Hvorfor skal man ikke ride på elefanter? Sandheden om elefantridning
Gode grunde til hvorfor det er uetisk at støtte interaktioner med elefanterHej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her. |
Elefantridning og underholdning med elefanter
I lande som Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Nepal, Indien og Sri Lanka er det ikke unormalt, at man kan komme en tur op på en elefantryg og interagere med de store, dejlige dyr.
Det er en helt unik oplevelse, som mange drømmer om – og det kan vi godt forstå!
Men som titlen allerede afslører, vil vi virkelig fraråde, at man støtter disse slags oplevelser.
Vi tror nemlig, at de fleste ville lade være, hvis de vidste, hvad det indebærer…
Så hvorfor skal man ikke ride på elefanter?
Vilde dyr, som elefanter, der bruges til underholdning, bliver typisk taget fra naturen, behandlet dårligt og trænet ved hjælp af grusomme metoder.
En af de bedste måder vi kan stoppe dyremishandling, er ved at undgå at støtte det.
Herunder kommer vi ind på nogle af de skrækkelige praksisser, der bruges i forbindelse med elefantridning og underholdning med elefanter.
Indholdsfortegnelse:
Elefantens natur
Elefanter er intelligente dyr, der lever i flokke med deres familie og har tætte, komplekse relationer.
I naturen bevæger de sig over lange strækninger.
De er med andre ord ikke skabt til at stå isoleret i små indhegninger og lænket med kæder, indtil turister kommer og rider på dem i 10-30 minutter, sådan som det for det meste foregår i fangenskab.
Tre hurtige elefantfacts:
- Der findes tre elefantarter: Afrikansk savanneelefant, afrikansk skovelefant og indisk elefant (også kaldet asiatisk elefant). Ørerne på de afrikanske elefanter er meget større end på de asiatiske.
- Elefanter er verdens største landlevende dyr: De afrikanske elefanter kan veje helt op til 6-7 ton og blive 60-70 år gamle. Babyerne kan veje over 100 kg ved fødslen.
- Elefanter er truede: I det sidste århundrede er ca. 90% af de afrikanske elefanter forsvundet (primært på grund af handlen med elfenben). Man regner med, at der findes lidt over 400.000 i det fri i dag. De nulevende ca. 50.000 asiatiske elefanter i naturen er begrænset til 15% af deres originale habitat, og der er kun ca. halvt så mange tilbage som for 30 år siden.
Nedbrydning af elefanten
Elefanten er et stort, vildt dyr, som skal tæmmes, før man kan ride på den (eller få den til at optræde for turister).
Det, man oftest gør, er at tage dyret fra sin familie og torturere det i dagevis, indtil man har nedbrudt dem. Det kaldes “the crush”.
Her bliver de fastlåst i en lille indhegning og stukket i med skarpe kroge eller bambuspinde med søm i.
Udover fysisk smerte, bliver de også udsat for psykologisk tortur og for eksempel sultet og afholdt fra at sove. Det gør dem selvfølgelig stressede.
Elefanter født i fangenskab gennemgår ikke nødvendigvis samme behandling som de vilde elefanter, men det er i vores optik stadig ikke en god grund til at holde dem fanget.
Det er nemlig ikke den eneste årsag til, at man skal undgå elefantridning…
Dagligdagen for en elefant i fangenskab
Som nævnt tidligere vil mange elefanter stå isoleret og fastlåst med kæder, hvilket er totalt i strid med deres naturlige sociale og bevægelsesmæssige behov.
Elefanttræneren og den person som oftest sidder på elefantens nakke (som kaldes en mahout) vil typisk bruge en såkaldt “bullhook” til at kontrollere dem.
En bullhook er en lang metalstang med en skarp krog for enden, som altså kan bruges som våben til at stikke elefanterne og få dem til at makke ret.
De bliver også nogle gange slået, og selvom elefanterne bogstavelig talt er tykhudede, kender mahouterne deres følsomme steder på kroppen.
Madvarer du skal holde dig fra, når du rejser
Læs mereRygskader og sår
Foruden den dårlige behandling elefanterne skal finde sig i, er det hårdt arbejde for dem at bære mennesker på ryggen hele dagen.
Det er de naturligvis ikke skabt til, og presset på rygsøjlen kan give dem permanente rygskader.
Stolene, der er placeret på elefanternes ryg, for at man kan sidde ordentligt, giver desuden smertefulde sår og blærer på deres hud, og der kan gå infektioner i dem.
Profit kommer først
Elefantridning (og alle andre former for underholdning med dyr) er i sidste ende aldrig for dyrets skyld.
Personerne eller firmaet bag oplevelsen har profit i tankerne, og det hænger som regel ikke sammen med god dyrevelfærd.
Gør en forskel ved ikke at lægge dine penge her.
Hvis elefantridning ender med ikke at være profitabelt, vil stederne med tiden lukke ned. Og der vil ikke blive fanget nye, vilde elefanter – eller født flere i fangenskab.
Søstjerner er smukke, men her er hvorfor du skal lade dem være i havet
Læs mereUlykker med elefanter
Når man tager så store, vilde dyr og holder dem fanget under dårlige kår, vil der utvivlsomt også ske ulykker.
Der har været hændelser med elefanter, der har gjort oprør (eller nærmere forsvaret sig selv) og trampet mennesker ihjel eller såret dem.
Det er derfor heller ikke helt uden risiko at interagere med elefanter – selv hvis de er i fangenskab og er gjort “tamme”.
Alt hvad du skal vide om Koh Samui, inklusiv hvor du skal bo, hvad du skal lave, og hvor man kan spise + alle vores bedste tips til øen
Læs mereAlternative (og mere etiske) oplevelser
Elefantsafari i det fri
Hvis du gerne vil se elefanter på en ansvarlig måde, kan du undersøge, om der er nogle safari-muligheder, hvor du kan se de vilde dyr i deres naturlige habitat.
Selv i nationalparker skal man dog sørge for at holde afstand og ikke køre for tæt på.
Se elefanter, giraffer, næsehorn og mange flere dyr i Sydafrikas største nationalpark
Læs mereElefantreservater (sanctuaries)
Der findes også elefantreservater, såkaldte sanctuaries, der tager sig af sårede elefanter og/eller elefanter, der tidligere har været udnyttet og brugt til turisme.
Vær opmærksom på, at det er forholdsvist nemt (og smart) af et sted at kalde sig “sanctuary”. Hvis der er aktiviteter, hvor man kan røre, lege og tage billeder med elefanterne, er det ikke for elefanternes skyld.
Reservatet skal helst fraråde det og i stedet have fokus på at lade elefanterne gøre elefantagtige ting – ikke at interagere med mennesker.
Lav derfor rigtig meget research inden du vælger at besøge et elefantreservat.
Sådan byttede vi animalske produkter ud med plantebaseret kost over tid
Læs mereTak for at tænke på dyrene
Tak for at læse vores guide til hvorfor man ikke skal ride på elefanter.
Vi håber, du er blevet klogere!
Hvad synes du om elefantridning og om at passe på elefanter i det hele taget? Lad os endelig høre dine tanker i kommentarerne nedenunder.
Du må også meget gerne sende linket til vores guide til en ven eller et familiemedlem, som du ved måske kan blive fristet til at prøve elefantridning på en ferie.
Hver eneste person vi kan få til at droppe elefantridning gør en forskel for dyrene.
Vil du hjælpe os?
Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo og booke overnatning på Hotels.com eller på Booking.com.
Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.
Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.
Tusind tak!
Indsend Kommentar