fbpx

Afslapning og lokal stemning: En guide til Port Barton

Vores yndlingsby på Palawan i Filippinerne
Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her.

Alexander & Victoria

Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.

Filippinerne har længe været en drømmedestination for os, og da vi tog afsted i november 2017 var vores første stop Port Barton på øen Palawan.

Forventningerne om krystalklart vand, svajende palmer og søde mennesker blev indfriet på ankomstdagen. Her er lokal stemning med et internationalt præg men uden masseturisme, souvenirshops og larmende barer.

Man skal først og fremmest besøge Port Barton for at tage en fantastisk (og enormt billig) bådtur til de omkringliggende små bounty-øer, men også for at kunne bo på en hyggelig strand med god mad inden for rækkevidde.

Vi boede først i Port Barton i seks nætter og senere på turen i yderligere fire. Her er vores guide til hvad man skal lave, hvad man skal spise, og hvor man skal sove i byen.

Velkommen til Port Barton

På den nordvestlige del af øen Palawan ligger den hyggelige fiskerby, Port Barton, som basalt set kun består af to uasfalterede veje.

Byen er uspoleret og uudviklet på en charmerende måde, hvor turismen er blevet flettet ind i den lokale hverdag.

Fra vi ankom, gik der kun få minutter, før den afslappede stemning tog over, og vi endte med at bo i Port Barton i ti dage, fordi der var så skønt.

Stranden i Port Barton ved solnedgang

Stranden i Port Barton ved solnedgang.

Port Barton modtager betydeligt færre turister end Palawans mest populære by, El Nido, og derfor er stemningen også langt mere tilbagelænet.

Aktiviteterne i de to byer minder om hinanden, men bådturene fås til omtrent halv pris i Port Barton. Desuden er der mere plads på stranden og ikke så mange sælgere.

Port Barton er derfor en oplagt destination for budget-rejsende, der vil nyde et par rolige feriedage.

Vær opmærksom på at der hverken er bank eller hæveautomat i Port Barton, så husk kontanter.

Port Barton dronebillede

Junglen fortsætter næsten hele vejen ud til havet i Port Barton.

Port Barton by
Hund på gaden
Knallert på mudret vej

Livet på gaderne i byen er langsomt, på grænsen til dovent, og meget af tiden har man stort set vejene for sig selv.

Hvad kan man lave i Port Barton?

Tag på bådtur

Den bedste oplevelse, Port Barton byder på, er uden tvivl bådture med ø-hop og snorkling.

Der er flere ture at vælge mellem, hvor forskellige øer og snorkling kombineres efter interesse. På turene besøger man typisk en ø eller to og snorkler blandt flotte koralrev, skildpadder og søstjerner.

En standard fællestur koster 700 pesos per person inkl. frokost (ca. 90 kroner), og så er der fire til otte mennesker med på båden.

Vi ville helst på en tur med fire øer i stedet for så meget snorkling, men da der ikke lige var andre, der skulle på den tur, blev vi overtalt til en privat båd.

Prisforskellen var ikke en gang særlig stor; vi betalte kun 2.500 pesos (ca. 325 kroner) for os begge inkl. frokost.

Læs mere om vores bådtur i Port Barton lige her (og se de mange billeder!).

Til sammenligning med populære El Nido er bådturene fra Port Barton væsentligt billigere. Begge ture opfylder drømmen om kridhvide strande og turkisblåt vand, men øerne ud for El Nido er mere spektakulære med vilde klippeformationer og laguner.

Se vores skønne billeder fra El Nidos hemmelige strande og laguner her.

Til gengæld er Port Barton-øerne mere afslappende, og der er langt, langt færre turister, hvilket for os gjorde det til den mest rolige, idylliske og private oplevelse af de to.

Double Island
Exotic Island
V ved Paradise
Exotic Island 2

Lig på stranden

Selvom de små øer er helt utrolige, er Port Bartons egen lange, brede strand slet ikke dårlig. Der er blødt sand, klart vand og sol på stranden fra morgen til aften.

Der ligger en del både i vandet, hvoraf de fleste dog er afsted på ture i løbet af dagen, så der er rigeligt med plads til at solslikke og bade. I de fjerne ender er det også muligt at ligge helt for sig selv.

Går man langs stranden, vil man uden tvivl blive spurgt, om man vil på en bådtur. Sælgerne er heldigvis ikke spor ihærdige, og der kommer ikke nogle hen for at sælge noget, hvis man ligger og slapper af i solen.

