fbpx

Byguide: Sådan kan 24 timer bruges i historiske Athen

Alt hvad du skal vide om den antikke, græske hovedstad
Alexander & VictoriaHej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi deler ud af her på Nordombord. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.

Inden vi rejste videre til de kykladiske øer Kea og Tinos, havde vi et døgn i den græske hovedstad til at opleve byens mange særlige bygninger, områder og monumenter.

Det er nemt at argumentere for mere tid i Athen, hvis man er særligt historieinteresseret, men med lidt god planlægning og blod på tanden kan 24 timer være nok til, at man kan se det bedste af byen.

Følg med på en tur fra livlig shopping og hipsterkaffe i det moderne Athen til Plakas farverige historiske gader, hele vejen op til toppen af Akropolis; den vestlige civilisations højborg.

Nutidens Athen

Billeder fra Grækenlands storhedstid skal ikke forveksles med Athen i dag. Den økonomiske krise har taget hårdt på grækerne, og det er tydeligt i Athen, hvor mange bygninger er slidte og forladte, og ikke alle der hænger på gaden ligner guds bedste børn.

Hovedstaden har dog stadig utroligt meget at byde på, og er man interesseret i kultur og historie, er der få steder i verden, hvor fortiden er så levende som i Athen.

Byen strækker sig flere kilometer i alle retninger, men de fleste seværdigheder er samlet på et relativt lille område.

Det kan derfor sagtens lade sig gøre at opleve meget på en enkelt dag ved blot at gå rundt – eller alternativt at bruge det velfungerende metrosystem.

Mange ellers fine bygninger i Athen er desværre forladte, malet til med graffiti eller ved at falde sammen.

Flere steder midt i byen kan man se monumenter fra Athens fortid.

Athens centrum

Vi startede dagen med at besøge den kendte trilogi af neoklassiske bygninger i centrum af Athen: Det græske nationalbibliotek, Athens akademi og Athens universitet.

Bygningerne, der er fra 1830’erne, er mildest talt imponerende.

Det er muligt at gå ind på biblioteket, men desværre forbudt at tage billeder af den charmerende læsesal, der rummer oldgamle bøger fra gulv til loft.

Det græske nationalbibliotek, Athens akademi og Athens universitet ligger midt i byen og er fremragende eksempler på neoklassicisme.

Syntagma-pladsen anses af mange for at være Athens hjerte.

Pladsen er omdrejningspunkt for alt fra højtidelige fejringer til utallige demonstrationer, og den ligger lige op af den græske parlamentsbygning.

Bygningen er også kendt som Det Gamle Slot, da den græske kongefamilie boede her indtil 1922.

Pladsen er ikke vildt interessant i sig selv, men den er et godt udgangspunkt for at udforske en del af det moderne Athen.

Springvandet på Syntagma-pladsen.

Lidt derfra ligger Monastiraki-pladsen, hvor der er mange muligheder for en frokost- eller kaffepause.

Ved at følge Athinas Street nordpå kommer man til Athens centrale marked, hvor man både kan købe solbriller, tøj og sko, oste, oliven, frugt og grøntsager fra hele Grækenland samt al slags frisk fisk og kød.

I midten af Athen er der gode muligheder for at spise og drikke på en af de mange caféer eller købe delikatesser fra det centrale marked.

Om aftenen spiste vi på den stemningsfyldte restaurant Στου Μεϊδάνη (Stoumeidani).

Den kan anbefales for lækker autentisk græsk mad i midten af Athen til lokale priser. I weekenden er der livemusik.

Spis god græsk mad på Stoumeidani.

Plaka

Tæt på Athens centrum ligger Plaka, byens ældste, smukkeste og mest turistede kvarter.

Smalle, snoede gader leder forbi utallige souvenirshops til gamle kirker, hemmelige kroge og fine bygninger. De fleste gader er bilfri, og det er hyggeligt at vandre planløst rundt i det atmosfæriske område.

Dele af Plaka føles som at gå rundt i de charmerende byer på de græske øer med hvidkalkede huse og brostensbelagte gader, hvor planter og blomster springer frem fra hjørner, facader og vinduer.

