum. Til gengæld spiste vi os gennem Ningxia Night Market samt hang ud ved Sanhe Night Market, der begge kan anbefales.
De fleste nattemarkeder åbner klokken 18.00 og begynder at pakke sammen ved midnat.
Ningxia Night Market
Ningxia er uligt mange andre af Taipeis nattemarkeder udelukkende et madmarked.
Her serveres blandt andet dybstegte taro-balls, østersomeletter samt fluffy baos, og ved flere af de mest populære boder må man stille sig i kø, hvis man vil smage specialiteterne.
Stemningen er hektisk, og markedet kan være interessant at opleve, selv hvis man ikke føler sig ekstra eventyrlysten med hensyn til det taiwanesiske køkken.
Nattemarkedet Ningxia nås bedst fra MRT-stoppet Shuanglian.
Sanhe Night Market
Uden at være klar over det havde vi booket en lejlighed lige ud til Sanhe Night Market, og
det er vi glade for, for ellers havde vi højst sandsynligt ikke opdaget det daglige nattemarked.
Hver aften bød markedet på (stort set) alt hvad hjertet kan begære af taiwanesisk gademad samt en hel masse shopping – blandt andet sneakers, caps, bamser, hundetøj og ekstra feminine kjoler.
Til forskel fra nogle af Taipeis andre nattemarkeder er Sanhe mindre kommercialiseret og i højere grad til for de lokale.
Gaden er lang, så her kan man uden problemer bruge en time eller to.
MRT-stoppet Taipei Bridge fører en lige til starten af Sanhe Night Market.
Spisesteder
Elsker man asiatisk mad, vil man elske Taipei.
Byen er kendt som et sandt madparadis, og hver gade rummer nye spisemuligheder.
Hvis man ikke umiddelbart er så meget til det øst-asiatiske køkken, findes der også mere vestligt orienterede restauranter i byen, men der er noget længere imellem.
De gode caféer vil generelt være et fornuftigt bud på sandwiches og enkle pastaretter. Nemmest er det dog, hvis man er vild med ris, nudler, supper – og det der er mærkeligere.
Kaffebarer
Vi blev overraskede af Taipeis café- og kaffekultur, der viste sig at være en skøn blanding af cool new yorker-vibes og asiatisk omhyggelighed. Der blev kræset for håndbrygget specialkaffe i de indbydende og hyggeligt indrettede lokaler.
Kaffebarer er ingen mangelvare i Taipei, men her er alligevel tre caféer, som vi særligt kan stå inde for.
Nörma Cøffee
Lige ved siden af Dalongdong Bao’an Temple ligger Nörma Cøffee, som lokkede os indenfor med sit lama-logo og underlige brug af skandinaviske bogstaver.
Til vores store glæde viste caféen sig at være rigtig kaffe-nørdet, og vi bestilte en fantastisk hånddryppet (Chemex) kaffe brygget på etiopiske naturals.
Paper St.
Paper St. er et oplagt stop i forbindelse med et besøg i Huashan 1914 Creative Park, og her bliver der håndbrygget lækre kaffebønner til den helt store guldmedalje.
Caféen er forholdsvist lille og udvalget af kaffe og kage er meget begrænset, men kvaliteten er i top.
Vi nød en kaffe fra Myanmar, ristet af amerikanske Blue Bottle.
Louisa Coffee
Kaffekæden Louisa ligger flere steder i Taipei, og de orange skilte tyder ikke ved første øjekast på third wave-kaffe. Men træder man indenfor, vil man opdage, at Louisa faktisk kræser for kaffen – og endda til meget fornuftige priser.
Vi fik god single origin-kaffe fra både Kenya og Panama.
Overnatning
Første gang man ser et kort over Taipei, kan det være svært at få et overblik over, hvor det er smart at bo.
Taipeis centrum kan siges at være mellem den vestlige flod, den grønne metrolinje mod nord og den røde metrolinje mod syd (som kan ses på billedet nedenunder). Her ligger størstedelen af de populære attraktioner, men hele vejen rundt om centrum er der også masser af byliv.
Uanset hvor man bor, er det meget nemt at komme til både templer, nattemarkeder og andre seværdigheder, hvis man placerer sig i gåafstand til en metrostation.
Her boede vi
Vi valgte at bo i en lejlighed lige vest for floden ved MRT-stoppet Taipei Bridge. Det var billigere end i centrum, og metroen gjorde det let at komme rundt i hele byen.
Lejligheden fandt vi på Airbnb, hvor der er mange gode overnatningsmuligheder. Selvom vores vært ikke kunne engelsk, gik det helt gnidningsfrit, da Airbnb oversatte vores samtaler.
Har du aldrig prøvet Airbnb? I vores komplette guide til Airbnb for nybegyndere, giver vi vores bedste tips til at komme godt i gang.
Hvis du hellere vil bo på hotel, kan du kigge på Hotels.com, hvor du kan se priser og ledighed på hoteller i Taipei (Reklamelink: hvis du booker hotel gennem dette link, får vi en lille kommission. Det koster absolut intet ekstra for dig, og vi vil blive meget glade, hvis du har lyst til at støtte os. Læs hele vores reklamepolitik her).
Transport
Uden nær samme pres på trafikken som i for eksempel Bangkok eller Manila, var det en fornøjelse at gå rundt på Taipeis fortove. Skulle vi lidt længere, var der sjældent langt til nærmeste metrostation.
Metro
Metroen i Taipei er den hurtigste måde at komme rundt i byen.
Den er derudover virkelig velholdt, punktlig og ikke mindst billig; de fleste ture koster kun mellem 20 og 30 taiwanesiske dollar (ca. 4,2 – 6,3 kroner).
Til og fra lufthavnen
Til den internationale lufthavn Taoyuan tog vi buslinje 1819, som døgnet rundt går til og fra Taipei Central Station.
Prisen per person er 125 taiwanesiske dollar (ca. 26 kroner), og turen tager omtrent en time.
Kort over Taipei
Find de seværdigheder, templer, nattemarkeder og kaffebarer vi har skrevet om i artiklen på kortet herunder. Klik på ikonet øverst til venstre for at se en oversigt.
Vil du også hjælpe os?
Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com eller shoppe på Amazon.
Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.
Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.
Tusind tak, og rigtig god tur til Taipei!
Rejser til Taiwan i februar 2024. Synes jeres informationer/info er gode.
Tak Dorte. Situationen har jo ændret sig lidt siden, vi besøgte Taiwan. Men vi håber alligevel, at du får en fantastisk tur!