fbpx

Dybe kløfter så langt øjet rækker i Grand Canyon

Se millioner af år tilbage i tiden
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.

I april 2018 var vi på et uforglemmeligt roadtrip i det sydvestlige USA, hvor vi kørte gennem Californien, Nevada, Utah og Arizona.

På vejen besøgte vi unikke nationalparker og naturvidundere, og vi blev overvældede af de smukke amerikanske landskaber.

Grand Canyon var den sidste nationalpark, vi besøgte på turen, og på mange måder også den mest spektakulære.

Kløftens størrelse er svær at tage ind; området er simpelthen enormt. Det betyder også, at der er noget nyt at opleve, uanset hvor man kigger hen.

Vi glemte flere gange tiden og faldt i staver over de fabelagtige udsigter. I Grand Canyon følte vi os pludseligt meget små i denne store verden.

Her kan du læse om vores oplevelse, se masser af billeder samt få praktisk information, hvis du selv får lyst til at planlægge et besøg.

Hvorfor besøge Grand Canyon National Park?

Grand Canyon er stor. 446 kilometer lang, op til 29 kilometer bred og halvanden kilometer dyb; størrelsen kan umuligt retfærdiggøres af et enkelt fotografi.

I millioner af år har Colorado-floden skåret sig gennem de opløftede landmasser, hvilket har skabt Grand Canyons usammenlignelige landskab.

Når man kigger ned på stenene, ser man et direkte udsnit af jordens geologiske historie.

Uanset om man interesserer sig for geologi eller ej, er Grand Canyon voldsomt imponerende.

Få steder på jorden får man en så stor forståelse for klodens – og tidens – umådelige kræfter.

Mens det er kløftens storslåethed der trækker folk til, bliver de fleste for at udforske detaljerne. De store højdeforskelle har ført til en biologisk diversitet, der svarer til at rejse fra Canada til Mexico.

Med nåletræer på toppen og ørkenliv på bunden understøtter Grand Canyon en lang række planter og dyr, hvoraf mange er endemiske.

Grand Canyon ligger i staten Arizona, og selve nationalparken er delt op i flere områder.

Den mest populære del – og den del vi besøgte – hedder South Rim. På den anden side af kløften ligger North Rim. Men lad dig ikke snyde; køreturen mellem de to sider tager mindst fire timer. En endnu mindre besøgt del af nationalparken strækker sig vest gennem indianerland mod Lake Mead.

De fleste besøgende vil være mere end tilfredse med et besøg ved South Rim, men hvis man ikke kan få nok af Grand Canyon, byder kløften på årevis af oplevelser til de ekstra eventyrlystne.

Kort

Desert View Grand Canyon med sne

Desert View-udsigten med lidt sne og tåge.

Elge i Grand Canyon på sti

Der er rig mulighed for at møde elge i Grand Canyon – som her ved Monument Creek Vista.

Grand Canyon udsigt

Solnedgang i Grand Canyon.

Ildrøde klipper
Arizona udsigt
Grand Canyon med lav sol
Vestlige Grand Canyon

Selvom morgenlyset sjældent er lige så rødt som solnedgangene i Grand Canyon, fremhæver den lave sol kløften smukt.

Vandreruter og aktiviteter i Grand Canyon

Hovedaktiviteten i Grand Canyon er uden tvivl at beundre de endeløse udsigter. Det kan gøres fra punkter langs hele kanten, som er forbundne af et Rim Trail.

Rim Trail-stien er mere end 20 kilometer fra ende til anden, og den er asfalteret det meste af vejen.

Skal det være lidt mere udfordrende, kan man overveje at begive sig ned i kløften og se Grand Canyon fra et nyt perspektiv. Man kan enten nøjes med en tur på et par timer eller tage den store oppakning med, søge de rigtige tilladelser og overnatte dernede.

Man kan også opleve Grand Canyon på cykel, på æselryg eller fra vandsiden på Colorado-floden. Det allerbedste overblik får man dog nok på en helikoptertur.

Vi kan anbefale at tage forbi besøgscentret, hvor de står klar til at hjælpe med tips til gode aktiviteter og vandreruter, der passer til, hvor lang tid man har i parken, og hvad man har lyst til at opleve.

Pas på naturen

 • Tag ikke noget fra naturen.
 • Hold afstand til vilde dyr.
 • Smid skrald i skraldespandene.
 • Brug de officielle toiletter rundt omkring i parken.
 • Pas på dig selv og parkens andre gæster.