Søger man væk fra de mest befærdede gader, er det muligt at finde skjulte romantiske spots.

Om aftenen kan man følge i mængdernes fodspor og spise på en af bydelens mange gode restauranter. Mulighederne i Plaka er meget turistorienterede, men det er alligevel svært at slå de charmerende og historiske omgivelser.

Overalt i Plaka kan man gå ad hyggelige gågader og opleve bylivet på nært hold.

Hele byen er fyldt med fine græsk-ortodokse kirker. Her ses Athens katedral, populært kaldet Mētrópolis.

De kendte trapper i Plaka er hjem til mange restauranter og caféer.

Akropolis

Hovedattraktionen på en tur til Athen vil for de fleste være Akropolis, hvor templet Parthenon er et sandt græsk ikon, der er replikeret utallige steder rundt i verden.

Akropolis kan ses fra stort set hele Athen, og det er enkelt at gå derop fra Plaka.

Indgangsprisen til Akropolis er på 20 euro (150 kroner), men bliver halveret hvis man kan fremvise et gyldigt studiekort.

For at undgå turistbusser og den værste sol, giver det rigtig god mening enten at besøge Akropolis tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen/tidlig aften. Der er åbent fra 08.00 til 20.00 om sommeren og fra 08.00 til 17.00 om vinteren.

Et tidligt eller sent visit vil give mere albueplads og udholdelige temperaturer samt mulighed for at tage endnu bedre billeder af de fantastiske monumenter.

Akropolis tårner sig over resten af Athen.

En ellers flot udsigt til Parthenon bliver desværre ødelagt af den igangværende restaurering.

Erechtheion har haft mange funktioner gennem tiden – blandt andet som kirke, palads og harem.

Det velbevarede tempel for gudinden Athena Nike blev opført ca. 400 år f.Kr.

Området omkring Akropolis indbyder til stille gåture.

Hvis man starter dagen ved Akropolis, kan man oplagt bruge panoramaudsigten til at udse sig en rute for resten af dagen. Fra det store flag i det nordøstlige hjørne får man nemlig et glimrende overblik over store dele af byen.

Det første der møder øjet er Plakas orange tage, og ikke langt derfra kan man få øje på Zeustemplet.

I horisonten rejser Lycabettus-bjerget sig op fra byens boligblokke. Det er muligt at komme til tops via sporvogn og besøge en kirke med overdådig udsigt over Athen – det prøvede vi dog ikke.

Fra Akropolis er der udsigt til store dele af Athen. Hvis vejret er klart, kan man se helt til havet.

Zeustemplets søjler er enorme ved siden af mini-menneskene.

Akropolios Museum

På Akropolis-museet, som åbnede i 2009, finder man utallige statuer, objekter og anden kunst, der er blevet fundet på eller ved Akropolis.

Museet ligger ikke direkte ved Akropolis, men et par hundrede meter syd for hovedindgangen. Prisen for et besøg er 5 euro (37 kroner).

Akropolis-museet i Athen er et must, hvis man ikke kan få nok af de gamle grækere.

Overnatning i Athen

Vi sov på Neos Olympus, og hotellet kan anbefales, hvis man blot er ude efter en simpel seng i Athen til små penge (omkring 250 kroner for et dobbeltværelse).

Rummet var ikke prangende, men sengen var fin, og der var varmt vand på badeværelset.

Der blev talt engelsk i receptionen, og selvom morgenmadsbuffeten langt fra var ophidsende, klarede den morgensulten med cornflakes, müsli, yoghurt, toastbrød, ost, skinke, marmelade, frugt, hårdkogte æg, vand, juice og kaffe – dog alt sammen af lav kvalitet.

Hotellet ligger placeret få hundrede meter fra hovedbanegården og metroen.

Vælger man at gå fra Neos Olympus ind til centrum af byen (en tur på små 30 minutter), er det værd at være opmærksom på, at man kan støde ind i en del narkomaner og prostituerede. Vi følte os ikke truede om dagen, men det kan godt give mening ikke at gå hele vejen hjem fra centrum om aftenen.

