Rejseguide til Harar: Alt hvad du skal vide om de vilde hyæner & labyrintiske gader
Hvad man skal lave, hvor man skal bo og vores bedste rejsetips til den hellige by i Øst-EtiopienHej! Vi er Alexander og Victoria – to københavnere med uanede mængder af rejselyst, som vi deler ud af her på Nordombord. Læs mere om os her. |
Hej! Vi er Alex og Victoria – to københavnere der elsker at rejse så meget, at vi har valgt at blive digitale nomader. Læs mere.
Øst for Addis Ababa ligger Harar – en 1000-år gammel by som af nogle muslimer anses for at være den fjerde helligste by i Islam, efter Jerusalem, Medina og Mekka.
Harar er især kendt for sin gamle by, lokalt kaldet Jugal; et virvar af smalle, pastelfarvede, labyrintiske gader, omkranset af en mur med flere historiske porte.
Herinde ligger utallige små moskéer, flere af gaderne huser sælgere og skræddere, børn løber frit rundt og ude foran murene bliver vilde hyæner håndfodrede for at holde de onde ånder ude.
Harar gjorde et vildt indtryk på os, men den religiøse by er på mange måder også lidt for overvurderet. Her er vores guide til den etiopiske khat-hovedstad.
Harar er #1 i Lonely Planets guidebog over Etiopien, og om byen siger den konkurrerende guidebog, Bradt, at man nemt kan bruge en uge på blot at gå rundt og opsuge atmosfæren.
Ja, de smalle gader er smukke og mystiske, og det er unikt at se vilde hyæner på tæt hold, men selvom Harar uden tvivl har sin egen charme, kan byen alligevel ikke helt leve op til hypen.
Den spirituelle stemning blev for os overdøvet af børn, der spørger om penge, og der er ikke meget mere end en håndfuld moskéer, der er åbne for offentligheden. Derudover ligger der desværre en del skrald i gaderne.
Man kan nemt vandre rundt i den gamle by i nogle timer og nyde de bilfri gader og det lokale liv helt tæt på, men at bruge en uge er måske lidt i overkanten.
Den lange bustur kan retfærdiggøres, hvis man virkelig gerne vil se – og fodre! – hyænerne, eller man som religiøs har en særlig interesse i byen.
Udover det virkede byens tiltrækningskraft en smule overvurderet, omend det igen skal siges, at de smalle gader med farvede vægge virkelig er specielle og charmerende.
Harar by
Omkranset af mure
Der er seks porte, som fører ind til Harars gamle by.
Den vestlige Harar Gate, også kaldet Duke’s Gate, er den mest prominente af indgangene. Billedet på porten forestiller Emir Abdulllahi, den sidste af Harars 72 emirer og byens sidste muslimske leder.
Både Buda Gate og Shoa Gate er fine og ligger tæt på Harar Gate. Østpå finder man Sanga Gate og Erer Gate, men den travle Fallana Gate ligger helt nord.
Uden for murene
Det er i virkeligheden kun en lille del af Harar, der ligger bag murene.
På den anden side finder man den moderne del af byen, hvor mulighederne for hoteller og spisesteder er langt bedre. Her er også et par markeder, hvor man kan købe lokale varer.
Denne del af byen er dog langt fra lige så interessant som den gamle by.
Khat
Harar er særligt kendt for indbyggernes kærlige forhold til khat, som bliver tygget og solgt på stort set alle gader og stræder.
En stor del af Etiopiens khat dyrkes i omegnen af Harar, og kvaliteten skulle efter sigende være landets bedste. Khat eksporteres også i stor stil videre østpå til Somaliland.
Hyæner
Som vist i BBCs afsnit om byer i Planet Earth sæson 2 bliver vilde hyæner håndfodret om natten i Harar. Det er bizart, spektakulært, og man kan selv få lov til at være med. Det er med andre ord også en turistattraktion, og formodentlig en stor del af grunden til at byen tiltrækker turister.
Ved 18-tiden fandt vi en etiopisk tuk tuk, som for 200 birr (ca. 70 kroner) ville køre os ud til hyænefodringen og tilbage til vores hotel igen.
Da vi ankom, lå der allerede to hyæner og ventede på os. De var helt rolige og viste ingen tegn på aggressiv adfærd, men det kan alligevel ikke anbefales at prøve at klappe de vilde dyr, hvis kraftige kæber kan knuse knogler.
Få minutter senere ankom Yusufs søn, Abas, som nu har overtaget faderens tjans. Ved lyden af hans motorcykel luntede den tredje og sidste hyæne frem.
Med sig havde Abas en kurv med kamel- og oksekød, som hyænerne tydeligt havde ventet på.
Abas satte sig på en lille sten og begyndte fodringen, og kort efter blev vi selv en del af showet.
Det foregår med en pind i hånden, som Abas placerer et stykke kød på for enden. Så kan man dirigere hyænerne rundt, indtil de får fat i kødstykket.
Situationen virkede hele tiden kontrolleret, og vi fik at vide, at hyænerne bliver fodret hver dag, turister eller ej.