Hvad mere kan man ønske sig?
Båd i Port Barton
Dronebillede PB
Hunde på stranden
Sød hund
Søde hunde og børn på vej hjem fra skole

Søde hunde og børn på vej hjem fra skole.

Solnedgang i Port Barton
V i solnedgang
Farverig himmel
Børn leger i vandet
Både i solnedgangen
Hund i vandet
Aftenstemning på stranden

Der er en del liv på stranden om aftenen, hvor flere restauranter inviterer på happy hour og live-musik.

White Beach

Fra Port Barton kan man besøge den smukke nabostrand White Beach. Her er kun en brøkdel af Port Bartons mennesker, både og huse, og stemningen er ekstra afslappet.

Der er hængekøjer at dase i, et volleyballnet og dejligt, hvidt sand.

Stranden tilhører White Beach Resort, som tager en indgangspris på 25 pesos per person (ca. 3 kroner). Stedet har samme ejere som Deep Moon Resort i Port Barton, så menukortet er stort set ens de to steder. Der er både mad og læskende frugtshakes til fine priser.

For at komme til White Beach kan man enten gå i ca. 45 minutter, tage en båd fra Port Barton eller leje en scooter for 400 pesos per dag (ca. 52 kroner).

Vejen til stranden er hullet og mudret, hvis det har regnet, så det er værd at overveje alternativerne, hvis man ikke lige har scooter-køretimerne fra ungdomsskolen friskt i hukommelsen.

Dronebillede White Beach

Dronen skulle naturligvis også op og lufte vingerne ved White Beach.

White Beach Resort
White Beach strand

Bigaho Falls og Pamuayan Falls

På en alternativ bådtur besøgte vi Bigaho Falls, som ligger ca. 20 minutters sejlads fra Port Barton. Her bliver man sat af på en lille strand, hvorfra man kan gå til vandfaldet på omtrent et kvarter gennem en mindre landsby og jungle.

Bigaho Falls er omringet af grønne planter, og man kan stå ret tæt på det faldende vand, men det er ikke et sted, man behøver at blive længe.

Det koster ikke officielt noget at besøge Bigaho Falls (udover transporten), men man kan give en lille donation, der går til at vedligeholde området.

Vi kom ikke selv til Pamuayan Falls, men vandfaldet ligger 4-5 kilometer nord for byen og kan nås ved at gå eller køre på scooter ad de udfordrende veje. Kør forsigtigt!

Bigaho Falls

Bigaho Falls i regnvejr. Vandfaldet er ikke ekstraordinært, men kan alligevel anbefales at besøge, hvis man vil på en lille jungletur.

Massage

Skal man virkelig slappe af i kroppen, bør man få sig en omgang massage.

De søde kvinder har flere forskellige slags, men den mest populære er en times kropsmassage til 500 pesos (ca. 65 kroner).

Spisesteder i Port Barton

Vi havde ikke så store forhåbninger til maden i Port Barton, men vi blev positivt overraskede. Der findes faktisk en del gode restauranter i den lille by.

Gorgonzola

En af de bedste restauranter i byen er vegetariske Gorgonzola, der laver spændende retter såsom calzone, hjemmelavet frisk pasta, salat med feta og grøntsager samt focaccia med aubergine-dip eller hummus.

De er mest kendte for mega store, sprøde pizzaer, som bages i en brændefyret ovn. Der er masser af delikate toppings at vælge mellem, men desværre var den samlede pizzaoplevelse ikke vildt imponerende.

Gorgonzola har nok Port Bartons hippeste udvalg af morgenmad. Vi kan anbefale deres ricotta/spinat-toast samt overnight oats med banan, mango, peanutbutter og chiafrø.

Priserne er en smule højere end hos de mere lokale restauranter, men vi synes, det var god værdi for pengene. Her er smagfuld mad, sød betjening og et køkkenpersonale, der synger med på hit efter hit.

Gorgonzola menu
Gorgonzola morgenmad

Kusinero Del Barrio

Palawans bedste mangojuice fik på Kusinero Del Barrio. Glasset var stort, og smagen var ren, sød og langt fra udvandet, som det ellers nogle gange er tilfældet.

Stedets chaolong, en vietnamesisk nuddelsuppe til 65 pesos (ca. 8 kroner), var så god, at Alex spiste den tre dage i træk. Suppen var utroligt smagfuld, og de tykke nudler havde masser af bid.