Huskeliste til vandreture

 • En vandrekammerat. Gå ikke alene!
 • Rigeligt med vand.
 • Snacks eller måltider, hvis du skal på en længere tur.
 • En turtaske til at bære tingene i.
 • Gode vandresko, sneakers eller sandaler.
 • Solcreme, solbriller og/eller solhat. Solen kan være skarp midt på dagen, så husk at beskytte dig – også selvom vejret er køligt.
 • Regntøj – alt afhængig af sæson og vejrudsigt.
 • En pandelampe, lommelygte eller telefon med lys (og batteri) til når solen går ned.
 • Kamera og kameraudstyr.
 • Indgangsbillet til parken eller parkpas samt identifikation.
 • Bilnøgler, hotelnøgler og lignende.
 • Evt. et førstehjælpskit.
Vandring i Grand Canyon

Vandrere på vej ned i kløften.

Vores besøg i Grand Canyon

Vi besøgte Grand Canyon en eftermiddag og aften – og så igen tidligt næste morgen.

Efter at have kørt fra Page og Horseshoe Bend ankom vi til den østlige indgang ved South Rim. Her stoppede vi ind ved hvert udsigtspunkt fra Desert View til besøgscentret – undtagen Yaki Point, som desværre var midlertidigt lukket.

Solnedgangen nød vi fra nogle af de forskellige udsigtspunkter ad Rim Trail. At se den lave sol farve klipperne ildrøde var et uforglemmeligt syn.

Næste morgen lod vi bilen stå og tog den røde buslinje til Hermits Rest. Undervejs steg vi af flere steder og gik også mellem nogle af punkterne.

Selv om udsigterne i og for sig minder om de syn, man kan få fra Rim Trail og i de østlige egne, var det stadig den ekstra tur værd at se den vestlige del af South Rim. Når først man har vænnet sig til grandiositeten, kan man begynde at sætte pris på landskabets store diversitet.

Lige omkring Monument Creek Vista mødte vi en gruppe elge på stien, som vi forsigtigt sneg os uden om. Selv om de store dyr virkede meget rolige, er det vist en god idé at holde afstand til dem – det krævede dog lidt selvdisciplin ikke at klappe de fredelige væsener.

Fra Hermits Rest tog vi bussen hele vejen tilbage til vores RV og sagde tak til Grand Canyon for denne gang!

Little Colorado River Navajo Tribal Park

På vejen til Grand Canyon kørte vi forbi Little Colorado River Navajo Tribal Park.

Grand Canyon Arizona

Enhver udsigt til Grand Canyon er storslået.

Grand Canyon tåge
Klippelag
Alex kigger ud
Colorado River

I bunden af Grand Canyon skærer Colorado River sig gennem kløften.

På toppen af verden
Rødt lys i kløften
Alex ved floden
Sne i Grand Canyon
Desert View
Tårn i Grand Canyon

Desert View Watchtower.

Inde i tårnet

Inde i Desert View Watchtower.

Udsigt fra tårnet

Udsigten fra Desert View over den østlige del af Grand Canyon.

Elg på stien
Elge i solnedgangen
Udsigtspunkt
Solnedgang i kløften

Sæson og vejr i Grand Canyon

Da vi besøgte Grand Canyon i april, oplevede vi både en lille snestorm, høj vindstyrke og roligt, solrigt vejr inden for få timer.

Uanset hvornår man besøger parken, er det smart at være forberedt på lidt af hvert.

Sommermånederne er mest populære, og her ligger temperaturen ved South Rim stabilt på omkring 25 grader de fleste dage. Selv på varme dage kan den dog godt falde til 5-10 grader om natten.

Det er typisk varmere nede i kløften – og lidt koldere ved North Rim, som ligger 2.440 meter over havets overflade. South Rim ligger til sammenligning 2.135 meter over havets overflade.

Storme er almindelige – særligt i juli, august og tidligt i september. Søg væk fra kanten, hvis du ser eller hører tordenvejr.

I midten af september stilner regnvejr og storme af. Temperaturen falder hurtigt efter de varme sommermåneder og frostvejr på South Rim er ikke uhørt i efteråret. Vejret er dog stadig forholdsvist behageligt om dagen, og hvis man vil på vandretur ned i kløften kan det være rart med de lidt koldere temperaturer.

Om vinteren skal man forberede sig på ekstremt vejr. Vejene kan lukke, og sne og is er nærmere reglen end undtagelsen. Snevejr er muligt helt indtil midten af juni, men det stilner normalt af i april.

