fbpx

8 uetiske “delikatesser” dyrevenner skal undgå i udlandet

Madvarer du skal holde dig fra, når du rejser
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi deler ud af her på Nordombord. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi gerne deler ud af.
Læs mere om os her.

Når man er på eventyr, kan det være fristende at prøve ny og eksotisk mad. Hvis ikke for smagen, så for oplevelsen!

Derfor hører man nogle gange sjove historier fra folk, der har prøvet at spise græshopper, larver, søpølse eller kyllingefødder. Vi har for eksempel købt kængurubøffer i et australsk supermarked og grillet selvfangede piratfisk i Brasilien.

Men nogle retter og fødevarer kan være med til at udrydde dyrearter eller være decideret uetiske. Derfor har vi her samlet nogle “delikatesser”, som man af gode grunde bør styre uden om på rejsen.

1. Foie gras

En af de mest populære og udskældte delikatesser der findes, er den franske spise foie gras.

Selvom det kan lyde fornemt, produceres det på en måde, som de fleste kan blive enige om er ren dyremishandling.

Foie gras er nemlig forvokset fedtlever fra ænder, der er blevet tvangsfodrede med pumper direkte ned i mavesækken. Det bliver aldrig rigtig lækkert i vores optik.

Det er ulovligt at producere foie gras i Danmark, men det er stadig lovligt at importere, så vi opfordrer til, at man boykotter lever fra tvangsfodrede dyr – både i Danmark og på rejsen.

2. Kopi Luwak-kaffe

Kopi Luwak-kaffe markedsføres som dyrt og fint, men kaffen er i virkeligheden blot en overvurderet turistgimmick, som uheldigvis involverer slem dyremishandling.

I Sydøstasien fodres Toddykatte med kaffebær, og efter en tur gennem dyrenes fordøjelsessystem kan kaffebønnerne samles op i afføringen. Bønnerne ristes og sælges herefter som Kopi Luwak-kaffe. Toddykattene bliver typisk taget fra deres naturlige levesteder og sat i små, kedelige bure for blot at gnaske kaffe fra morgen til aften – en ensformig og unaturlig diæt.

Dyrenes oprindelige miljø tages fra dem, og der er mange etiske problemer med processen. Kopi Luwak-kaffens popularitet har også medvirket til, at Toddykatten er truet i det fri.

Ironisk nok er der ikke meget der peger på, at Kopi Luwak-kaffe smager bedre end andet kaffe.

Kaffekop

Styr uden om dyremishandling i kaffen, og støt i stedet en bæredygtig produktion ved at købe økologisk og Fairtrade kaffe.

3. Hajfinnesuppe

I Kina anses hajfinnesuppe for noget af det fineste, man kan spise. Men har man først set, hvordan hajens finner skæres af, og hajen efterfølgende efterlades i havet og synker levende til bunds, har man ikke lyst til at røre sådan en suppe.

Hajen lider en smertefuld og langsom død, og hverken hajsuppe eller andre retter med haj kan anbefales.

Vil du vide mere om hajfinne-industrien så se dokumentaren Racing Extinction (se trailer her) eller denne reklame for at stoppe efterspørgslen på hajfinnesuppe.

4. Skildpadde

En stor del af skildpaddearterne er udryddelsestruede, blandt andet fordi skildpadder bruges som kæledyr og som naturmedicin, men også fordi de serveres som delikatesser i det østlige USA, Latinamerika og Asien.

Hold dig fra skildpaddesuppe og andre retter med skildpadde, hvis du bevæger dig på de kanter.

Skildpadde

Flere steder i verden er det nødvendigt, at lokale organisationer beskytter de værdifulde æg eller nyudklækkede skildpadder for at være sikker på, at de kommer ud i havet – og ikke bliver til medicin eller mad. Her er en få dage gammel skildpadde fra Sri Lanka, der snart skal ud i det store ocean.

5. Ål

Bestanden af ål er i drastisk nedgang, og der går ikke længe før ålen uddør, hvis vi bliver ved med at spise den.

Derfor kan alle slags retter med den lange fisk ikke anbefales – vær især opmærksom ved sushi med ål og bed om at få serveret noget andet.

6. Delfin

Hvis du har set dokumentarfilmen The Cove, ved du hvor forfærdeligt og blodigt, der ser ud i bugten i den japanske by Taiji, hvor massevis af delfiner fanges på en grusom måde og videresælges til delfinarier verden over.

De delfiner, der ikke kan sælges, massakreres med spyd og slagtes for deres kød. Det er brutalt dyrplageri, og desuden indeholder delfinkød skadelige mængder kviksølv.

Undgå derfor for enhver pris delfinkød. Se selv hvor søde de er!

Delfiner

Delfiner hører til i havet og ikke på tallerkenen. Her svømmer de frit ud for Azorernes kyst.

7. Hval

Ligesom delfinkød indeholder hvalkød ekstremt meget kviksølv, så af sundhedsmæssige årsager kan det ikke anbefales at spise det. Dyrevelfærdsmæssigt er det heller ikke helt forsvarligt.

Det er ulovligt at dræbe hvaler i Japan, men landet har i mange år omgået reglerne ved at påstå at hvaljagter udføres for videnskabelig forskning, og at kødet sælges efter forskningen er udført. Hvaljagterne og salget af hvalkød er heldigvis i nedgang, men enhver form for støtte af industrien frarådes.

Blodig masseslagtning af hvaler foregår også på Færøerne, hvor fangsten er en gammel tradition. Færøerne er ikke en del af EU, hvor hvalfangst er forbudt, og grindehvalerne er ikke truede, så teknisk set er slagtningen ikke ulovlig. Fangtmetoden bliver dog stærkt kritiseret af dyrerettighedsorganisationer.

Hval

Det er mildest talt kontroversielt at spise dette prægtige dyr. Hvaler skal nydes på afstand i deres naturlige omgivelser.

8. Tun

Tun er Japans mest populære fisk og en almindelig ingrediens i sushikøkkener verden over. De fleste tunarter er dog udrydningstruede og tæt forbundet med overfiskeri og bifangst – det gælder særligt blåfinnet tun, tongol og yellowfish.

Alle tre arter forbindes med ulovligt fiskeri, og med den nuværende fart går der ikke mange år, før de fleste tunarter uddør.

Hvis man meget gerne vil spise tun, er det derfor en god idé at sikre sig, hvilken art der er tale om. Jo mere information der er om fangstområdet og -metoden, desto bedre.

Kig efter MSC-mærket tun for sunde bestande og bæredygtige fangstmetoder, eller brug denne guide fra Greenpeace til at vælge den rigtige dåsetun.

Tun

Afslutningvis…

Er du i tvivl, så spørg hvordan dyret er fanget eller opdrættet, og hvordan det er aflivet.

Hvis det lyder lidt for eksotisk, eller varen bliver solgt som “sjælden”, er der ekstra god grund til at være skeptisk.

2 Kommentarer

  1. Jens Svenningsen

    Flot, flot initiativ

    Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi sender rejseråd og inspiration, som vi har gjort os umage med - maks én gang om måneden ☀