De super søde ejere har også hjemmelavet brød og pasta, og deres crêpes minder om gode danske pandekager.

Kusinero Del Barrio
Chaolong hos Kusinero Del Barrio

Jaried Vegehouse

Vi fik skøn vegetarmad hos Jaried Vegehouse, der er en vegetarisk og vegansk restaurant.

Rygtet siger, at hvis der ikke lige er åbent, kan man altid prøve at banke på – så vil de højst sandsynligt gerne sætte gang i køkkenet.

Ris med karry, kokosmælk og grøntsager, stegte ris med ananas og grøntsager samt en frisk lemonjuice kostede i alt 430 pesos (ca. 56 kroner), og det hele smagte ganske godt.

Deep Moon Resort

Direkte ud til stranden ligger Deep Moon Resort, der både har lækre hytter, en restaurant og en café/bar.

Omkring baren er der forskellige siddepladser og en afslappet stemning, som tiltrak en del af byens turister.

Menukortet er ret vestligt, blandt andet med smoothiebowls, havregrød med frisk frugt og kendte kaffedrikke lavet på espressomaskine. Både morgenmad og kaffe klarede fixet, men ingen af delene gjorde et synderligt stort indtryk.

Morgenbowls
Morgenkaffe
Der bliver hygget i baren

Besaga Restaurant

En formiddag slentrede vi ned ad stranden for at finde et godt sted til en sen brunch. Udefra ligner stedet de andre strandbarer, men køkkenpersonalet viste sig at kunne trylle nogle fremragende retter frem.

Alexander fik ris med fisk i kokossauce, mens Victoria gik sukkeramok med en stak syndige nutellapandekager med banan.

Betjeningen var virkelig sød, og stedet var hyggeligt, så vi besluttede os for at overnatte i en af Besagas fine hytter ned til stranden.

Det gav os også mulighed for at smage stedets filippinske morgenmad med salte fisk, pasta pesto, cremede carbonara sans bacon med hvidløgsbrød, sublime fish & fries, samt shakshuka, som stilfuldt blev serveret i en lille støbejernspande.

Hvad enten man bor her eller ej, kan det anbefales at spise hos Besaga.

Besaga skilt
Ris og fisk
Pandekager
Mangoshake

Villa Evergreen

Vi blev lokket til at prøve Villa Evergreen, da vi så deres skilt med en vegetarburger inklusiv søde kartofler for kun 95 pesos (ca. 12 kroner).

Selve burgeren var simpel og god med en slags bananbøf, men kartoflerne var almindelige pomfritter og ikke særligt spændende. Den filippinske morgenmad med ris, fisk, æg og grøntsager til 150 pesos (ca. 20 kroner) mættede Alexander.

Alex i hytte
Filippinsk morgenmad

Gacayan Restaurant

Et andet bud på billig, lokal mad er Gacayan Restaurant.

Stedet er ikke så stilet indrettet – tv’et kører, og det store, håndskrevne menukort er hængt op langs væggen.

En lomi-nudelsuppe og en dobbeltetage vegeburger uden fritter for samlet set 310 pesos (ca. 40 kroner) gjorde os mætte og glade. Man skal dog forvente en del ventetid.

Gacayan

Mabuti

Det ses tydeligt på logoet, designet og menukortet, at Mabuti har vestlige ejere.

Den veganske og vegetariske café serverer morgenmad, shakshuka, sandwiches, burgere, quiche, hjemmelavet brød, kaffe og flere slags desserter.

Vi fik hver to kugler hjemmelavet is i en hjemmelavet, sød vaffel, som praktisk (og fashionabelt?) blev anbragt på hovedet i en skål. Hver kugle kostede 60 pesos (ca. 8 kroner).

Smagsoplevelsen var ikke fantastisk, men både karamel- og mangoisen havde en fin struktur.

Is i skål
Mabuti

Yosk’e Restaurant

Som store hummus- og falafelelskere blev vi fristet af Yosk’es appetitvækkende skilte med farverige billeder af mellemøstlig mad, der hænger rundt omkring i Port Bartons gader.

Da falafeltallerkenen blev bragt ind, følte vi os dog undervældede.

Seks relativt små falafler, lidt tahindressing, en simpel salat med tomat og agurk samt ét enkelt pitabrød kostede 300 pesos (ca. 39 kroner). Der var ligeledes kun et stykke brød med til en skål hummus for 260 pesos (ca. 34 kroner).