Med foråret kommer der længere, varmere dage, blomsterne springer ud og turisterne begynder igen at ankomme i store turbusser. Sæsonen er karakteriseret ved at være vindfyldt og tør.

Ligegyldigt hvornår på året man ankommer, skal man være klar på omskifteligt vejr.

Hold øje med opdateringer omkring parkens status på NPS.gov.

Pro tip: Hvis du vil undgå de store menneskemængder, så kom tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen. Det er også på de tidspunkter, at du får det flotteste fotolys. Særligt solnedgangen over Grand Canyon er magisk.

Grand Canyon rødt lys
Grand Canyon aften mod vest
Gul himmel

Der er altid varmere nede i kløften end ved de højt beliggende udsigtspunkter.

Praktisk information om Grand Canyon

Indgangspris: 35 dollar (ca. 228 kroner) per køretøj.

Hvis du har købt adgangspasset America the Beautiful, gælder det også for indgangen til Grand Canyon. Husk at medbringe billedidentifikation på passets ejer.

America the Beautiful

Hvis du planlægger at besøge adskillige nationalparker på din tur, kan vi anbefale, at du anskaffer dig et America the Beautiful-kort, som koster 80 dollar (ca. 520 kroner) og kan købes i nationalparkerne eller andre områder, hvor kortet gælder.

Kortet kan købes af alle – også hvis man ikke er amerikansk statsborger. Det gælder et helt år til alle landets nationalparker samt en del rekreative områder.

Der kan være op til to ejere af passet, og det dækker indgangsprisen for ejeren samt ledsagere i bilen (op til tre voksne på 16 år eller ældre). Der er ingen adgangsgebyrer for børn på 15 år eller derunder.

Åbningstider

Grand Canyons South Rim er åben 24 timer i døgnet hele året rundt. Få faciliteter lukker dog om vinteren. Om sommeren har besøgscentret åbent kl. 08.00-18.00.

North Rim er kun åbent fra 15. maj til 15. oktober hvert år.

Storslået udsigt i Grand Canyon
Alex kigger ned

Der er mere end en lodret kilometer fra South Rim til bunden af Grand Canyon!

Transport i Grand Canyon

Grand Canyon har et virkeligt velfungerende shuttlebus-netværk med hele fire buslinjer. South Rim egner sig derfor fint til et besøg uden bil.

Den lilla rute kører fra nærliggende Tusayan ind til besøgscentret.

Herfra kan man enten nyde udsigterne fra Rim Trail eller tage den orange rute mellem Yavapai Point og geologimuseet til Yaki Point.

Fra besøgscentret går der også en blå rute, der stopper flere steder i Grand Canyon Village – blandt andet ved de forskellige overnatningsmuligheder, der findes inde i parken.

Ved den blå rutes vestligste stop kan man stige af og stå på den røde rute, der kører mod Hermits Rest forbi stop som The Abyss og Hopi Point.

Den røde rute og den lilla rute kører kun fra 1. marts til 30. september, mens den orange rute og den blå rute kører året rundt.

Det er gratis at tage busserne.

I løbet af dagen kører de som regel hvert 10.-15. minut. En time efter solopgang og en time før solnedgang kører de hvert 30. minut.

I bil er man ikke begrænset af hverken sæson, ruter eller ventetider, men særligt i juli og august kommer man til at opleve lange køer og overfyldte parkeringspladser. Det er værd at have med i overvejelserne omkring at køre rundt inde i parken. Vi var selv glade for at lade bilen stå det meste af tiden.

Yaki Point kan kun nås med bus (eller med en times vandring fra besøgscentret), da vejen er lukket for private køretøjer. Desert View kan til gengæld kun nås med privat bil (eller på en organiseret tur).

Hvis man gerne vil opleve hele South Rim, er man derfor nødt til at blande bil og bus.

Har man ikke noget imod at springe et par stop over, kan vi sagtens anbefale at udnytte de gratis busser – altså medmindre man besøger Grand Canyon mellem 30. september og 1. marts, hvor ens besøg vil være noget begrænset uden bil.

Bus i Grand Canyon

De gode, gratis busser kører regelmæssigt rundt ved Grand Canyon.

Overnatning ved Grand Canyon

Inde i parken

Grand Canyon Village har flere gode overnatningsmuligheder, men med mere end fem millioner årlige besøgende, skal man reservere i god tid.

