Vandreguide til Gaustatoppen: Vores bedste tips & ruter til toppen
Sådan ser du en sjettedel af Norges fastland fra Telemarks højeste bjergHej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere om os her. |
En panoramaudsigt over Norge
Gaustatoppen byder eftersigende på den bedste panoramaudsigt over Norge, og selvom vi ikke har set så mange panoramaudsigter i Norge (endnu!), tror vi nu alligevel på det.
Fra toppen er det nemlig muligt at se omkring en sjettedel af det norske fastland på en klar dag.
Vi blev blæst bagover af synet af bjergtoppe og søer i alle retninger!
Hvis du ikke vil vandre hele vejen derop, er det også muligt at komme til Gaustatoppen med kabelbanen Gaustabanen på kun 15 minutter, hvilket gør toppen tilgængelig for alle.
Indholdsfortegnelse:
Hvad kan man forvente af Gaustatoppen?
Gaustatoppen er Telemarks højeste bjerg (med 1.883 meter over havets overflade), hvilket gør det til en oplagt turistattraktion i det sydlige Norge, og glade vandrere er blevet lokket op ad Gaustatoppens skråninger i de sidste 200 år.
Vi så masser af børn og hunde, der besteg Gaustatoppen. Stierne virkede også populære blandt løbere, der perfektionerede deres terræn-evner.
Det er en god idé at tage nogle robuste sko på, da “stierne” mest af alt er hårde sten i forskellige størrelser.
Vandreturen til toppen er ikke alt for anstrengende, og udsigten på vejen og fra toppen er intet mindre end spektakulær.
Om vinteren er det populært at stå på ski ned ad Gaustatoppen eller blot nyde den fantastiske udsigt på en klar dag.
På toppen serverer turisthytten enkle retter, kaffe og vafler med syltetøj.
Kort
Sådan kommer du til toppen
For at komme til toppen af Gaustatoppen har du flere forskellige muligheder.
Der er fire officielle vandreruter (Stavsro, Svineroi, Selstali og Rjukan) – samt kabelbanen Gaustabanen, hvis du ikke har lyst til at vandre hele vejen.
Stierne er markeret med røde T’er. Og med sådan et åbent landskab er det svært virkelig at fare vild (i hvert fald i klart vejr).
Scroll lidt ned for at lære om hver enkel rute.
I norsk terminologi er vandreturene i øvrigt familievenlige for vandrevante børn, og vi så som sagt flere familier, der nåede helt derop.
Gaustabanen
På kun 15 minutter kan du komme til en af Norges bedste udsigter med Gaustabanen – en kabelbane der går hele vejen op ad Gaustatoppen. Den åbnede første gang i 1959.
24 personer kan transporteres ad gangen hver vej.
Kabelbanen afgår hvert 15. minut dagligt fra 09.00 til 18.00.
Åbningstiderne kan variere med årstiderne, så inden dit besøg er det en god idé at tjekke Gaustabanens hjemmeside, hvor du desuden kan se et live webcam-feed, der viser vejrsituationen.
For voksne er prisen 320 norske kroner (~ 240 danske kroner) for en enkelt tur og 440 norske kroner (~ 330 danske kroner) for en returbillet.
For børn i alderen 5-15 år er prisen 225 norske kroner (~ 170 danske kroner) for en enkelt tur og 290 norske kroner (~ 220 danske kroner) for en returbillet.
Børn i alderen 0-4 år og hunde kører gratis.
Det er også muligt at købe ubegrænset adgang til Gaustabanen i 24 eller 48 timer.
Parkering ved Gaustabanen er gratis (hvis du køber billet).
Vandring fra Stavsro
Vandring fra Stavsro er den nemmeste vandrerute og mest populære måde at komme til toppen af Gaustatoppen. Ruten er markeret som værende “udfordrende”.
Der er ca. 4,9 kilometer hver vej og en stigning på omkring 700 meter. Vandreruten starter 1.170 meter over havets overflade.
For de fleste er det realistisk vandre den på 2-3 timer.
Nogle dele af ruten er næsten flade, mens nogle er ret stejle. Terrænet er meget stenet.
At komme ned igen tager omtrent samme tid som at gå op, da du virkelig skal være opmærksom på, hvor du træder på stenene.
Parkering ved Stavsro
Parkering ved Stavsro koster 150 norske kroner (~ 115 danske kroner) for 24 timer.
Mængden af pladser er begrænset, men da vi ankom i højsæsonen midt på dagen, fandt vi stadig nemt et sted at stå.