Hvis man har brug for et mellemøstligt afbræk fra pizza, burger og filippinsk mad, er Yosk’es Port Bartons bedste (og nok eneste) bud. Smagene og retterne er autentiske, men hvis man vil have meget mad for pengene, er det måske ikke her, man skal spise aftensmad.

Yosk'e

Reef Café

Efter første bid af burgeren blev vi helt i tvivl. “Er det kød?”

Nej, den var god nok. Vegetarbøffen, som blandt andet er lavet af madbanan, har en grillet smag og en tekstur, der normalt er forbeholdt hakket kød. Vi var imponerede.

Reef Café er primært et burgersted, og her får man gode burgere med pomfritter serveret på skærebræt helt a la Kødbyen.

Der er flere burgere at vælge mellem – både vegetariske og ikke-vegetariske.

Overnatning i Port Barton

Det er nemt at finde et sted at sove i Port Barton. Langs stranden ligger der flere simple resorts med hytter, og på byens gader findes der et stort udbud af guesthouses og hoteller.

Overnatning findes i flere prisklasser, og spænder fra 500 pesos (ca. 65 kroner) til 2.500 pesos (ca. 325 kroner) per nat. Dobbeltværelser med aircondition koster omkring 1.500 pesos per nat (ca. 195 kroner).

Søger man decideret luksus og komfort, skal man måske ikke tage til Port Barton. Kun få steder har 24 timers elektricitet eller varmt vand til bruseren, og wifi er højest sporadisk. De fleste har dog strøm fra omkring 18.00 til 01.00, vifte og/eller aircondition.

Selv uden elektricitet døgnet rundt er det rimelig lækkert, at man kan bo i en hytte ud til stranden for mindre end 200 kroner per nat.

Klik her for at se ledige værelser og priser i Port Barton på Hotels.com (reklamelink).

Dronebillede Port Barton strand/hoteller

Pisces Garden & Tourist Inn

De første par nætter i Port Barton boede vi selv på Pisces Garden & Tourist Inn, som vi fandt gennem Airbnb.

Tilmeld dig Airbnb gennem dette link og få 250 kroners rabat på din første rejse (reklamelink).

Som et af de få steder i byen, tilbyder Pisces 24 timers elektricitet samt wifi, som dog størstedelen af tiden enten ikke virkede eller var super langsomt. Som det første stop på turen prioriterede vi dette for at kunne researche de næste par destinationer online.

Værtsfamilien var enormt sød og hjælper gerne med at booke ture og transport – ligesom de fleste andre steder på øen.

For 400 pesos (ca. 52 kroner) kan man leje en af deres scootere for en dag, hvis man selv vil udforske området omkring Port Barton.

Pisces ejendom har planter, hængekøjer og forskellige siddekroge. Der er også mulighed for at lave mad i et fælleskøkken.

Vores værelse var ikke specielt spændende, men det var rent, og både dobbeltseng, bad med koldt vand, aircondition og vifte fungerede som det skulle.

Prisen per nat er 1.400 pesos (ca. 182 kroner).

Pisces have
Pisces værelse
Badeværelse

Pisces Garden & Tourist Inn

Grøn have og simple værelser

Besaga Beachfront Cottages

Besagas hytter ligger direkte på sandet med udsigt til havet.

Her boede vi en enkelt nat efter at have besøgt Cacnipa Island, samt fire nætter mere da vi vendte tilbage til Port Barton i slutningen af vores ophold på Palawan.

I modsætning til Pisces er der ikke elektricitet døgnet rundt, men kan man undvære strøm i løbet af dagen (der er tændt fra 18-06), er Besaga virkelig god værdi for pengene.

Hytten var stor, ren og havde vifte, privat badeværelse samt veranda. Den kostede 1.500 pesos per nat (ca. 195 kroner).

I den sandede have kan man ligge under palmerne og svaje i en hængekøje, og af og til kan man se atletiske filippinere klatre til tops i træerne for at hente friske kokosnødder.

Vi fik flere eminente måltider (og super høflig betjening) i Besagas restaurant, hvorfra man kan kigge ud over vandet.

Besaga udefra
Besaga hytte
Badeværelse Besaga

Besaga Beachfront Cottages

Hytte på stranden med veranda

Dobbeltværelse Besaga

Port Barton Le Cou De Tou Village Resort

Vi boede ikke selv på Port Barton Le Cou De Tou Village Resort, men hotellet ser ud til at være et godt bud på billig overnatning i byen.