Bright Angel Lodge, El Tovar Hotel, Kachina Lodge, Maswik Lodge, Thunderbird Lodge og Yavapai Lodge tilbyder sengepladser inde i parken.

Telte og RV’s er velkomne på Mather Campground. Der er også first come/first served campingpladser på Desert View Campground.

Bright Angel Lodge: Hytter midt i Grand Canyon Village. ©Hotels.com

Sov direkte ved kanten på El Tovar Hotel. ©Hotels.com

Udsigt til kløften fra Kachina Lodge. ©Hotels.com

Maswik Lodge. ©Hotels.com

Yavapai Lodge ligger lige ud til shuttlebussen. ©Hotels.com

Uden for parken

De fleste besøgende, som ikke har reserveret flere måneder i forvejen, sover i Tusayan, hvor reservationer er lidt mindre nødvendige. Det anbefales dog stadig at booke i forvejen – særligt om sommeren.

Priserne for overnatning i Tusayan afspejler Grand Canyons popularitet og det faktum, at det med længder er den by, der ligger tættest på South Rim.

I Tusayan finder man flere gode moteller og hoteller samt restauranter og butikker. Her ligger sågar en IMAX-biograf og en lille lufthavn.

Da vi besøgte Grand Canyon, sov vi i en autocamper, som vi havde lejet gennem Cruise America. Vi havde derfor vores egen seng (og lille hjem) med os rundt, så vi boede på campingpladsen Grand Canyon Camper Village i Tusayan.

En RV-plads med elektricitet og vand kostede 51 dollar (ca. 332 kroner), hvilket var den klart højeste pris, vi betalte for en RV-plads på turen. Campingpladsen ligger til gengæld også kun omkring en mile (ca. 1,6 kilometer) syd for parkens indgang.

Søg efter hoteller og moteller nær Grand Canyon på Hotels.com lige her (reklamelink).

Boondocking og gratis camping

Hvis man kan klare sig uden hook-ups i sin autocamper eller sover i telt, kan man flere steder overnatte gratis i Kaibab National Forest, der ligger syd for Grand Canyon.

Planlæg et besøg i Grand Canyon

Fly fra Danmark til USA

De to største byer tæt på Grand Canyon er Las Vegas i Nevada og Phoenix i Arizona.

Køreturen tager omkring fire timer fra Phoenix og fem timer fra Las Vegas.

Fra Las Vegas kan man tage en lille omvej og køre ad den famøse Route 66 fra Kingman til Williams.

Flybilletter til Las Vegas kan ofte fås til billige penge, og du kan bruge vores reklamelinks herunder for at finde en god billet.

Søg efter de billigste flybilletter fra København til Las Vegas på Momondo.

Rejser du fra Jylland? Søg efter de billigste flybilletter fra Billund til Las Vegas på Momondo.

Lej en bil

Fra lufthavnen i Las Vegas kan man nemt leje bil.

Du kan finde en bil, der passer til dig ved at bruge vores reklamelink nedenunder:

Søg efter biler fra Las Vegas på Expedia.

Vil du vide mere om billeje, så kan du læse vores guide med tips til at leje bil i USA.

Vi kørte selv fra Horseshoe Bend for at komme til Grand Canyon. Derfra kørte vi til Lake Mead, hvor vi gratis overnattede i vores autocamper, inden vi til sidst vendte tilbage til Las Vegas.

Hvis du er interesseret i at bo i en autocamper på din ferie og ikke har prøvet det før, kan vi anbefale at læse vores grundige guide til at leje og køre autocamper i USA.

Du kan også søge på Motorhome Republic for at finde en autocamper, der passer til dine datoer og behov.

Se priser og ledige autocampere på Motorhome Republic (reklamelink).

Dybt ned i kløften

Flere nationalparker?

På vores tur til det sydvestlige USA fik vi besøgt en hel del nationalparker. Hvis du har planer om at besøge Grand Canyon, er du måske også interesseret i det smukke udsigtspunkt Horseshoe Bend, som ligger omkring to timer nordøst for nationalparken.

Udsigtspunkt Grand Canyon
Skumring i Grand Canyon

Har du været i Grand Canyon National Park?

Skriv endelig en kommentar om, hvad kunne du bedst lide ved parken eller del dit bedste nationalpark-tip med os.

Du skal også være velkommen til at stille spørgsmål – så svarer vi, så hurtigt vi kan.

Tak fordi du læste med!

Vil du også hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak, og rigtig god tur!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