Da hyænerne først kommer frem, når mørket lægger sig, er det en god idé at have et køretøj med tændte forlygter, så man kan se, hvad der foregår.
Abas tog 100 birr (ca. 27 kroner) per person for fodringen.
Transport til Harar
Det tager ca. ni timers kørsel med bus at komme til Harar fra Addis Ababa. Vi kørte med Selam Bus.
Hvis man vil springe den lange bustur over, kan man også flyve til den nærliggende by Dire Dawa på en lille time og derfra tage en minibus til Harar (ca. en time ekstra).
Spisesteder i Harar
Fresh Touch
Fresh Touch er en af Harars få muligheder for god, international mad. Restauranten ligger på hovedgaden, og man kan sidde udenfor på deres veranda under halvtag.
Priserne på maden er rimelige, kvaliteten på maden er høj og betjeningen er hurtig, høflig og fås også på engelsk. Der er et stort udvalg af burger, sandwich, pizza, pasta og selvfølgelig også etiopiske retter.
En pizza margherita med sprød bund fås for 95 birr (ca. 25 kroner) og en lokal Harar øl på flaske koster 17 birr (ca. 5 kroner).
Kim Café
Vi besøgte Kim Café midt i den travle frokosttid, og selvom alle tjenere tydeligt havde set os, tog det 15 minutter før en af dem fik mod til at henvende sig til os.
De havde ingen juicer, så vi bestilte en milkshake med jordbær, banan og yoghurt til 35 birr (ca. 9 kroner), som smagte udmærket. Vi fik hverken noget menukort eller nævneværdig service, men den lilla café virkede meget populær hos de lokale.
Central Café
Tæt på Harar Gate ligger Central Café, hvor lokale hænger ud og drikker øl. Er man ude efter lidt injera fås det knapt billigere, og vi slap afsted med at betale 40 birr (ca. 11 kroner) for en udmærket portion og en liter vand.
Mermaid Café
I den gamle by finder man Mermaid Café på hovedvejen, der fører ind til Feres Magala.
Caféen serverer simple frugtjuicer, bagværk og kaffe, og de mange billeder af havfruer (inklusiv Den Lille Havfrue fra Langelinie!) bidrager til stemningen.
Caféen ved Feres Magala
Med god udsigt over den centrale plads Feres Magala (og khat-handlen på hjørnet) samt friske mango- og avocadojuices til 20 birr (ca. 5 kroner) er caféen et oplagt pit-stop på en gåtur rundt i den gamle by.
Der er også flere forskellige slags bagværk at vælge mellem, herunder donuts og muffins.
Caféen ligger på første sal i den nordlige ende af pladsen og nås via en trappe halvt skjult bag en lille kiosk ude til højre.
Hoteller
Der findes mange overnatningsmuligheder i Harar – både i budgetklassen og dem med lidt højere standard. Her er et af hver.
Tewodros Hotel
Første nat boede vi på Tewodros Hotel, som lokkede med billige værelser og en central placering. For 250 birr (ca. 66 kroner) fik vi en dobbeltseng og et toilet/bad med varmt vand.
Vinduet på badeværelset havde ikke noget glas for, og der var en sprække under døren samt huller i væggen flere steder, så myg og små kakerlakker havde fri adgang.
Vi fik en søvnløs nat, hvor vi også fandt en stor bedbug, så vi flyttede så hurtigt som muligt næste dag.
Hotel Wonderland
Kun små 100 meter fra hovedindgangen til den gamle by ligger det nye Hotel Wonderland.
Med rene, store rum fra kun 550 birr (ca. 146 kroner) per nat for to personer, er hotellet et oplagt valg, hvis man vil bo centralt i Harar.
Vores værelse havde en lille altan, et skrivebord, en behagelig dobbeltseng og et en suite badeværelse med varmt vand. Der er wifi på hotellet, men signalet når ikke alle rum.
Designet er ikke gennemført moderne, men efter etiopisk standard er de nyproducerede kinesiske møbler ret fine.
Restauranten serverer et stort udvalg af vestlige og etiopiske retter.
Morgenmad og en kop kaffe er inkluderet i prisen, og man kan frit vælge på menuen, der blandt andet har æg, brød, vandet havregrød, traditionel etiopisk morgenmad og pandekager (som viste sig at være vafler).
Hotel Wonderland
Kort
Find de hoteller og spisesteder vi har skrevet om i artiklen på kortet herunder. Klik på ikonet øverst til venstre for at se en oversigt.
Vil du hjælpe os?
Vi vil sætte stor pris på, hvis du vil bruge vores reklamelinks til at søge efter flybilletter på Momondo, booke overnatning på Hotels.com eller shoppe på Amazon.
Det giver nemlig en lille kommission, som hjælper os med at drive Nordombord, uden at det koster dig noget ekstra.
Du kan også følge os på Facebook og Instagram samt tilmelde dig vores nyhedsbrev længere nede på siden for at modtage flere rejseråd og tips.
Tusind tak!
Indsend Kommentar