Prisen per nat for et dobbeltværelse med privat badeværelse ligger på omkring 120 kroner, og værelserne ser simple og rene ud.

Hotellet er forholdsvist nyåbnet. Der er både en fin lille have samt en restaurant. Morgenmad er inklusiv i prisen.

Se billeder, priser og ledighed hos Le Cou De Tou Village Resort her (reklamelink).

Le Cou De Tou Village Resort

Le Cou De Tou Village Resort i Port Barton. Flere af værelserne har små verandaer. ©Hotels.com

Coconut Garden Island Resort

På Cacnipa Island, som ligger ud for Port Barton, kan man trække stikket helt ud på Coconut Garden Island Resort.

Hytterne har udsigt til stranden, og stedets restaurant byder på et stort udvalg af retter.

Hvad skal man dog lave her? Ikke så meget.

Se solopgangen, sov til middag, das i en hængekøje, læs en bog, drik frisk kokosvand, lav yoga på stranden, nyd solen og bliv afkølet med en svømmetur i det perfekt tempererede hav.

Overnatning koster mellem 860-2.900 pesos (ca. 112-377 kroner).

Vi sov selv to nætter på Coconut Garden Island Resort, hvilket du kan læse mere om i vores artikel om fred og idyl på Coconut Garden Island Resort.

Cacnipa Coconut
Hængekøje på Cacnipa
Dronebillede Coconut Garden

Palawan Camping

På en lidt anderledes bådtur havde vi et frokoststop på Palawan Camping, der ligger 20 minutter oppe ad kysten fra Port Barton.

Her kan man sove i luksus-telte med højt til loftet, dobbeltseng og gulvtæppe direkte på den fine, private strand.

Inklusiv tre måltider om dagen koster Palawan Camping 1.600 pesos per person per nat (ca. 208 kroner).

Hvis vi kommer til Port Barton igen, kunne vi sagtens overveje at bo her en nat eller to.

Palawan Camping strand
SUP på Palawan Camping
Palawan Camping strand til venstre

Transport til og fra Port Barton

Fly fra Danmark til Filippinerne

Fra Danmark skal man først og fremmest til Filippinernes hovedstad Manila. Ved at bruge vores reklamelink (hvad er det?) herunder kan du søge på flybilletter:

Find de billigste flybilletter fra København til Manila på Momondo.

Rejser du fra Jylland? Find de billigste flybilletter fra Billund til Manila på Momondo.

Fly fra Manila til Puerto Princesa

For at komme til Port Barton skal man flyve til Palawans hovedby Puerto Princesa. Der er mange afgange, og det koster ikke ret meget hver vej.

Find de billigste flybilletter fra Manila til Puerto Princesa på Momondo (reklamelink).

Fra Puerto Princesa til Port Barton

Det er heldigvis nemt at komme til Port Barton fra lufthavnen i Puerto Princesa. Vans går flere gange om dagen og tager omkring 4 timer, hvoraf den sidste time er på bumlet vej.

Et par ”rejsebureauer” står i lufthavnen og sender folk afsted. Vi betalte 400 pesos per person (ca. 52 kroner).

Transport i Port Barton

I selve Port Barton by kan alt nås til fods, og scootere kan let og billigt lejes, hvis man vil tage nogle dagsture.

Køreturen fra Port Barton til El Nido (eller omvendt) tager ca. 6 timer og koster 600 pesos per person (ca. 78 kroner).

Puerto Princesa lufthavn
PP transport

Kort over Port Barton

Find de spisesteder og hoteller vi har skrevet om i artiklen på kortet herunder. Klik på ikonet øverst til venstre for at se en oversigt.

Vi har med vilje undladt at medtage Coconut Garden Island Resort og Palawan Camping, da de ligger længere fra byen.

Vil du vide mere om Filippinerne?

Vi brugte næsten to måneder i landet, og vi blev ellevilde med Filippinerne.

Hvis du vil læse mere, kan du se alle vores artikler om Filippinerne her.

Tak fordi du læste med

Forhåbentligt kunne du bruge vores guide til Port Barton. Lad os endelig vide hvad du synes i kommentarerne nedenunder, og hvis du har nogle spørgsmål, så hold dig ikke tilbage. Vi hjælper dig gerne.

Vil du også hjælpe os?

Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com, shoppe på Amazon eller tilmelde dig Airbnb.

Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.

Tusind tak, og rigtig god tur!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du med ombord?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste artikler med inspiration og rejseråd leveret direkte i indbakken ♡