Vandring fra Svineroi
Vandreturen fra Svineroi er omkring 3 kilometer, og dermed kortere end Stavsro-ruten, men den er stejlere med en højdestigning på omkring 850 meter.
Du kan forvente ca. 2 timers vandring hver vej.
Ved halvvejen mødes Svineroi-ruten og Stavsro-ruten efter en stejl stigning.
Hvis du planlægger at vandre den ene vej og tage Gaustabanen den anden, er det fornuftigt at tage Svineroi-ruten. Fra rutens start er der cirka 350 meter til Gaustabanens parkeringsplads.
Vandring fra Selstali Seter
Vandreturen til Gaustatoppen fra Selstali starter østpå og er en anderledes oplevelse end at starte vestpå fra Stavsro eller Svineroi.
Den store forskel i terræn gør, at du starter i skoven og derefter bevæger dig op over trægrænsen.
Når du begynder vandreturen ved Selstali Seter, går du gennem Gausdalen forbi smukke søer, inden du kommer til stien, der går til toppen.
Hver vej kan du regne med at vandre omkring 7,4 kilometer med 900 meters højdestigning, hvilket tager ca. 3 timer.
Terrænet er ret stejlt enkelte steder undervejs.
Du kan parkere ved Selstali Seter. Der er dog en betalingsvej, hvor du skal bruge 40 norske kroner (~ 30 danske kroner) i mønter.
Vandring fra Rjukan
Hvis du virkelig vil have en god stigning på din vandretur til Gaustatoppen, så overvej at starte i Rjukan.
Herfra er der tæt på 1.600 højdemeter til toppen, hvilket stiller seriøse krav til dine ben.
Start ved Rjukan banegård. Når du kommer til Lislestaul, kan du vælge mellem at gå op gennem Gausdalen (~ 7 timer) eller østsiden via Svineroi (~ 8,5 timer).
Da det er en meget lang vandretur, kan du overveje enten at sove på toppen af Gaustatoppen eller tage kabelbanen ned igen.
Hvornår skal man besøge Gaustatoppen?
Årstider og sæsoner
Den norske sommer (juni, juli og august) er skøn, og vi vandrede til Gaustatoppen i begyndelsen af august.
Med temperaturer 5-10ºC lavere end nede i Rjukan, var det 10-15ºC varmt på toppen.
Da solen begyndte at gå ned, var vi glade for at have medbragt handsker, men vi følte os aldrig kolde på turen.
Hvis du klæder dig passende på og medbringer ekstra lag, er din største bekymring højst sandsynligt kun, hvis en sky dækker for udsigten.
Selvom det regnede let om morgenen, klarede vejret op og gav os en perfekt udsigt fra toppen.
I løbet af foråret (marts, april og maj) samt efteråret (september, oktober og november) kan du forvente endnu mere uforudsigeligt vejr, men på klare dage kan man sagtens bestige Gaustatoppen.
Om vinteren (december, januar og februar) er der normalt sne, og det er populært at stå på ski ned ad pisterne. Du kan læse mere om Gaustatoppen på ski her (på norsk).
Adgangen til Gaustatoppen er åben 24/7 året rundt. Nogle veje kan lukke om vinteren.
Læs også: Rejseguide til Vøringsfossen i Norge: Alt hvad du skal vide om vandfaldet
Tid på dagen
Om sommeren ser det ud til, at et besøg på Gaustatoppen om morgenen kan give dig de bedste chancer for en skyfri oplevelse.
Solnedgang er selvfølgelig også et godt tidspunkt at besøge toppen, når dagens sidste lys forsvinder i det fjerne og fylder himlen med smukke farver.
Den dag vi vandrede derop, var der skyet om morgenen, og vejret klarede op i løbet af eftermiddagen, så man kan aldrig vide sig helt sikker. Tjek vejret aftenen før eller om morgenen.
Overnatning i nærheden af Gaustatoppen
Vi boede i Rjukan på Rjukan Hytte- og Caravanpark med vores campingvogn.
Det er muligt at sove i turisthytten på toppen (Gaustatoppen Turisthytte) om sommeren, hvor der er plads til 11 overnattende.
Vi så også nogle mennesker sove udenfor i soveposer.
Hvis du ikke ønsker at campere, har vi fundet nogle gode bud på overnatning nedenunder. Du kan også tage et kig på Airbnb.
Hvis du aldrig har prøvet Airbnb før, kan vi anbefale at læse vores komplette guide til Airbnb for nybegyndere, hvor du lærer, hvordan du booker det rigtige sted og får et godt ophold.