Gaderne lige omkring hotellet virkede ikke usikre, og der lå flere hyggelige caféer, restauranter og barer.

Se priser og ledighed hos Neos Olympus her (Reklamelink: hvis du booker gennem dette link, får vi en lille kommission. Det koster absolut intet ekstra for dig, og vi vil blive meget glade, hvis du har lyst til at støtte os. Læs hele vores reklamepolitik her).

Du kan også søge på alle hoteller i Athen på Hotels.com ved at klikke her (reklamelink).

Hotel Neos Olympos

Theodore Diligiannis 38

Værelserne er ikke prangende, men med god pris og beliggenhed er Neos Olympos alligevel et fint hotelvalg til et døgn i Athen. Se priser og ledighed hos Neos Olympus her (reklamelink).

Fra Danmark til Athen

Skal du til Athen, eller drømmer du om det?

Flybilletter til Athen koster ikke ret meget, hvis man skal afsted uden for højsæsonen, men vil du rejse i sommerferien, kan det betale sig at være ude i god tid.

Du kan tage et kig på priserne ved at klikke på vores reklamelink (hvad er det?) herunder:

Søg efter de billigste flybilletter til Athen på Momondo.

Fra Athen til øerne

Efter 24 timer i Athen er det nærliggende at tage til en Grækenlands skønne øer. De tre mest gængse havne er Piræus, Rafina og Lavrio.

Piræus

Europas største passagerhavn, Piræus, har mere end 20 millioner rejsende om året, og herfra er der færgeruter til Kreta, de Dodekanesiske øer samt størstedelen af Kykladerne og de østlige øer.

Det er enkelt at komme fra Athen til Piræus, og den grønne metrolinje kører dertil på ca. 20 minutter.

Fra metrostationen i Piræus skal man gå 15-20 minutter for at komme til færgeterminalerne, eller man kan vælge at tage en bus i fem minutter for ca. 1 euro (7,5 kroner).

Alternativt kan man på små 20 minutter tage en taxi fra Athen til Piræus for ca. 15 euro (112 kroner).

Lavrio

Længst fra Athen ligger Lavrio; en lille kystby på den sydligste spids af Attica-halvøen.

Det er kun fra Lavrio, at man kan tage færgen til den nærliggende ø Kea, som vi skulle i denne omgang, og fra havnen er der også færgeforbindelser til Kythnos, Lemnos og Agios Efstratios.

Det billigste er at gå, tage offentlig transport eller tage en taxi til Pedion Areos i centrum af Athen, hvorfra Suburban (KTEL) busser går til Lavrio hver halve eller hele time. Fra Pedion Areos tager det omkring 2 timer og koster 4,90 (37 kroner) euro per person.

Den nemmeste, hurtigste og dyreste mulighed er at tage en taxi fra centrum, der alt afhængig af turens begyndelse og trafik tager omkring 1 timer og 15 minutter. Regn med en pris på omkring 65 euro (488 kroner) om dagen og 80 (600 kroner) euro om natten.

Rafina

På østsiden af fastlandet omkring 30 kilometer fra Athen ligger Rafina. Færger til Andros, Tinos, Mykonos, Ios, Naxos og Santorini går herfra.

Havnen i Rafina er desuden et hyggeligt sted at bruge et par timer før eller efter en sejltur, da havnebyen har flere traditionelle restauranter, hyggelige caféer og et fint torv, hvor børn leger og cykler.

En tur fra Athen til Rafina med taxi tager 1-1½ time alt afhængig af trafikken, og koster omtrent 50 euro om dagen (375 kroner) og 65 euro om natten (488 kroner).

Et billigere alternativ er at tage en bus fra Pedion Areos i centrum af Athen, hvor Suburban (KTEL) busser går til Rafina hver time. Turen tager lidt mere end en time og koster 2,60 euro (20 kroner).

Tak fordi du læste med

Vi håber, at du kunne bruge vores guide!

Skriv endelig en kommentar nedenunder, hvis du har nogle spørgsmål, eller hvis du selv har lyst til at dele et tip til Athen.

Vil du hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com eller shoppe på Amazon.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak, og rigtig god tur til Grækenland!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