fbpx

Gå på opdagelse i Palenques flotte jungleruiner

En rejse til de magiske maya-ruiner i Chiapas, Mexico
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.

På en længere rejse gennem Mexico og Mellemamerika besøgte vi de enestående og velbevarede mayaruiner i Palenque.

De mange monumenter er omgivet af tæt jungle, hvor tukaner og brøleaber gemmer sig i træerne, og da vi besøgte området sent på eftermiddagen, havde vi nærmest ruinerne for os selv.

Det var fantastisk at gå på opdagelse i Palenques flotte templer, og ruinoplevelsen var den mest stemningsfulde, vi havde på vores tur.

Eventyrlystne rejsende i Mexico bør helt sikkert have Palenque på rejseplanen.

Palenque ligger i den mexicanske delstat Chiapas, og navnet dækker både over selve byen og det nærliggende arkæologiske område.

Mayaruinerne i Palenque er Chiapas’ største turistattraktion, og det er uden tvivl ruinerne, man skal komme for. De er til gengæld også værd at rejse efter.

Palenque er et mellemstort maya-område, og selvom ruinerne er populære, er der få turister sammenlignet med meget velbesøgte ruiner som Tulum og Chichen Itza. Kommer man på et godt tidspunkt, kan man få det meste af Palenque for sig selv.

Den samlede ruinoplevelse i Palenque er nok den bedste, vi har haft i Mellemamerika. Det er svært at forklare præcis hvorfor, men blandingen af de flotte templer, områdets høje beliggenhed, den rolige stemning og lyden af brøleaberne i junglen, gjorde oplevelsen helt magisk.

De smukke kystruiner i Tulum på Yucatan-halvøen og det enorme tempelområde Tikal i Guatemala er dog hårde konkurrenter!

Inskriptionernes Tempel med masser af vild jungle i baggrunden.

Ruiner i Palenque

Palenque-ruinerne har været på UNESCO’s Verdensarvsliste siden 1987, og det er intet under, at folk rejser langt for at se de beundringsværdige templer.

At gå rundt blandt ruinerne i Palenque er som at rejse tilbage i tiden. Palenque var en indflydelsesrig by omkring det 7. århundrede, og mange af bygningerne er utroligt velbevarede.

Området er omgivet af tætbevokset jungle, hvor mere end tusind strukturer stadig ligger gemt. Det er nemlig mindre end 10% af Palenques samlede areal på 17,8km², der er udgravet. Man kan dog sagtens bruge flere timer på at udforske de udgravede templer.

Hovedværket er Inskriptionernes Tempel, som er Palenques største tempel, der måler 60 meter i bredden, 42 meter i dybden og 27 meter i højden. Intet mindre end 617 inskriptioner fortæller Palenques historie – heraf navnet Inskriptionernes Tempel.

Det store palads i midten af området er umuligt at overse, og Kranietemplet og Soltemplet er også værd at lægge mærke til.

Flere af templerne kan bestiges, hvilket giver en fremragende udsigt over junglen og de andre ruiner.

Vi besøgte Palenque sent på dagen i den lune eftermiddagssol, og det kan anbefales at komme enten tidligt eller sent – både for at undgå det værste turistmylder, og for at solen ikke er for varm. Der er ikke meget skygge, og det er virkelig klæbrigt at klatre på ruiner i 30 grader og 100% luftfugtighed.

Prisen for at besøge Palenque er delt op i to; en indgangspris for at besøge ruinerne og et gebyr til staten. I 2015 betalte vi 65 mexicanske peso (23 kroner) i indgangspris og 31 mexicanske peso (11 kroner) i gebyr.

Rejsetips til at besøge ruinerne i Palenque:

  • Besøg ruinerne så tidligt eller sent på dagen som muligt.
  • Hav gode sko på, hvis du vil klatre på ruinerne.
  • Husk solcreme og hat.
  • Medbring rigeligt med vand.
  • Myggespray kan anbefales – der er masser af insekter i junglen.

Soltemplet i den varme eftermiddagssol.

I midten af området fylder de store ruiner fra det gamle palads.

Inde i Kranietemplet kan man se indgraveringer af dødningehoveder.

Templerne i Palenque er imponerende, selvom de langt fra er de største maya-ruiner.

Palenque by

Selve Palenque by ligger et par kilometer fra tempelområdet, og det er her man bliver sat af, når man ankommer med bus.

Øst for busterminalen begynder byen, som dog ikke er ret stor. Man kan nemt se de fleste gader i løbet af en eftermiddag, og om aftenen sværmer folk omkring den livlige plads Parque Central.

På pladsen er der isbutikker og caféer, og overalt i byen, som ligger hævet op af en stor bakke, er der flot udsigt til de omkringliggende sletter.

Byen er ikke voldsomt sindsoprivende, men der er mange gode overnatningsmuligheder og små restauranter med billige mexicanske retter.

Vi kan anbefale tacos hos den populære Mr. Taco, hvor betjeningen er smilende og portionerne er gavmilde. Restauranten ligger blot 1½ blok fra busterminalen på hjørnet af Benito Juarez og 4a Pte Sur.

Overnatning

Det er både muligt at bo i junglen og i Palenque by. Junglen skulle være et smukt sted at overnatte, men der er flere steder at sove og spise i Palenque by, hvor busserne også går til og fra.

Vi boede to nætter lidt nord for busterminalen på Hotel Mallorca, som til en god pris havde både pool, wi-fi og værelser med aircondition og privat badeværelse. Hotellet er kun få minutters gang fra busterminalen, der er et par restauranter i nærheden, og så ligger det ved siden af det store supermarked Chedraui, hvor man kan købe snacks til ruin-udflugten. Flere restauranter, isbarer og butikker findes i centrum af byen, der er i gåafstand fra hotellet tilbage forbi busterminalen.

Transport

Transport til og fra byen i Palenque

De fleste rejser til Palenque med busselskabet ADO, hvis busser er moderne, rene og tjekkede (især i forhold til resten af Mellemamerika).

ADO-busterminalen er placeret i den vestlige del af byen, og herfra er der busforbindelser til andre store byer i det sydlige Mexico, såsom San Cristóbal de las Casas, Villahermosa, Ciudad del Carmen og Campeche.

Rejser man rundt i Chiapas, er der flere andre populære attraktioner i nærheden af Palenque, blandt andet vandfaldene Agua Azul og Misol-Ha samt flodlejet Agua Clara.

Transport til og fra ruinerne

Palenque-ruinerne ligger 6-7 kilometer sydvest for byen, og colectivos (små busser) går hver dag flere gange i timen for omkring 20 mexicanske peso (ca. 7 kroner) hver vej.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak, og rigtig god tur til Mexico!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