Rjukan Hytteby
Rjukan Hytteby er nærmere en udbyder af campinghytter end et normalt hotel. Det er måske ikke super oplagt til korte ophold, men perfekt hvis du har tænkt dig at blive i Rjukan i mere end en nat.
Det er beliggende centralt i Rjukan i dalen omgivet af bjerge og ved siden af floden.
Der er wifi samt komfortable stole, varmt vand i bruseren, et lille køkken og et køleskab. Der er også en restaurant på stedet, hvilket må være skønt, når man kommer sent tilbage fra vandreture.
Se priser og ledighed hos Rjukan Hytteby (reklamelink).
Park Hotel Rjukan
Park Hotel Rjukan har nok set bedre dage, men det er stadig et godt sted at hvile hovedet (og benene), hvis du bare er i byen et kort stykke tid.
Hotellet ligger meget centralt og prisen er inklusiv wifi, morgenmad, tv og eget badeværelse.
Se priser og ledighed hos Park Hotel Rjukan (reklamelink).
Skinnarbu Nasjonalparkhotell
Skinnarbu Nasjonalparkhotell ligger omkring 22 kilometer fra Rjukan ved Hardangervidda Nationalpark Center i smukke omgivelser.
Hvis du ønsker at bo i nærheden af førsteklasses vandremuligheder, er det et perfekt sted. Og køreturen til byen er meget naturskøn.
Dobbeltværelserne har gratis wifi, eget badeværelse, daglig rengøring, aircondition og morgenbuffet.
Se priser og ledighed hos Skinnarbu Nasjonalparkhotell (reklamelink).
Hvad skal man medbringe til Gaustatoppen?
- Rejseforsikring.
- Et godt kamera – her er en guide til det udstyr, vi bruger.
- Solcreme. Selvom vejret kan føles køligt, er solen stærk, når man er oppe i højden. Selv i Norge.
- Vandresko. At have robuste vandrestøvler eller lignende vil hjælpe på at vandre på alle stenene. Vi klarede os dog fint med sneakers.
- Skiftetøj. Medbring lag og tilbehør som handsker og en hue. Det kan være en del koldere på toppen end nede ved parkeringspladserne.
- Masser af snacks og en genopfyldelig vandflaske. Norsk vand smager så godt.
- Kort og kompas. Brug for eksempel en app, men vær opmærksom på, at det kolde vejr kan dræne dit telefonbatteri hurtigere, end du forventer. At vide i hvilken retning man skal gå, er super værdifuldt, hvis skyerne pludselig ruller ind.
Den norske bjergkode (Fjellvettreglene)
- Planlæg din tur og informér andre om den rute, du har valgt.
- Tilpas de planlagte ruter efter evner og forhold.
- Vær opmærksom på vejret og lavineadvarsler.
- Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
- Medbring det nødvendige udstyr, så du kan hjælpe dig selv og andre.
- Vælg sikre ruter. Genkend lavineterræn og usikker is.
- Brug et kort og et kompas. Vid altid hvor du er.
- Man skal ikke skamme sig over at vende om.
- Spar på din energi og søg ly, hvis det er nødvendigt.
Kilde: Dnt.no
Bæredygtige rejsetips
Vi har rejst meget i Asien, hvor der ofte er affald langs vandreruter, så derfor blev vi glædeligt overraskede over, at der absolut intet affald var på Gaustatoppen.
Lad det forblive sådan!
For at rejse så bæredygtigt som muligt og minimere din påvirkning af naturen på Gaustatoppen, anbefaler vi følgende:
- Tag alt med ned igen. Det der kommer med op, skal med ned. Der er ingen skraldespande deroppe, så tag alt dit affald med tilbage.
- Medbring dit eget drikkevand i en genopfyldelig flaske.
- Undgå engangsplastik, inklusiv sugerør.
- Sorter dit affald korrekt og smid det ikke på jorden.
- Tag kun fotos og efterlad kun fodaftryk. Undgå at tage ting fra naturen med dig.
- Vis hensyn til andre besøgende.
- Respekter det lokale dyreliv. Pas på de søde får, der bor på Gaustatoppen.
Hvad synes du om Gaustatoppen?
Tak for at læse vores vandreguide til Gaustatoppen i Norge. Vi håber, den har været nyttig!
Hvad synes du om Telemarks højeste bjerg?
Hvis du har været i Sydnorge, ville det være fantastisk at høre dine bedste tips.
Og hvis du ikke har været der endnu, så tøv ikke med at spørge i kommentarerne. Vi hjælper gerne.
Vil du hjælpe os?
Har du fået noget ud af rejseguiden? Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com eller shoppe på Amazon.
Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.
Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.
Tusind tak!
Indsend Kommentar